Förbigå menyn

Sevärdheter och attraktioner

Sök intressanta attraktioner enligt typ och/eller område eller med hjälp av sökord, avsluta med att trycka ”Visa Sökresultat”

Välj typ
Ta bort filter
  • Finlands ungdomsföreningsmuseum

    Alkiontie 6, Laihia

    laihan nuorisoseruamuseo

    I ungdomsföreningens museum finns den första enhetliga utställningen om ungdomsföreningarnas 120-åriga historia. Här finns över 100 år av material som berör föreningens verksamheter: teater, folkdans, sport, nykterhetsförbund, musikfester m.m. Upptäck via museet hur den ”goda medborgaren” såg ut i början av 1900-talet!

    http://www.museiportalosterbotten.fi/museum-a-o/museum/73-finlands-ungdomsforeningsmuseum

  • Fotogalleri IBIS

    Senatsgatan 1, Vasa

    Valokuva Galleria IBIS

    Fotogalleri IBIS är det enda galleriet i Vasa som är helt inriktat på fotokonst. Galleriet finns i samma utrymmen som Vasa konsthall.

    http://www.galleryibis.com

    Facebook

  • Fänrik Ståhls Center

    Slagfältsvägen 130, Oravainen

    +358 50 343 2642

    Kenny.sundqvist@adelbragd.fi

    http://www.oravais1808.fi/

  • Gamla Vasa

    Gamla Vasa, Vasa

    Gamla Vasa är beläget ca 7 km sydost om Vasas centrum och klassat som ett nationellt värdefullt landskapsområde. Området utgör en mångsidig landskapssevärdhet med natur-, kultur-, bosättnings- och fornhistoriska värden.

    Vasas historia börjar under förra delen av 1300-talet, då norrländska kolonister tog i land på de skogsbevuxna skärgårdholmarna i östra delen av Kvarken. På 1370-talet började man här uppföra Korsholms slott. Landhöjningen är i dessa trakter ca en meter per sekel. Vid den tid då slottet grundades, utbredde sig mellan det nuvarande Vasa och Gamla Vasa ett skärgårdshav, som sträckte sig vidare långt in i landet. Ännu bara dryga 200 år sedan tog sig lastbåtar uppför den kanal, som numera nästa igenvuxen slingrar sig genom åkerfälten. ​

    En gassande het augustimorgon år 1852 kom elden lös i Vasa. Brunnarna stod tomma och stadsborna befann sig till en stor del ute på sina åkrar. Många hus hade näver- eller halmtak. Mellan husen fanns bara smala gränder. Innan kvällen fanns där staden stått bara en rykande ruinhög kvar.

    Man beslöt att bygga en ny stad cirka sju kilometer längre bort mot kusten. Överflyttningen av stadsrättigheterna skedde år 1862. Kring 1880-talet byggdes Vasa järnväg och i samband med det grundades också en station i Gamla Vasa, men området blev bostadsområde på nytt först från och med 1920-talet.

    Läs mer om Gamla Vasa.

    Läs mer om Gamla Vasas historia.

  • Granösunds fiskeläge

    Bulleråsvägen 320, Korsholm

    Granösunds fiskeläge är ett friluftsmuseum beläget i Södra Vallgrund i Korsholms kommun, som hör till Kvarkens världsarv.
    Fiskeläget ger besökaren en bild av hur livet såg ut i skärgården under den tid när större delen av befolkningen livnärde sig på säljakt, fiske, hantverk och jordbruk. På området finns bland annat fiskarbastu, fähus, salthus, säljaktshus och övernattningsstugor. Byggnaderna har inretts så att det skall se så autentiska ut som möjligt.
    Museet grundades år 1970 och drivs av Replots hembygdsförening. Museet är öppet sommartid.

