Förbigå menyn

Sommarjobbare berättar

Hos oss jobbar hundratals unga om somrarna i ca 60 olika arbetsuppgifter. Responsen som årligen samlas in från våra sommarjobbare har varit positiv: enligt största delen har sommarjobbet hos staden motsvarat förväntningarna och varit meningsfullt. Trevliga arbetskamrater ges också beröm.

På sommarjobben lär man sig ta egna initiativ och ansvar. Förutom nya färdigheter är arbetserfarenhet, lön och nya nätverk en god orsak att söka sommarjobb. Men varför lönar det sig att söka sommarjobb hos Vasa stad? Läs om våra sommarjobbares erfarenheter här nedan.

Inez, vårdbiträde

Ett perfekt tillfälle

Vasa stad och Vasaregionens Utveckling Ab VASEK lanserade i februari ett koncept för rekrytering vid högskolor, där man i samarbete med företag från regionen och högskolans studentorganisationer arrangerar ett rekryteringsevenemang i samband med studenternas egen träff eller sits. Första evenemanget, Karriärsitzen, ordnades vid Umeå universitet i samarbete med Vasa centralsjukhus, Wärtsilä, ABB och studentnationen FinlandsSvenska Nationen I Umeå.

Nainen istuu hymyillen penkillä kadulla

Inez Harkkila, som studerar till läkare vid Umeå universitet, ville hitta ett sommarjobb som skulle stöda branschstudierna. Efter ett år i Sverige drömde hon också om en sommar med familj och vänner i hemstaden Vasa.

På mässan Karriärssitzen som ordnades i skolan i februari fick Inez prata ansikte mot ansikte med arbetsgivare från Vasa. Eftersom evenemanget var riktat till finländska studerande, var det intim och avslappnad stämning.

– Vasa stads representant berättade att det är möjligt att bli vårdbiträde, fastän man har bara ett års studier inom branschen bakom sig. Jag tänkte att det skulle vara ett perfekt tillfälle att både få behövlig erfarenhet av vårdarbete och tillbringa sommaren i Vasa, säger Inez leende.

Ines fick ett varmt mottagande på sitt sommarjobb vid stadssjukhusets rehabiliteringsavdelning. Det var roligt att gå till jobbet: arbetskamraterna var hjälpsamma och också patienterna var underbara. Varje dag lärde jag mig nya saker som man inte kan lära sig från böcker.

– Jag fick bra introduktion till arbetet och verkligt bra erfarenhet av branschen: jag såg hur en avdelnings vardag rullar på och hur värdefullt arbete yrkesmänniskorna där utför. Emellanåt kändes det inte ens som ett jobb, då man fick sitta i solen och samtala med klienterna, säger Inez.

Enligt Inez är arbetet belönande, då man märkte, hur man själv med små medel kunde pigga upp klienternas dag. Fastän det krävdes mycket sociala färdigheter i arbetet, fanns det också energi att göra egna saker på kvällen och njuta av sommaren i Vasa.

På hösten fortsätter det andra läsåret vid Umeå universitet med många nya färdigheter i bagaget.

– Jag vet inte ännu vart framtiden för mig. Nu njuter jag av stunden och hoppas att jag ska få se mer av världen. Till bekanta Vasa är det ändå alltid roligt att återvända.

Joona och Emma, sommarartist

Passionen för musik och att uppträda sporrar sommarartisterna

För sommarartisterna Joona Keturi och Emma Katajamäki var sommarartistjobbet en dröm som gick i uppfyllelse och en satsning på framtiden. Trots sin unga ålder är de båda redan erfarna och begåvade artister med fötterna stadigt på jorden och blicken mot framtiden.

Mies soittaa kitaraa ja nainen laulaa kadulla.

Varför sökte du sommarjobb hos oss?

Joona: Platsen verkade intressant och jag hade tidigare av bekanta hört om deras goda erfarenheter.

Emma: Så var det för mig också ungefär.

Vad har du gjort på sommarjobbet?

Joona: Vi har förstått spelat, dvs. för det mesta har det varit många pop up-spelningar runt om i Vasa.

Emma: Vi hade just några spelningar på servicehuset. Eftersom vi får bestämma själva om spelplatsen, så har vi spelat lite enligt väder och feelis på olika ställen i Vasa.

Vad har varit det bästa?

