Information om coronaviruset

Information om coronaviruset

Förbigå menyn

Sevärdheter och attraktioner

Sök intressanta attraktioner enligt typ och/eller område eller med hjälp av sökord, avsluta med att trycka ”Visa Sökresultat”

Välj typ
Ta bort filter
 • Gamla Vasa museum

  Köpmansgatan 10, Vasa

  Vanhan Vaasan museo

  Gamla Vasa museum är beläget i Wasastjernahuset, i stadsdelen Gamla Vasa. I museet kan man bekanta sig med Vasas historia före år 1852 års brand, som förstörde största delen av den dåvarande staden Vasa.

  I samband med museets biljettförsäljning finns till försäljning ett litet urval av kort, museibutiksprodukter och böcker som berättar om stadens historia.  I det välvda förrådsutrymmet på första våningen har inretts kaféet Falanders källare, där man sommartid kan njuta av kaffe, te och förfriskningar.

  +358 6 325 3800

  museoinfo@vaasa.fi

  https://vaasacitymuseums.fi/the-museum-of-old-vaasa/the-museum-of-old-vaasa/the-museum-of-old-vaasa/

  Facebook

 • Granholm's gårdsbutik @ café

  Västerö 1707, Vörå

  Granholm’s är ett familjeföretag som startades 1988. Vi tillverkar sylter, geléer, safter, gurksallad och även godsaker. Vi strävar till att använda endast inhemska råvaror.
  I vår fabriksbutik kan du inhandla alla våra produkter samt grönsaker och hantverk. Vi har även kaffeservering och glassförsäljning. Vi tar även emot grupper mot beställning.

  +358 (0)6 345 5002

  sales@granholms.fi

  http://www.granholms.fi

  Facebook

 • Granösunds fiskeläge

  Bulleråsvägen 320, Korsholm

  Granösunds fiskeläge är ett friluftsmuseum beläget i Södra Vallgrund i Korsholms kommun, som hör till Kvarkens världsarv.
  Fiskeläget ger besökaren en bild av hur livet såg ut i skärgården under den tid när större delen av befolkningen livnärde sig på säljakt, fiske, hantverk och jordbruk. På området finns bland annat fiskarbastu, fähus, salthus, säljaktshus och övernattningsstugor. Byggnaderna har inretts så att det skall se så autentiska ut som möjligt.
  Museet grundades år 1970 och drivs av Replots hembygdsförening. Museet är öppet sommartid.

  +358 44 726 5165

  replot.hembygdsforening@korsholmsskargard.fi

  http://www.granosund.hembygd.fi

  Facebook

 • Hannas stuga - Västervik hembygdsmuseum

  Västerviksvägen 288 (Parkering, Bystugovägen 11), Vasa

  Stugan byggdes 1897-1898 och har fått sitt namn efter tvätterskan Johanna Gädda.
  Hon bodde i stugan då hon gifte sig med Alfred Gädda från Söderudden. Hennes föräldrar (Karl-Johan Carlsson-Ehn och Johanna Abrahamsdotter Lithén från Singsby) hade sitt hus vid samma gårdsplan. Man kan ännu se lämningarna efter källargropen och stenfoten längs med stenröset mot grannarna. Tomten är högt och vackert belägen och brunnen var en gång i tiden en av de bästa i byn.

  Efter Hannas son Anselms död fick Gerby-Västervik hembygdsförening överta huset och arrendera marken. Stugan renoverades och är i dag föreningens hembygdsmuseum. Sedan 1989 har man årligen firat Hanna med flagghissning och program vid stugan på Johannadagen den 21 juli.

  Museistugan är tillgänglig för allmänheten och vill man göra ett besök kan man kontakta hembygdsföreningens styrelsemedlemmar.

