Förbigå menyn

Information om coronaviruset

Sevärdheter och attraktioner

Sök intressanta attraktioner enligt typ och/eller område eller med hjälp av sökord, avsluta med att trycka ”Visa Sökresultat”

Välj typ
Ta bort filter
 • Pärlor i Kvarkens skärgård

  Kvarkens skärgård, Vaasa

  Flada

  Något av det mest unika i Kvarkens skärgård är De Geer-formationerna. Dessa märkliga ränder i landskapet ser du bäst från utkikstornet i Svedjehamn och längs vandringsleden som börjar nedanför tornet. Vill du istället se den yttre skärgårdens karga men vackra stenlandskap rekommenderar vi en båttur till Bergögaddarna eller Norrskärs fyr. Hur speciell naturen är här syns bra i fladorna, så pröva att upptäcka de speciella lagunerna med kajak exempelvis i Molpe.

  Svårt att välja bland alla fantastiska besöksmål i Kvarkens skärgård? Här hittar du smakprov på vad du kan se.

   

 • Roparnäs kyrka

  Kungsvägen 1, Vasa

  Arkitekt Aarno Ruusuvuori har planerat kyrkan, som invigdes är 1964. Byggnadsmaterialet utgörs av betong och leca-block. Altarbordet och dopfunten är av siciliansk marmor och bänkarna av rumänsk ek. Bakom altarbordet finns ett enkelt järnkors. Predikstolen är gjuten i betong. Knagasal-orgeln har 20 register. De tre kyrkklockorna är tillverkade i Tyskland.

  https://www.vaasaevl.fi/

 • Stadståget Lilliputti

  Vasa

  Lilliputtitåget trafikerar inte under sommarsäsongen 2020.

  +358 20 796 1300

  info.tropiclandia@puuhagroup.com

  https://www.tropiclandia.fi/sv/lilliputti_tag/

  Facebook

 • Statyer och minnesmärken i Vasa

  Vasa

  talvi

  Kartapplikationen över Vasas minnesmärken och statyer ger användarna mera information om minnesmärkena och med hjälp av färdiga rutter kan användarna bekanta sig med objekten, som finns i olika stadsdelar. Applikationen har förverkligats i samarbete med vice ordföranden för invånarföreningen i centrala Vasa, Aimo Nyberg, och uppgifterna i applikationen är baserade hans bloggtexter.

  Applikationen innehåller totalt ca 150 statyer och minnesmärken samt sju färdigt planerade rutter, med hjälp av vilka du kan bekanta dig med objekten, som finns i olika stadsdelar.

  https://kartta.vaasa.fi/patsaat/

 • Strömsö

  Strömsövägen, Vasa

  Villa Strömsö

  Strömsö är känt som inspelningsplats för det populära finlandssvenska TV-programmet Strömsö, ett Lifestyleprogram som handlar om saker som man gör hemma eller på sin fritid. Det första programmet sändes 2002 och ända sedan starten har det legat i toppen på Svenska Yles mest sedda program, så den här miljön är känd för miljoner finländare. Programmet sänds även i Sverige via SVT. Inspelningsplatsen ligger i stadsdelen Västervik, ca 10 kilometer från Vasa centrum.

  Strömsö är även namnet på den byggnad där programmet spelas in. Byggnaden, byggd på 1850-talet, är vackert belägen i en park och på området finns de olika projekt som tillverkats i TV-programmet.

  Man kan på egen hand besöka och gå runt på området. Där finns även en välbesökt strand och fin gräsmatta för picknick eller att ligga och sola på.

  Vill man göra ett besök i byggnaderna är det möjligt under någon av de guidade vandringarna under sommaren. Läs mer och boka biljett: https://visitvaasa.sportum.info

  Övriga tider är det även möjligt att boka in ett gruppbesök, mer information om gruppbesök hittar du på sidan www.vaasa.fi/sv/se-och-upplev/moten-och-grupper/for-grupper/gruppbesok-pa-stromso/

  https://svenska.yle.fi/stromso

  Facebook

 • Sundom kyrka

  Sundomvägen, Vasa

  Sundom kyrka är ritad av Oskar Berg och uppförd i trä 1929. Kyrkan restaurerades invändigt 2004 och fasaderna 2011. Kyrksalen har 240 sittplatser. Det finns en orgel med 10 stämmor (H. Heinrich) och piano samt ljudåtergivningssystem med mixer och induktionsslinga.