Joona: Att få spela i solsken!

Emma: Jag tycker att det bästa är att kunna göra människor glada!

Joona: Jo, och man märker nog när de blir glada.

Vad har varit tråkigt?

Joona: Kanske det då vi inte har haft någon ordentlig ljudåtergivning och publiken inte alltid har hört ordentligt. Men vi får snart en ljudåtergivningsanordning, så den saken borde nu också vara löst!

Emma: Jepp, jag är av samma åsikt som Joona. Också det har varit tråkigt emellanåt, då det har varit mindre folk och lyssnat.

Har någonting överraskat dig?

Joona: Nå, för det första det att tiden går snabbt då man spelar. Och det, hur mycket lättare det är att spela då man bara börjar spela.

Emma: Det har överraskat hur direkt människor ger positiv respons: vi har fått mycket olika slags beröm. Också det att spelandet inte heller är så spännande som man hade trott i förväg. Man vänjer sig snabbt vid att uppträda.

Vad har du lärt dig?

Joona: I arbetet har jag lärt mig att anpassa mig och förstås att släppa loss och ta initiativ. Nu är det lättare att spela i alla slags situationer oberoende av publiken.

Emma: Jepp, det stämmer! Och nu när man själv ansvarar för allt, har det varit svårt att börja spela emellanåt, men nu har jag kommit över det också.

Rekommenderar du det?

Joona: Jo, absolut! Om man är intresserad av att spela så är det här ju det perfekta sommarjobbet.

Emma: Rekommenderar! Det här är ett super bra sommarbete bara du vill och vågar uppträda!

Otto ja Ella, museiguide

Intresse för staden

Vasa stad och dess historia lockade de unga studenterna Otto Gao och Ella Nybäck till arbetet som museiguide. Enligt ungdomarna fungerar sommararbetet som en språngbräda mot framtida karriärdrömmar och hjälper vid valet av utbildningsställe.

Mies ja nainen istuvat kivellä museon edessä.

Varför sökte ni sommarjobb hos oss?

Otto: Jag hade hört ganska mycket positiv respons om staden som arbetsgivare och också annars intresserade verksamheten som organisation. Också arbetets ovanliga och ganska speciella karaktär lockade.

Ella: Jag var mycket intresserad av att jobba på museum och staden verkade också annars att vara ett bra val då det gäller sommararbetsplatser.

Vad har ni gjort under sommarjobbet?

Otto: Ganska många guidningar har vi lett runtom i museet. Sedan hör det också till vår arbetsbeskrivning att sköta allmän övervakning och försäljningen i caféet.

Ella: Ja och sedan har man förstås lite varit tvungen att sätta sig in regionens historia, så att man kan berätta om den!

Vad har varit det bästa här?

Otto: Arbetskamrater i min egen ålder, de har alla varit toppen!

Ella: Kanske det visade förtroendet och friheten att agera självständigt, de har varit ganska roliga.

Har någonting varit tråkigt? Vad?

Otto: Kanske sådana stunder, då det inte har funnits några kunder på en längre tid. Då har man nästan blivit förslöad ibland.

Ella: Allting har egentligen nog varit ganska roligt. Svårt att hitta något som verkligen skulle ha varit tråkigt. Emellanåt har man känt sig otillräcklig som om man inte har uträttat tillräckligt, men det beror inte egentligen på att det skulle vara tråkigt.

Finns det någonting som har överraskat? Vad?

Otto: Antalet kunder! Till exempel då jag kom första dagen var det barnens dag och här var det mera folk än jag någonsin hade trott.

Ella: Säkert det hur mycket man litar på oss här, det kom litet som en överraskning. Vi hade en mycket bra introduktion och efter det har vi ganska långt fått sköta arbetet själv. Förstås har vi sedan fått hjälp om det har behövts, men ganska självständigt har vi ändå fått arbeta.

Vad har ni lärt er?

Otto: Nåja åtminstone gamla Vasas historia! Inte visste jag just någonting om den innan jag kom hit.

Ella: Verkligen lärt oss Vasas historia!

Otto: Och sedan naturligtvis kommit in i det här arbetet och lärt oss det.

Skulle ni rekommendera jobbet till andra? Varför?

Otto: Absolut! Det har varit superbra arbetsklimat här och jag har också annars trivts bra.

Ella: Ja! Samma här. För sociala personer med intresse för historia så passar det här som hand i handske.