  +358 40 768 9994

  gerby.vastervik@gmail.com

  https://gerbyvastervik.yhdistysavain.fi/hannas-stuga-byamuseum/

  Facebook

 • Hantverkets hus Loftet

  Rådhusgatan 28, Vasa

  I Hantverkets hus Loftet verkar Österbottens Hantverk rf, Taito Shop Loftet samt Restaurang Loftet. I Österbottens Hantverks regi visas utställningar som anknyter till hantverk, konst och design. Föreningens syfte är att stöda och befrämja den Österbottniska hantverkskulturen, vilket bland annat syns i utställningarna som byts vanligtvis med en månads mellanrum. Stora salen i nedre våningen fungerar som utställningsutrymme, ett vackert rum i gammal stil var restaurangens gäster kan avnjuta god mat samtidigt som de tar del av den aktuella utställningen.

  Hantverkets hus Loftet är beläget i centrala Vasa i ett av stadens äldsta trähus. Huset är ritat av stadsplaneraren Carl Axel Setterberg och stod klart på 1860-talet.

  +358 6 318 5300

  info@loftet.fi

  http://www.loftet.fi

  Facebook

 • Harrström fiskehamn och fiskartorp

  Sjötået 45, Korsnäs

  Harrström gamla fiskehamn, en plats tidigare full av liv och rörelse. Äldre och nyare båthus trängs runt den tvåhundra meter långa naturhamnen. I närheten ligger Fiskartorpet, som visar hur en fiskarfamilj levde runt sent 1800-tal tidigt 1900-tal. I två båthus finns gamla båtar och motorer utställda. Man kan även njuta av den fina utsikten från hamnen.

  http://www.harrstrom.fi

  Facebook

 • Harrströms gamla stenbro

  Gamla Strandvägen 161, Korsnäs

  Byggd 1898 av Karl Åberg och Karl Höbacka.

 • HopLop Vaasa

  Mejerigatan 2-4, Vasa

  HopLop är en inspirerande äventyrspark för hela familjen, full av roliga aktiviteter och skojig sysselsättning – för att inte tala om fängslande bestyr! En spännande äventyrslabyrint, trampolinhopp, snärtiga elbilar, fartfyllda rutschbanor och andra upplivande underverk sätter fart på hela familjen.

  I HopLop kan barn oberoende av skicklighetsnivå prova sina gränser och få uppleva att de lyckas. Här lämnas nej-attityden med fördel utanför: hos oss får barnen vara barn och även vuxna är välkomna med i leken!

  +358 10 837 3017

  info.vaasa@hoplop.fi

  https://www.hoplop.fi/sv/lekomraden-och-aktiviteter

  Facebook

 • Hägglunds fotomuseum

  Lotlaxvägen 9, Vöyri

  Hägglundin valokuvamuseo

  Hägglunds fotomuseum öppnades år 2000 och är uppbyggd kring fotografen Erik Hägglunds fotografateljé. En diger kamerasamling och ateljéutrustning berättar om fotografering från 1910 tills idag.

  Erik Hägglund från Rökiö var konstnärligt intresserad redan i unga år och reste till Sverige för att arbeta som målarlärling. Där fick han arbete i en fotoateljé och hans intresse för fotografering väcktes. När han återvände till hembygden startade han så småningom sin egen fotoateljé år 1910 i anspråkslösa förhållanden i ett brädskjul. Han byggde sin första ateljékamera och målade även fonden själv. Båda visas i museet i en rekonstruktion av ateljén.

  http://www.museiportalosterbotten.fi/museum-a-o/museum/13-hagglunds-fotomuseum

 • Kimo Bruk

  Kimo Bruk, Bruksgatan 38, Oravais

  Kimon Ruuki - Kimo Bruk

  300 år med brukshistoria – levande idag

  På Kimo Bruk kan du:

  Delta i evenmang: smideskurser, smidesdag, midsommarstångsresande, utegudstjänster, MC- och veteranbilsträffar, allsångsafton, kulturaftnar

  Besöka det fina bruksområdet och Kimo bruks museum, konstgalleri, café Einar, Kyråboas, jungfrudansen, naturstigen.