  +358 6 326 1211

  https://www.vaasaevl.fi/

 • Terranova

  Museokatu 3, Vaasa

  Terranova är Österbottens museums naturvetenskapliga basutställning. Ordet ”Terranova” är latin och betyder nytt land, av vilket det årligen i Kvarken föds 9 mm till som en följd av landhöjningen.

  I Terranova presenteras Kvarkens och Vasatraktens natur från istiden ända fram till nutiden. Besökaren kan förundra sig över fenomenet landhöjning och dess följder, bekanta sig med Kvarkens vackra skärgård och dess djur med alla sinnena; klappa en vikare eller röra vid en flera miljarder år gammal sten, dyka under ytan i ett virtuellt akvarium och titta på naturfilmer i auditoriet.

  Terranova har också äran att presentera ett unikt naturarvsmål: Kvarkens skärgård skrevs 2006 in som Finlands tills vidare enda naturmål i Unescos världsarvsförteckning. Den bildar ett enhetligt naturarvsmål tillsammans med Höga kusten i Sverige. Området fick världsarvsstatus därför att den landhöjning som har följt på istiden syns bäst här i hela världen. Mer information om Höga kusten och Kvarkens världsarvsområde hittar du här: www.merenkurkku.fi och www.naturumhogakusten.se

  +358 6 325 3800

  museoinfo@vaasa.fi

  https://vasastadsmuseer.fi/osterbotten-museum/utstallningar-evemang/terranova/

  Facebook

 • Tikanojas konsthem

  Hovrättseplanaden 4, Vasa

  Tikanojas konsthem är ett konstmuseum beläget i Vasa centrum. I konsthemmet ordnas utställningar med äldre inhemsk och utländsk konst, kulturhistoriska temautställningar samt växlande utställningar med verk ur de egna samlingarna.

  Det pedagogiska greppet, och den museipedagogiska verksamhet som hänför sig till utställningarna innehar en central position på Tikanoja. Tikanojas konsthem är ett levande konstmuseum som också erbjuder tvärkonstnärlig verksamhet.

  Tikanojas konsthem föddes ur handelsmannen i Vasa, kommerserådet Frithjof Tikanojas (1877-1964) kärlek till konsten. Tikanojas konsthems samling innehåller en fantastisk och för finländska förhållanden ganska sällsynt samling av utländsk konst, vars tonvikt ligger på fransk målningskonst från 1800-talet och början av 1900-talet.

  +358 40 182 8702

  museoinfo@vaasa.fi

  https://vasastadsmuseer.fi/tikanoja-konsthem/museum/tikanoja-presentation/

  Facebook

 • Trefaldighetskyrkan

  Kirkkopuistikko 24, Vasa

  Trefaldighetskyrkan är en stenkyrka i nygotisk stil ritad av C.A. Setterberg och togs i bruk 1862. Kyrkan grundrenoverades år 2000. Av de tre altartavlorna i kyrkan är Albert Edelfelts den mest kända. Fungerar som vägkyrka sommartid.

  +358 6 326 1211

  https://www.vaasansuomalainenseurakunta.fi/

 • Tropiclandia nöjesbad och vattenpark

  Sommarstigen 1, Vasa

  Äventyrsbadet Tropiclandia har allt som familjens vattendjur kan önska: häftiga vattenrutschbanor, vågor, vattenfall, bubbelpooler, exotisk bastu, och här är det alltid varmt. Vattenparkområdet utomhus har många olika och häftiga vattenrutschbanor, två barnpooler, bubbelpool, terrass och gott om plats att sola.