Emil ja Julia, idrottskompisar

Emil Saha och Julia Kytölä arbetar i juni som idrottskompisar hos Vasa stad. Idrottskompisarna står avgiftsfritt till kommuninvånarnas förfogande två timmar åt gången. Förutom kompisverksamhet har i sommarjobbet ingått att arbeta på läger samt att leda idrottsverksamhet för barn på olika håll i Vasa.

Poika ja tyttö hymyilevät urheiluvaatteissa Laivapuistossa.

Varför sökte du sommarjobb hos oss?

Emil: Jag gjorde min praoperiod vid idrottsservicen och då tänkte jag att det där kunde ju vara ett roligt arbete. Sedan sökte jag jobbet, då de redan kände till mig.

Julia: Vasa är en trevlig stad! Jag bor själv i Helsingfors men det är roligt att komma hit över sommaren då min mamma bor här. Dessutom finns det intressanta sommarjobb här.

Vad har det bästa med sommarjobb?

​Emil: Barnens entusiasm. Då någon föreslår att vi spelar stjäla pinnen så är alla ivrigt med.

Julia: Det bästa har varit att jobba med barn, det ger energi. Alla dagar är olika och man får lära sig någonting nytt.

Har någonting varit tråkigt?

Emil: Om det roliga är barnens motivation att röra på sig, så är det tråkiga det om man är tvungen att uppmana barnen att röra på sig.

Julia: Inte särskilt tråkigt. Alltid finns det givetvis svårare dagar, men jag försöker alltid vara positiv.

Finns det någonting som har överraskat?

​Emil: Jag är överraskad över hur många som orkar och deltar ivrigt. Vi har haft idrottsgrupper, där alla har helhjärtat varit med.

Julia: Jag har haft mycket ansvar och det är ju positivt.

Vad har du lärt dig?

​Emil: Jag har lärt mig att barn har alldeles för många frågor.

Julia: Att ha större ansvar och ta initiativ.

Skulle du rekommendera jobbet till andra?

​Emil: Självklart! Här får man lära sig att arbeta med barn och hur man ska fungera som handledare. Av det här får man bra erfarenheter, om man vill jobba till exempel som tränare.

Julia: Absolut åt dem som tycker om att arbeta med människor och i synnerhet med barn.

Nelli ja Marko, kulturassister

Kultur, kreativitet och teamarbete

Nelli Salonen och Marko Lehto arbetar som kulturassistenter på Vasa stad under ett par månaders tid. Nelli studerar till kulturproducent i yrkeshögskolan Arcada i Helsingfors och Marko å sin sida film och media på Queen Margaret University i Edinburgh. Sommarjobbet kulminerar i Konstens natt som ordnas i augusti.

Mies ja nainen istuvatkeltaisella sohvalla ja juttelevat toisilleen. 

Varför sökte ni sommarjobb hos oss?

Nelli: Jag kommer ursprungligen från Vasa och jag önskade göra något nyttigt för Vasa och Vasanejden ur kulturellt perspektiv. Jag har alltid önskat göra kulturarbete för den egna staden.

Marko: Även jag kom tillbaka till min hemstad över sommaren och önskade göra något som berör kultur, kreativitet och underhållning.

Nelli: Ja och så har Konstens natt även i övrigt varit ett fint minne från barndomen, så det är trevligt att få arbeta i samband med dess arrangemang.

Vad har du gjort på sommarjobbet?

Marko: Ganska långt förbereder vi detta evenemang från en dag till annan. Vi går igenom anmälningar och kontaktar deltagarna.

Nelli: Arbetet omfattar alla möjliga uppgifter. Vi går igenom praktiska behov, då alla uppträdande har så många olika behov. Därtill har vi planerat kommunikationen för Konstens natt. I synnerhet kommunikation genom sociala medier och webbsidor, så programmet inte alls uppkommer i tryckt format.

Vad har varit det bästa?

Marko: Variationen i arbetet. Det finns mycket att göra, men uppgifterna är mycket varierande.

Nelli: Det är aldrig tråkigt! Det är intressant att se Konstens natt ur stadens perspektiv, då man annars känner till konceptet.

Finns det någonting som har överraskat?

Marko: Vi har byggt upp kommunikationen på sociala medier ganska mycket under sommarens lopp.