  Ordna ditt eget evenemang på bruket: hyra café Einar, Handens hus, muséet och konstgalleriet, andra utrymmen på bruket, boka guidning

   

  +358 40 045 5080

  info@kimobruk.fi

  https://www.kimobruk.fi/

  Facebook

 • Klemetsgårdarna

  Kärklaxvägen 308, Maxmo

  Klemetsgårdarna

  Klemetsgårdarnas idylliska gårdsmiljö är unik på många sätt. I landskapet finns ingen annan bevarad gårdsgrupp som är uppbyggd på samma sätt. Här finns även mångsidigt utställningsutbud med textilutställning, orgelmuseum, söndagsskolemuseum och vardagsföremål från allmogelivet. Tidig 1900-tals atmosfär upplever man också i caféet som är stilfullt inrett med funkismöbler från 1940-talet.

  Klemetsgårdarna historia härstammar ända från 1700-talet. Många hade flytt till Sverige under oroligheter under stora ofreden i början 1700-talet och Klemets hemman stod tom. Johan Ehrsson från Bjurs socken i Västerbotten köpte upp ödehemman och blev stamfader på Klemetsgård med 23 barn. Han och hans söner byggde upp tre mansgårdar i Västerbottenstil med högre och smalare stugor än de österbottniska. Den äldsta av stugorna härstammar från 1730-talet, medan de andra är uppförda mellan 1730–1760-talen.

   

  +358 6 345 0122

  info@klemets.fi

  http://klemets.fi/

  Facebook

 • Korsholms kyrka

  Adelcrantzgränden 1, Vasa

  MustasaarenKirkko

  Vasa hovrätt grundades av konung Gustaf III år 1776. Ritningarna till ett hus för hovrätten uppgjordes av Carl Fredrik Adelcrantz. Arbetena slutfördes raskt och år 1786 invigdes huset. Det är ett av den gustavianska tidens vackraste byggnadsverk. Efter Vasa brand (1852) skänkte Kejsaren huset till församlingen att ombyggas till kyrka. Länsarkitekt Carl Axel Setterberg ritade om byggnaden. Först byggdes ett fristående klocktorn. Det yttre av hovrättshuset behölls oförändrat. Invändigt revs mellanväggarna och taket fick valv. Huset kunde invigas till heligt bruk år 1863.

  +358 6 356 0500

  https://www.korsholmssvenskaforsamling.fi/kyrkor-och-lokaler/korsholms-kyrka

 • Korsnäs hembygdsmuseum

  Kyrkobyvägen 32, Korsnäs

  Korsnäs hembygdsmuseum omfattar den s.k. landbondstugan (f.d. drängstugan under prästgården), smedjan, väderkvarnen, utställningar i loftsbyggnaden samt spannmålslånemagasinet beläget på andra sidan vägen. Det vackra gårdstunet fungerar som festplats och plats för hantverksdemonstrationer och lekar.
  I landbondstugan och loftsbyggnaden finns olika utställningar.

  +358 50 351 9488

  christina.mannfolk@netikka.fi

  https://korsnas.hembygd.fi/pa_svenska/museet/

 • Korsnäs kyrka

  Kyrkobyvägen 45, Korsnäs

  Den nuvarande kyrkan är byggd år 1831 i nyklassisk stil. Den är ljus och rymlig och har harmoniska proportioner. Altarets placering avviker från det vanliga. Det finns nästan mitt i kyrkan och altartavlan går runt det inre hörnet.

  +358 44 410 1800

  http://forsamlingen.korsnas.fi/

 • Kuntsi museum för modern konst

  Sandögatan 1, Vasa

  kesäinen kuva Kuntsin rannasta

  Kuntsi museum för modern konst är beläget på ett kort promenadavstånd från Vasa torg, på en vacker plats vid havet i Inre hamnen.

  Sitt namn har museet fått efter konstsamlaren, konsul Simo Kuntsi (1913-1984). Konstsamlingen som tillhör stiftelsen han grundade anses som en av de mest betydande samlingarna av modern och nutida konst i Finland. Donationer och deponeringar, såsom Lars Swanljungs (f. 1944) samling av nutidskonst, förstärker Vasas betydelse som konststad.

  Museets utställningsverksamhet baserar sig på växlande utställningar med modern och samtida konst samt på utställningar som presenterar de egna samlingarna. Kuntsis utställningar djupdyker i nutidskonstens fenomen och aktuella teman, och erbjuder förståelse av vår tids fenomen och material för att bygga upp identiteter med.