  +358 20 796 1300

  info.tropiclandia@puuhagroup.com

  https://www.tropiclandia.fi/

  Facebook

 • Vasa arbetarmuseum

  Frihetsvägen 27, Vasa

  Vaasan työväenmuseo

  Vasa arbetarmuseum grundades år 1991. Museet har två permanenta utställningar och temautställningarsom byts ett par gånger om året. I utvecklingsplanen för Vasa arbetarmuseum fokuserar man på att utveckla museet till ett mångsidigt informationscentrum för arbetarrörelsens tradition och historia. Museet erbjuder bland annat skolklasser studiepaket.

  +358 6 321 5805

  vaasan.tyovaenmuseo@netikka.fi

  http://www.saunalahti.fi/labourm/Svenska/museum.htm

  Facebook

 • Vasa bil- och motormuseum

  Kvarngatan 18, Vasa

  Vaasan auto- ja moottorimuseo

  På Vasa bil- och motormuseum förevisas fordon från 1900-talets alla årtionden. Kom och bekanta dig med Vasas bredaste utbud av både äldre och nyare bilar. På museet förevisas även ett stort urval av produkter från Vasas många motorfabriker samt olika temautställningar.

  Vasa bil- och motormuseum öppnade sin dörrar 1981. På museet finns motorer och bilar ända från 1900-talets början till moderna tider. Trafik- och fordonshistorien förevisas genom restaurerade bilar och andra fordon, såsom en hästdragen ambulansvagn från 1909.

  Olika brandbilar och brandutrustning ingår också i samlingarna och för att inte glömma cykeln som fordon. Genom museets dryga samling av cyklar kan man bekanta sig med cykelns historiska utveckling. I samlingarna finns även lådbilar, snöskotrar, motorcyklar och mopeder.

  +358 44 569 2690

  vvasry@gmail.com

  http://www.vaasanveteraaniautoseura.fi/

  Facebook

 • Vasa Konsthall

  Senatsgatan 1, Vasa

  vaasan taidehalli

  Vasa konsthall är ett utrymme för växlande utställningar och är beläget på första våningen i Vasa stadshus. Konsthallen har fritt inträde och det är lätt att sticka sig in där när man rör sig i innerstan. I konsthallens aula finns till salu ett litet urval av böcker, kort och museibutiksprodukter.

  I Vasa konsthall ordnas årligen 6–7 utställningar som presenterar nya konstformer eller experimenterande konst, den visuella konstens gränssnitt, formgivning, arkitektur samt aktuella kulturfenomen. I centrum av de utställningar som baserar sig på Vasa stads museers samlingar finns teman som presenterar Vasas kultur och som bygger upp och förstärker stadens urbana identitet.

  I anknytning till Vasa konsthall verkar Fotogalleri Ibis.

  +358 40 182 3839

  museoinfo@vaasa.fi

  https://vasastadsmuseer.fi/vasa-konsthall/museum/vasa-konsthall/

  Facebook

 • Vasa Krigsveteranmuseum

  Kyrkoesplanaden 22, Vasa

  vaasan sotaveteraanimuseo

  Vasa Krigsveteranmuseum förevisar krigshistoria, allt från Finska kriget till fortsättningskrigets slut. Det finns rikligt med material ända från jägarrörelsen, frihetskrigets olika skeden och från skyddskårs- och Lotta Svärdrörelserna. Museets samlingar består huvudsakligast av vapen, medaljer, uniformer och krigsmateriel. Utöver ordinarie utställning har museet årligen varierande specialutställningar.

  +358 6 312 9894

  pefant@hotmail.com

  https://www.vaasansotaveteraanimuseo.fi/

 • Vasa saluhall

  Vasaesplanaden 18, Vasa

  Vaasan kauppahalli

  I mer än ett århundrade har saluhallen betjänat Vasaborna som en handels- och mötesplats. Vi, handlare är stolta över vår gotiskstilta saluhallsbyggnad och dess atmosfär som andas historia. Vasa Saluhall är en av de äldsta i vårt land, den är också planskyddad.