Nelli: Nu då samma koncept har funnits nästan 30 år förväntar sig många fortfarande tidningsannonser. Nu borde alla hänvisas till webbsidorna.

Har någonting varit tråkigt?

Marko: Det har funnits mycket väntetid före vissa saker framskrider.

Nelli: Jo, i synnerhet då det är semestertid.

Marko: Och inte är ju väntetiden tråkig, utan det är mer en spänning att tiden kommer att ta slut.

Vad har ni lärt er?

Marko: Jag har lärt mig hur många olika trådar man kan hålla i sina händer. Det är så många ärenden som måste finnas i tankarna. Detta fungerar dock bra i team, då det går att få stöd från andra och då man även kan påminna den andra.

Nelli: Det var bra sagt.

Skulle du rekommendera jobbet till andra?

Marko: Detta har nog varit det bästa sommarjobbet som jag har haft. Jag har fått utföra kreativt arbete.

Nelli: Om den kulturella branschen och produktionssidan intresserar, är detta jobb ett mycket gott exempel på dessa. Detta är ett ganska stort projekt, även ur stadens synvinkel. Det här även ett bra ställe att börja karriären i fråga om projektarrangemang.

Tatu, daghemsbiträden

Sommarjobb på daghem

Tatu Jokipii jobbar vid Purolan päiväkoti i juli. Han har också tidigare sommarjobbat med barn.

Mies seisoo leikkipuistossa.

Varför sökte du sommarjobb vid Vasa stad?

– Jag sökte olika sommarjobb för att jag ville ha arbetserfarenhet. Förra året sommarjobbade jag också på ett daghem och trivdes med det så jag tänkte att jag kunde söka i år igen.

Vad har du gjort?

– Jag har tagit hand om barnen.

Vad har varit det bästa med sommarjobbet?

– Det bästa har nog varit att se hur olika många barn är.

Har något varit tråkigt?

– Kanske då barnen sover och jag inte har något att göra.

Har något varit överraskande?

– Hur tungt detta arbete är, jag är nog alltid trött då jag kommer hem från jobbet.

Rekommenderar du jobbet och i så fall, varför?

– Ja, jag rekommenderar det eftersom att det är ett ganska lugnt och trevligt jobb där man får vara med barn. Jag rekommenderar det till alla som tycker om att vara med barn!

Miiko, parkarbetare

Grönområdenas sommarfixare

För Miiko Mustonen som studerar på husbyggnadslinjen vid Vamia var sommararbetet som parkarbetare hos Vasa stad en naturlig fortsättning på vardagsstudierna.

Mies korjaa penkkiä kerrostalon pihalla.

Varför sökte du sommarjobb hos oss?

– Jag sökte sommarjobb och staden sökte lämpligt nog folk till en plats inom min bransch

Vad har du gjort på sommarjobbet?

– Hittills har vi målat och bytt ovansida på bänkar, men jag har bara varit en vecka i jobb så listan är ännu ganska kort.

Har någonting varit tråkigt? Vad?

– De två första dagarna gick kanske lite långsamt, då målade vi nästan bara.

Har någonting överraskat dig? Vad?

– Arbetsmängden, att vi nu har bytt ett tiotal av de här ovansidorna på bänkarna och ännu finns det mycket arbete kvar. Sedan när de har blivit färdiga, kan vi gå över till exempel till bord. Det finns alltid saker att göra

Skulle du rekommendera jobbet till andra? Varför?

– Ja! Det är roligt och ett ganska lugnt arbete för den som tycker om att syssla med byggande/underhåll.

Pauliina, sommarhjälpare

Pauliina hjälpar och vidgar tänkesättet

Vasa stad anställer i sommar ungdomar med särskilda behov och för flera av dem är sommarjobbet den första värdefulla arbetserfarenheten. Pauliina Harju, som jobbar inom staden för andra sommaren i rad, är glad över att hon genom sin arbetsinsats kan hjälpa andra. Stöd för att lyckas i arbetet har Pauliina fått av sina kolleger och även av arbetstränaren för ungdomar med särskilda behov och av den egna ansvariga handledaren.

Pauliina, som studerar till hemvårdare vid yrkesinstitutet Luovi i Alavus, är sommarhjälpare och assisterar klienter och kolleger vid Bergcentret, dit hemmaboende seniorer kan komma för att delta i program, motionera och pyssla.

