Förbigå menyn

Sevärdheter och attraktioner

Sök intressanta attraktioner enligt typ och/eller område eller med hjälp av sökord, avsluta med att trycka ”Visa Sökresultat”

Välj typ
Ta bort filter
 • Naturstigar och vandringsleder i Vasaregionen

  Metsässä
 • Närpes kyrka

  Kyrkvägen 17, Närpiö

  En vitrappad korskyrka uppförd av sten vars äldsta del, långhuset, byggdes 1435. Den har byggts ut och om vid flera tillfällen. År 1555 skedde en återinvigning, troligtvis efter ombyggnad, av biskop Mikael Agricola. På 1650-talet utvidgades kyrkan åt öster och på 1700-talet tillkom de två korsarmarna på norra och södra sidan.

  +358 6 220 4200

  narpes.pastorskansli@evl.fi

  https://www.visitnarpes.fi/fi/närpiön-kirkko

 • Närpes kyrkstallar

  Närpes kyrka, Kyrkvägen, Närpes

  Närpes - Närpiön kirkkotallit

  Det händer att de som besöker Närpes första gången spärrar upp ögonen av förvåning då de åker förbi kyrkan strax utanför stadens centrum. Där står rad på rad av små, röda, fönsterlösa byggnader, sammanlagt ca 150 till antalet. Detta är de unika kyrkstallarna. De användes förr i tiden för inkvartering av hästar medan gudstjänsten pågick i kyrkan. Stallen byggdes för hästarna och de långa utskjutande taken var avsedda som skydd för slädar och kärror.

  De äldsta bevarade kyrkstallarna är från 1700-talets slut, men ännu i början av 1900-talet byggdes en del stall. De har som mest varit närmare 400 stycken. Man kan idag ströva fritt i området kring kyrkstallarna, men den som vill veta mer kan också boka en guide till platsen.

  https://www.visitnarpes.fi/fi/kirkkotallit

 • Pörtom kyrka

  Centrumvägen 12, Pörtom

  Pörtom kyrka började byggas år 1781 och stod klar för invigning i september 1783. Kyrktornet blev klart några år senare, 1790. Predikstolen i kyrkan är från 1818, och är byggd av Natanael Rönnlund.

  +358 6 220 4200

  portom.pastorskansli@evl.fi

  https://www.visitnarpes.fi/fi/pirttikylän-kirkko

 • Öjskogsparkens friluftsmuseum

  Kyrkvägen 23, Närpes

  Öjskogsparken

  Öjskogsparken är ett friluftsmuseum med ett 20-tal historiska museibyggnader. Huvudbyggnaden Bengtsgården är en 1700-tals bondgård med välbevarad interiör. Övriga byggnader är Hagas lanthandel, skolstugan, Apoteksmuseet, växthusmuseet samt övriga bodar, en ria, en väderkvarn och härbren. Sommartid finns en guide på plats i parken och där ordnas en hel del olika evenemang. Det är Närpes Hembygdsförening som upprätthåller hembygdsmuseet Öjskogsparken och som står också för en hel del evenemang under sommaren. Man brukar bl.a. ordna en exkursion under Vilda blommornas dag, olika berättarcaféer och en hembygds- och emigrantdag. Besök något av hembygdsföreningens evenemang, lyssna till intressanta historier och njut av atmosfären i den gamla gårdsmiljön.

  Under de tider som guide inte finns på plats så ordnas guidning enligt överenskommelse. Det finns också en restauranglokal för uthyrning.

  +358 40 505 5377

  narpeshembygd@gmail.com

  https://ojskogsparken.fi/sv/start/

 • Övermark kyrka

  Vasavägen 1522, Övermark

  Övermarks kyrka byggdes 1875-1878 efter att församlingen 1871 genom ett kejserligt utslag hade beviljats utträde ur Närpes församling.

  +358 6 225 3452

  https://www.visitnarpes.fi/fi/ylimarkun-kirkko