  Saluhallen byggdes i två delar, varav den första, delen närmast Vasaesplanaden blev färdig 1902 och den andra delen närmare Handelsesplanaden stod klar 1927.Från 1963 framåt har besökarna kunnat vandra fritt mellan övre och nedre hallen.

  Besök oss på Saluhallen för en lunch, avnjut en kopp cappucino och köp med färska råvaror hem – allt behändigt under samma tak! Vi erbjuder även mängder av delikatesser som kittlar dina smaklökar, produkter som återfinns endast hos oss.

  info@vaasankauppahalli.fi

  http://vaasankauppahalli.fi/?l=sv

  Facebook

 • Vasa sjöfartsmuseum

  Sundsgatan 23, Vasa

  vaasan merimuseo

  Vasa var i tiderna en betydande rederi- och sjöfartsstad. I Vasa sjöfartsmuseum visas den lokala sjöfartstraditioner från skeppsbyggandet på 1800-talet till dagens kryssningsfartyg. Glimtar av sjöfartslivet förr fås genom en mängd spännande föremål, miniatyrmodeller, fynd från skeppsvrak och fotografier.

  Vasa sjöfartsmuseum finns på stranden vid Brändö sund. Platsen var i 150 år centrum för Vasa yttre hamn och skeppsbyggeri. Stranden kantades av köpmännens bodar och magasin på 1800-talet och i början av 1900-talet och museet är inrymt i ett av dessa saltmagasin. Skeppsredaren Wolff lät bygga saltmagasinet i mitten av 1800-talet och byggnaden har bevarats väl tack vare saltets konserverande effekt. På området finns totalt fyra ursprungliga hamnmagasin varav ett förmodligen är från slutet av 1700-talet och hitflyttat från Gamla Vasa.

  +358 6 312 0511, +358 40 096 6000

  http://www.museiportalosterbotten.fi/museum-a-o/museum/86-vasa-sjofartsmuseum

 • Zip Adventure Park

  Niemeläntie 15, Vaasa

  Välkommen till Zip Adventure Park – äventyrsparken, vackert belägen i Vasa, Finlands soligaste stad. Här kan du uppleva en annorlunda, fartfylld och utmanande dag i äventyrets tecken oavsett ålder och oavsett om du är tillsammans med familjen, företaget, din förening eller kompisgänget. Vi erbjuder utmaningar för alla åldersgrupper – förflytta dig mellan trädtopparna, utmana dig själv och njut av både spänningen och utsikten.

  +358 40 832 2221

  info@zipadventurepark.fi

  http://www.zipadventurepark.fi

  Facebook

 • Österbottens museum

  Museigatan 3, Vasa

  Pohjanmaan Museo

  Österbottens museum är beläget i Marieparken, på cirka 15 minuters promenadavstånd från Vasa torg. Museet grundades år 1895 och det fungerar som Vasa stads historiska museum samt som Österbottens naturvetenskapliga museum. Museets centrala verksamhetsområden är kulturhistoria, konst och naturvetenskap.

  I Österbottens museum ordnas årligen ungefär 3–5 växlande utställningar. Förutom de växlande utställningarna visas också tre permanenta samlingsutställningar som berör museets centrala verksamhetsområden. På Hedmanska våningen visas antikföremål och konst, Vasa 400 är en stadshistorisk utställning och utställningen Terranova presenterar Kvarkens natur och världsarv. Museet erbjuder upplevelser för besökare i alla åldrar och information och impulser för undervisningen i kulturhistoria, lokalhistoria, naturvetenskap samt konst.

  Österbottens museums centrala samarbetspartner är Föreningen för Österbottens historiska museum rf, Hedmanska stiftelsen, Vasa konstförening, Ostrobothnia Australis rf  och Bröderna Gröndahls stiftelse.

  +358 6 325 3800

  museoinfo@vaasa.fi

  https://vasastadsmuseer.fi/osterbotten-museum/museum/osterbottens-museum/

  Facebook