– Jag har hållit äldre sällskap och så har jag städat: dammtorkat skåp, sorterat tvätt och diskat. Det här har jag även studerat i skolan men det är bra att få erfarenhet härifrån också, säger Pauliina.

Det bästa med sommarjobbet är den arbetserfarenhet man får. Även lönedagen är enligt Pauliina en bra orsak att sommarjobba.

Varmt mottagande

Kollegerna vid Bergcentret har varit trevliga och tagit emot sommarhjälparen med öppna armar. Arbetstränaren för ungdomar med särskilda behov, Joanna Varjosaari, den ansvariga handledaren på arbetsplatsen, Marika, och de andra kollegerna hjälper Pauliina när arbetet känns besvärligt.

– Jag har även lärt känna några klienter här. En av dem är Helinä, hon och jag skickar meddelanden till varandra på WhatsApp och Messenger och besöker ibland också evenemang, berättar Pauliina.

De tidiga morgonväckningarna känns ibland tråkiga men Pauliina har även klarat av dem bra genom att kämpa på. Det är lättare att stiga upp ur sängen när man vet att det ligger en trevlig och lämpligt jäktig arbetsdag framför.

I framtiden drömmer Pauliina om ett arbete i något daghem eller i Brändös Pärlas småhem för seniorer.

– Jag är även intresserad av fortsatta studier vid Vamia: lokalvårdare och kock skulle vara trevliga yrken, avslöjar Pauliina.

En engagerande arbetskamrat

Ungdomar med särskilda behov behöver stödjande instruktioner och anvisningar i sitt arbete. Arbetsuppgifter som känns enkla och som är återkommande ger den unga stöd och trygghet i arbetsdagen.

– Ungdomar med särskilda behov kan till exempel kopiera och skanna, städa kafferummet, ställa i ordning arbetsställena och utföra andra mindre rutinuppgifter. Man försöker skräddarsy sådana inspirerande och motiverande arbetserfarenheter för ungdomarna som stöder deras egna resurser, säger Joanna Varjosaari.

Även arbetsplatsen får stöd av arbetstränaren när det gäller att ge anvisningar till den unga; arbetstränaren besöker arbetsställena regelbundet och kan alltid kan nås per telefon för att svara på både den ungas och arbetsgivarens frågor. Den unga får även en egen ansvarig handledare på arbetsplatsen.

– Det här är en vinn-vinn-erfarenhet för såväl den unga som arbetsgivaren. Den unga får arbetserfarenhet och arbetsgemenskapen får en ung person som vidgar det egna tänkesättet och attityden till olikheter. Uppskattandet av olikheter lyfts fram som ett tema även i Vasa stads värdelöften, påminner Joanna.

Lumi ja Elsa, lantmäteripraktikanter

Praktiska erfarenheter för miljöteknikstuderande

Lumi Tuominen och Elsa Rosenblad jobbar som lantmäteripraktikanter på Vasa stad i sommar. Elsa studerar energi- och miljöteknik på Aalto-universitet i Helsingfors och Lumi miljöteknik på Vasa Yrkeshögskola.

Kaksi nuorta naista seisoo ulkona vihreän seinän edessä.

Varför sökte du sommarjobb hos oss?

Lumi: Jag ville ha arbetserfarenhet och studerar miljöteknik i Vasa så jag tyckte att detta jobb kändes passande med tanke på mina studier.

Elsa: Jag är uppvuxen i Vasa och jag studerar energi- och miljöteknik så arbetsuppgifterna här går bra ihop med mina studier.

Vad har du gjort?

Elsa: Vi har gjort alla möjliga lantmäteriuppgifter, till exempel om någon vill bygga hus så åker vi dit och mäter tomten samt lägger infon i vår databas.

Lumi: Vi har gjort mycket praktiska saker och varit både på kontoret och ute på fältet.

Vad har varit det bästa med sommarjobbet?

Lumi: Att lära sig nya saker. Jag har lärt mig mycket här som jag kommer att kunna använda i studierna och arbetslivet.

Elsa: Nya lärorika erfarenheter. Jag har till exempel lärt mig mycket nytt om datorprogrammen och utrustningen som säkert kommer att vara nyttigt sedan då studierna börjar igen till hösten.

Har något varit tråkigt?

Elsa: Nu i juli då många är på semester så har jag inte haft så mycket att göra.