  Kuntsis utrymmen erbjuder goda möjligheter till att ordna evenemang. På Kuntsi ordnas speciellt tvärkonstnärliga uppvisningar och evenemang i samarbete med tredje sektorn och med publikgrupper.

  +358 40 183 0440

  kuntsi.info@vaasa.fi

  https://vasastadsmuseer.fi/kuntsis-museum-for-modern-konst/museum/kuntsis-museum-for-modern-konst/

  Facebook

 • Kvarken Shop

  Björkövägen 1011, Korsholm

  Kvarken Shop

  Presentbutik med lokalt hantverk, konstkeramik, ylle- och silkesprodukter, silver- och glasföremål, målningar, träslöjd och naturkosmetika i Svedjehamn, Björköby.

  +358 44 9115 8841

  bjorkokvarkenshop@gmail.com

  https://bjorkokvarkenshop.com/

  Facebook

 • Kvarkens båtmuseum

  Åminnevägen 433, Malax

  Kvarkens båtmuseum är Finlands största båtmuseum och förevisar österbottniska bruksbåtar från tiden 1820-1993. Förutom båtar och fiskeredskap presenteras säljakt, flottning och skärgårdsliv.
  I samlingarna finns över 95 båtar, mer än 130 båtmotorer och ca 3000 andra föremål som anknyter till båtar, fiske, säljakt och skärgårdsliv. Föremålen presenteras i 15 byggnader i en kulturhistoriskt värdefull strandmiljö i Åminne i Malax.

  +358 6 365 1933

  goran.stromfors@pp.inet.fi

  http://museum.malax.fi/

 • Kvarkens världsarvsskärgård

  Kvarkens skärgård, Vaasa

  Saaristo ilmakuva

  Den unika skärgården i Kvarken är Finlands enda naturobjekt på Unescos världsarvslista. Tillsammans med Höga Kusten utgör den grunda Kvarkens skärgård den bästa platsen i världen att uppleva och förstå landhöjningen som uppstått efter den senaste istiden.

  +358 50 346 6200

  info@kvarken.fi

  http://www.kvarken.fi

  Facebook

 • Kvarnbacken i Harrström

  Gamla Strandvägen 165, Korsnäs

  Harrströmin myllymäki

  Upp på Kvarnbacken står två kvarnar som minnesmärken över en gången tid och jordbrukarsamhället förr. Storkvarnen är en av de största kvarnarna i Finland.

  Storkvarnen uppfördes på 1840-talet och står fortfarande på sin ursprungliga plats, då riktigt invid havet och dess hårda vindar. Kvarnen byggdes av Isak, Karl och Johan Ingels. Vingarna är 19,5 meter långa och kvarnen höjd från marken till översta vingspetsen är 22 meter. Storkvarnen är Finlands största fungerade kvarn. Kvarnbackens mindre kvarn kom till i slutet av 1800-talet. Kvarnarna har renoverats och båda är idag i brukbart skick. Urspungligen fanns det fem kvarnar på backen och tolv mindre kvarnar i hela byn. Under den årliga sommarfesten sätts kvarnarna igång för att mala mjöl.

  http://www.museiportalosterbotten.fi/museum-a-o/museum/76-kvarnbacken-och-fiskemuseet-i-harrstrom

 • Kvevlax kyrka

  Kvevlaxvägen 7, Kvevlax

  Kvevlax kyrka uppfördes åren 1691 – 93, med bonden Hans Larsson Qweflander från Kvevlax som byggmästare. Det avgörande timringsarbetet torde ha skett 1692. Invigningen har ägt rum den fjärde dag jul samma år. Kvevlax kyrka med det åttkantiga långhuset är en konsthistorisk speciell kyrkotyp, den äldsta representanten i Finland för denna byggnadstyp. Kyrkan utvidgades 1794-95 till korskyrka och det det gamla utseendet gick till stor del förlorat.

  +358 6 346 2300

  kvevlax.forsamling@evl.fi

  https://www.kvevlaxforsamling.fi/