    +358 44 726 5165

    replot.hembygdsforening@korsholmsskargard.fi

    http://www.granosund.hembygd.fi

    Facebook

  • Hannas stuga - Västervik hembygdsmuseum

    Västerviksvägen 288 (Parkering, Bystugovägen 11), Vasa

    Stugan byggdes 1897-1898 och har fått sitt namn efter tvätterskan Johanna Gädda.
    Hon bodde i stugan då hon gifte sig med Alfred Gädda från Söderudden. Hennes föräldrar (Karl-Johan Carlsson-Ehn och Johanna Abrahamsdotter Lithén från Singsby) hade sitt hus vid samma gårdsplan. Man kan ännu se lämningarna efter källargropen och stenfoten längs med stenröset mot grannarna. Tomten är högt och vackert belägen och brunnen var en gång i tiden en av de bästa i byn.

    Efter Hannas son Anselms död fick Gerby-Västervik hembygdsförening överta huset och arrendera marken. Stugan renoverades och är i dag föreningens hembygdsmuseum. Sedan 1989 har man årligen firat Hanna med flagghissning och program vid stugan på Johannadagen den 21 juli.

    Museistugan är tillgänglig för allmänheten och vill man göra ett besök kan man kontakta hembygdsföreningens styrelsemedlemmar.

    +358 40 768 9994

    gerby.vastervik@gmail.com

    https://gerbyvastervik.yhdistysavain.fi/hannas-stuga-byamuseum/

    Facebook

  • Hantverkets hus Loftet

    Rådhusgatan 28, Vasa

    I Hantverkets hus Loftet verkar Österbottens Hantverk rf, Taito Shop Loftet samt Restaurang Loftet. I Österbottens Hantverks regi visas utställningar som anknyter till hantverk, konst och design. Föreningens syfte är att stöda och befrämja den Österbottniska hantverkskulturen, vilket bland annat syns i utställningarna som byts vanligtvis med en månads mellanrum. Stora salen i nedre våningen fungerar som utställningsutrymme, ett vackert rum i gammal stil var restaurangens gäster kan avnjuta god mat samtidigt som de tar del av den aktuella utställningen.

    Hantverkets hus Loftet är beläget i centrala Vasa i ett av stadens äldsta trähus. Huset är ritat av stadsplaneraren Carl Axel Setterberg och stod klart på 1860-talet.

    +358 6 318 5300

    info@loftet.fi

    http://www.loftet.fi

    Facebook

  • Harrström fiskehamn och fiskartorp

    Sjötået 45, Korsnäs

    Harrström gamla fiskehamn, en plats tidigare full av liv och rörelse. Äldre och nyare båthus trängs runt den tvåhundra meter långa naturhamnen. I närheten ligger Fiskartorpet, som visar hur en fiskarfamilj levde runt sent 1800-tal tidigt 1900-tal. I två båthus finns gamla båtar och motorer utställda. Man kan även njuta av den fina utsikten från hamnen.

    http://www.harrstrom.fi

    Facebook

  • Harrströms gamla stenbro

    Gamla Strandvägen 161, Korsnäs

    Byggd 1898 av Karl Åberg och Karl Höbacka.

  • HopLop Vaasa

    Mejerigatan 2-4, Vasa

    HopLop är en inspirerande äventyrspark för hela familjen, full av roliga aktiviteter och skojig sysselsättning – för att inte tala om fängslande bestyr! En spännande äventyrslabyrint, trampolinhopp, snärtiga elbilar, fartfyllda rutschbanor och andra upplivande underverk sätter fart på hela familjen.

    I HopLop kan barn oberoende av skicklighetsnivå prova sina gränser och få uppleva att de lyckas. Här lämnas nej-attityden med fördel utanför: hos oss får barnen vara barn och även vuxna är välkomna med i leken!

    +358 10 837 3017

    info.vaasa@hoplop.fi

    https://www.hoplop.fi/sv/lekomraden-och-aktiviteter

    Facebook

  • Hägglunds fotomuseum

    Lotlaxvägen 9, Vöyri

    Hägglundin valokuvamuseo

    Hägglunds fotomuseum öppnades år 2000 och är uppbyggd kring fotografen Erik Hägglunds fotografateljé. En diger kamerasamling och ateljéutrustning berättar om fotografering från 1910 tills idag.