Lumi: Jag håller med Elsa. I juli har det varit rätt lugnt men i juni hade vi mera saker att göra.

Har något varit överraskande?

Lumi: Jag kommer inte på något som skulle ha varit överraskande.

Elsa: Innan jag började jobba så visste jag inte riktigt hur arbetsbilden skulle vara så jag har inte heller blivit överraskad av arbetsuppgifterna.

Rekommenderar du jobbet, och i så fall, varför?

Lumi: Ja, jag rekommenderar det till studerande inom detta område! Det är ett väldigt varierande jobb och jag har lärt mig mycket.

Elsa: Jag rekommenderar också det. Det är ett mångsidigt jobb!

Markus, uteledsagare

Sommarjobbet gav Markus gnistan till drömyrket

Markus Mikkola sökte sitt första sommarjobb som 16-åring, visste han ännu inte vad han skulle göra då han blir stor. Sommarjobbet som uteledsagare för seniorer lät som ett trevligt jobb, där man fick umgås med människor och samtidigt njuta av det fina sommarvädret. Erfarenheterna av sommarjobbet visade sig senare vara viktiga på vägen till hans drömyrke – sjukskötare.

Mies hymyilee aurinkolasit ja pipo päässä ulkona.

Markus togs varmt emot på sin första sommarjobbsplats, stadssjukhusets avdelningar. Det fanns behov av någon som kan ge dem ett handtag, och Markus kände att hans arbetsinsats var till glädje för såväl skötarna som för de äldre.

– Till mina arbetsuppgifter hörde förutom att vara uteledsagare även att läsa tidningar för klienterna och att ordna små utflykter. Speciellt kommer jag ihåg en solig sommardag, då de äldre ville ta sig till torget och äta jordgubbar. Jordgubbar ville de gärna bjuda även på mig berättar Markus leende.

Markus tycker att man ska komma till sommarjobbet precis som man är. Hurtighet och det att man tar jobbet på allvar, hjälper en att anpassa sig till arbetsplatsen.

– Att komma till en ny arbetsplats är alltid spännande. Ensam behöver man inte grubbla på saker, utan mer erfarna arbetskompisar stöder en alltid när man behöver hjälp, påpekar Markus.

Inte bara grötkokande

Efter gymnasiet sökte Markus till universitetet för att läsa modern finska och kommunikation. Snart upptäckte han att han saknar en mer praktisk bransch och sökte till sjukskötarstudier vid Vasa yrkeshögskola.

– Det var roligt att märka att sommarjobbet med seniorer var nyttigt. Det var lättare att studera teori då jag redan hade fått en någorlunda uppfattning om arbetet och förståelse för hur olika slags människor man kan möta i vårdarbetet, säger Markus.

Efter första studieåret fick Markus ett sommarvikariat som vårdbiträde inom hemvården. I början besökte Markus klienterna och bekantade sig med dem tillsammans med ett mer erfaren vårdbiträde, som guidade honom. Efter en genomgripande inskolning gick arbetsdagarna åt till att cykla runtom Vasa centrum med vårdtillbehören i ryggsäcken.

Markus fick under sommaren besöka många slags hem, där fick han möta seniorer med varierande behov av hjälp.

– Många tror att arbetet inom hemvården är ingenting annat än grötkokning. I verkligheten är arbetet verkligen omväxlande och varje dag är olika. Nu då jag har slutfört en del av vårdbranschens studier, får jag även utföra basvården och jag får samtidigt värdefull erfarenhet, berättar Markus.

Arbete vid sidan av studierna är omväxlande

Markus har arbetat inom hemvården i två skift: morgnar och kvällar. Några nattskift har Markus inte gjort, vilket han tycker är en positiv sida med arbetet. Om det vid hembesöken uppstår frågor, finns hjälp att få per telefon. Även vårdplanerna och arbetsinstruktionerna finns i mobilen.

Efterfrågan för kunniga finns i så stor grad att man kan jobba vid sidan av studierna. Markus har gjort vårdbiträdevikariat såväl på sommaren som under andra lov.

Som 24-åring tycker Markus nu att han är inom rätt bransch.

– Jag rekommenderar arbetet för den som vill hjälpa människor. I detta arbete ser man konkret varje dag att det man gör verkligen är till nytta, och det gör det så givande.