Förbigå menyn

Information om coronaviruset

Vasa Wildlife program fredag 25.9.2020

VASA STADSBIBLIOTEKETS DRAMA-SAL, PROGRAMMET 12.00-18.30
Visas vinnande filmer från året 2018, fri entré, begränsad publik (max. 40 sittplatser)

12-12.15 Daroji Sugandhi Gadadhar, India 2016, 15min (språk: ENG, undertexter: FIN)

En kortfilm för barn som lär känna naturen tillsammans med Bindu, en indisk läppbjörnshona, som berättar om olika familjer, även sin egen. På ett vänskapligt sätt föreslår hon för tittarna att människor och djur kan leva i harmoni med varandra.

12.15-12.30 Blue tomorrow Numan Ayaz, Turkey 2017, 15min (den bästa animerade filmen 2018)

En man som lever ensam på en ö beger sig ut på en resa in i det okända, på grund av den stigande oceanen. Efter att ha bevittnat en katastrof på vägen, återfinner han hopp tillsammans med andra människor. Men då oceanen igen börjar stiga, fattar han denna gång ett överraskande beslut att ge sig av in i det okända.

12.30-12.40 The Pale Horse – Coral Apocalypse, 8min (språk: ENG) The Jetlagged, Hendrik S. Schmitt, Claudia Schmitt, Germany 2017

Världens klimat är i förändring. Vi kan redan känna av det, men andra organismer uppfattar det snabbare, t.o.m. mer genomgripande än vi. Det gäller tropiska revbildande koraller. Deras polyper är ytterst känsliga för förändringar i vattnets kvalitet och i synnerhet för havstemperaturen. Den stress som förorsakas av stigande temperaturer får dem att avhysa symbiotiska alger som lever i deras vävnader, något som gör korallerna helt vita.

12.40-13.00 Grassroots Frank Oly, Tegan Nock, 20min, Australia (undertexter: FIN eller SVE)

En expert på jord, Guy Webb, har i åratal sökt metoder att förbättra Australiens utarmade jordbruksmarker. Då han stötte på mikrobiologisk forskning, som inneburit ett genombrott i jordforskning, kände han omedelbart ansvar för att denna väsentliga kunskap inte skulle gå förlorad. Med hjälp av jordbrukare omkring sig har han antagit utmaningen att göra den vetenskapliga kunskapen till en praktisk teknik som kan användas världen över. Grassroots följer Guy Webb och hans vänner, oväntade hjältar, på deras uppdrag att presentera en verklig lösning på klimatförändringen för hela världen.


klo 14.00-15.00 

Queen without Land, Arctic Light, Asgeir Helgestad, Norge 2017, 53min (språk: ENG, undertexter: FIN) – Den bästa nordiska filmen 2018

En vacker film om en isbjörnshona och hennes ungar som lever på de arktiska Svalbard-öarna. Vi följer Frost under fem ärs tid och lär oss hur hon påverkats av de stigande temperaturerna då isen försvinner från hennes fjordar. Hon är inte den enda som drabbas av klimatförändringen då hela ekosystemet förändras.


klo 17.00-17.30 

Penguins Spring Mario Nardin, Italy 20min Italia
(språk: IT, undertexter: FIN, SVE)

Filmen skildrar pingvinernas liv i Antarktis då de flyttar från det isiga havet till fastlandet för att häcka.

klo 17.30-18.30 

White Wolves-The Ghosts of the Arctic Gulo Film, Doclights/ NDR Naturfilm, Oliver Goetz, Ivo Nörenberg, Alain Lusignan, Germany 2018, 56min (språk:ENG)

På Kanadas nordligaste kust ligger ön Ellesmere, där obarmhärtiga nordliga vindar piskar tundran och temperaturen sjunker under 40 grader. I unika filmtagningar av en vargfamiljs liv berättar filmen en dramatisk och berörande historia om lojalitet och kamratskap. Den är en episk sannsaga om en familjs kamp och segrar för att överleva i en av jordens sista stora vildmarker.

 

KULTURHUSET FANNY PROGRAMMET

Screening för klasserna (max. 30 sittplatser), kl 10-12


Art exhibition, öppet fre. 25.9 – tors. 15.10
Vasiliki Kappa: Take a trip to the Invisible Cities

En serie målningar som fick liv 1998. Konstnären Vasiliki Kappa har arbetat med samma idé i femton år. Denna serie presenterades först för publiken 2002 på en privat utställning i Aten. Det är hittills hennes mest kända verk. År 2014 ställdes utställningen ut på Vasa stadsbibliotek under Vaasa Wildlife Festival, i Korsnäsbiblioteket i januari 2015 och i European Hall i Helsingfors 2017.