    Erik Hägglund från Rökiö var konstnärligt intresserad redan i unga år och reste till Sverige för att arbeta som målarlärling. Där fick han arbete i en fotoateljé och hans intresse för fotografering väcktes. När han återvände till hembygden startade han så småningom sin egen fotoateljé år 1910 i anspråkslösa förhållanden i ett brädskjul. Han byggde sin första ateljékamera och målade även fonden själv. Båda visas i museet i en rekonstruktion av ateljén.

    http://www.museiportalosterbotten.fi/museum-a-o/museum/13-hagglunds-fotomuseum

  • Kimo Bruk

    Kimo Bruk, Bruksgatan 38, Oravais

    Kimon Ruuki - Kimo Bruk

    300 år med brukshistoria – levande idag

    På Kimo Bruk kan du:

    Delta i evenmang: smideskurser, smidesdag, midsommarstångsresande, utegudstjänster, MC- och veteranbilsträffar, allsångsafton, kulturaftnar

    Besöka det fina bruksområdet och Kimo bruks museum, konstgalleri, café Einar, Kyråboas, jungfrudansen, naturstigen.

    Ordna ditt eget evenemang på bruket: hyra café Einar, Handens hus, muséet och konstgalleriet, andra utrymmen på bruket, boka guidning

     

    +358 40 045 5080

    info@kimobruk.fi

    https://www.kimobruk.fi/

    Facebook

  • Klemetsgårdarna

    Kärklaxvägen 308, Maxmo

    Klemetsgårdarna

    Klemetsgårdarnas idylliska gårdsmiljö är unik på många sätt. I landskapet finns ingen annan bevarad gårdsgrupp som är uppbyggd på samma sätt. Här finns även mångsidigt utställningsutbud med textilutställning, orgelmuseum, söndagsskolemuseum och vardagsföremål från allmogelivet. Tidig 1900-tals atmosfär upplever man också i caféet som är stilfullt inrett med funkismöbler från 1940-talet.

    Klemetsgårdarna historia härstammar ända från 1700-talet. Många hade flytt till Sverige under oroligheter under stora ofreden i början 1700-talet och Klemets hemman stod tom. Johan Ehrsson från Bjurs socken i Västerbotten köpte upp ödehemman och blev stamfader på Klemetsgård med 23 barn. Han och hans söner byggde upp tre mansgårdar i Västerbottenstil med högre och smalare stugor än de österbottniska. Den äldsta av stugorna härstammar från 1730-talet, medan de andra är uppförda mellan 1730–1760-talen.

     

    +358 40 667 9879

    info@klemets.fi

    https://maxmo.sou.fi/sv/klemetsgardarna/

    Facebook

  • Korsholms kyrka

    Adelcrantzgränden 1, Vasa

    MustasaarenKirkko

    Vasa hovrätt grundades av konung Gustaf III år 1776. Ritningarna till ett hus för hovrätten uppgjordes av Carl Fredrik Adelcrantz. Arbetena slutfördes raskt och år 1786 invigdes huset. Det är ett av den gustavianska tidens vackraste byggnadsverk. Efter Vasa brand (1852) skänkte Kejsaren huset till församlingen att ombyggas till kyrka. Länsarkitekt Carl Axel Setterberg ritade om byggnaden. Först byggdes ett fristående klocktorn. Det yttre av hovrättshuset behölls oförändrat. Invändigt revs mellanväggarna och taket fick valv. Huset kunde invigas till heligt bruk år 1863.

    +358 6 356 0500

    https://www.korsholmssvenskaforsamling.fi/kyrkor-och-lokaler/korsholms-kyrka

  • Korsnäs hembygdsmuseum

    Kyrkobyvägen 32, Korsnäs

    Korsnäs hembygdsmuseum omfattar den s.k. landbondstugan (f.d. drängstugan under prästgården), smedjan, väderkvarnen, utställningar i loftsbyggnaden samt spannmålslånemagasinet beläget på andra sidan vägen. Det vackra gårdstunet fungerar som festplats och plats för hantverksdemonstrationer och lekar.
    I landbondstugan och loftsbyggnaden finns olika utställningar.

    +358 50 351 9488

    christina.mannfolk@netikka.fi

    https://korsnas.hembygd.fi/pa_svenska/museet/

  • Korsnäs kyrka

    Kyrkobyvägen 45, Korsnäs

    Den nuvarande kyrkan är byggd år 1831 i nyklassisk stil. Den är ljus och rymlig och har harmoniska proportioner. Altarets placering avviker från det vanliga. Det finns nästan mitt i kyrkan och altartavlan går runt det inre hörnet.

    +358 44 410 1800

    http://forsamlingen.korsnas.fi/

  • Kvarkens båtmuseum

    Åminnevägen 433, Malax

    Kvarkens båtmuseum är Finlands största båtmuseum och förevisar österbottniska bruksbåtar från tiden 1820-1993. Förutom båtar och fiskeredskap presenteras säljakt, flottning och skärgårdsliv.
    I samlingarna finns över 95 båtar, mer än 130 båtmotorer och ca 3000 andra föremål som anknyter till båtar, fiske, säljakt och skärgårdsliv. Föremålen presenteras i 15 byggnader i en kulturhistoriskt värdefull strandmiljö i Åminne i Malax.

    +358 6 365 1933

    goran.stromfors@pp.inet.fi

    http://museum.malax.fi/

  • Kvarkens världsarvsskärgård

    Kvarkens skärgård, Vaasa

    Saaristo ilmakuva

    Den unika skärgården i Kvarken är Finlands enda naturobjekt på Unescos världsarvslista. Tillsammans med Höga Kusten utgör den grunda Kvarkens skärgård den bästa platsen i världen att uppleva och förstå landhöjningen som uppstått efter den senaste istiden.

    +358 50 346 6200

    info@kvarken.fi

    http://www.kvarken.fi

    Facebook

  • Kvarnbacken i Harrström

    Gamla Strandvägen 165, Korsnäs

    Harrströmin myllymäki

    Upp på Kvarnbacken står två kvarnar som minnesmärken över en gången tid och jordbrukarsamhället förr. Storkvarnen är en av de största kvarnarna i Finland.

    Storkvarnen uppfördes på 1840-talet och står fortfarande på sin ursprungliga plats, då riktigt invid havet och dess hårda vindar. Kvarnen byggdes av Isak, Karl och Johan Ingels. Vingarna är 19,5 meter långa och kvarnen höjd från marken till översta vingspetsen är 22 meter. Storkvarnen är Finlands största fungerade kvarn. Kvarnbackens mindre kvarn kom till i slutet av 1800-talet. Kvarnarna har renoverats och båda är idag i brukbart skick. Urspungligen fanns det fem kvarnar på backen och tolv mindre kvarnar i hela byn. Under den årliga sommarfesten sätts kvarnarna igång för att mala mjöl.

    http://www.museiportalosterbotten.fi/museum-a-o/museum/76-kvarnbacken-och-fiskemuseet-i-harrstrom

  • Kvevlax kyrka

    Kvevlaxvägen 7, Kvevlax

    Kvevlax kyrka uppfördes åren 1691 – 93, med bonden Hans Larsson Qweflander från Kvevlax som byggmästare. Det avgörande timringsarbetet torde ha skett 1692. Invigningen har ägt rum den fjärde dag jul samma år. Kvevlax kyrka med det åttkantiga långhuset är en konsthistorisk speciell kyrkotyp, den äldsta representanten i Finland för denna byggnadstyp. Kyrkan utvidgades 1794-95 till korskyrka och det det gamla utseendet gick till stor del förlorat.

    +358 6 346 2300

    kvevlax.forsamling@evl.fi

    https://www.kvevlaxforsamling.fi/