Förbigå menyn

Information om coronaviruset

Sommarjobbare berättar

Hos oss jobbar hundratals unga om somrarna i ca 60 olika arbetsuppgifter. Responsen som årligen samlas in från våra sommarjobbare har varit positiv: enligt största delen har sommarjobbet hos staden motsvarat förväntningarna och varit meningsfullt. Trevliga arbetskamrater ges också beröm.

På sommarjobbet lär man sig ta egna initiativ och ansvar. Förutom nya färdigheter är arbetserfarenhet, lön och nya nätverk en god orsak att söka sommarjobb. Men varför lönar det sig att söka sommarjobb hos Vasa stad? Läs om våra sommarjobbares erfarenheter här nedan.

Valtteri, instruktör på idrottsläger
Marianna, kommunikationsassistent
Miko och Venla, tillgänglighetskartläggare
Lassi, tillgänglighetskartläggare
Lumi och Elsa, lantmäteripraktikanter
Miiko, parkarbetare
Tatu, daghemsbiträden
Emil ja Julia, idrottskompisar
Nelli ja Marko, kulturassister
Otto och Ella, museiguide
Pauliina, sommarhjälpare
Markus, uteledsagare
Inez, vårdbiträde

Niklas, sommarjobbare inom grönområdesenheten

Trevligt att komma tillbaka till bra uppgifter

Niklas Välisuo, 20, studerar till elingenjör vid Vasa yrkeshögskola. Det är redan andra sommaren som han jobbar inom grönområdesenheten med service- och reparationsuppgifter. En trevlig arbetsplats och mångsidiga uppgifter fick honom att komma tillbaka och jobba inom staden, det enda som har varit svårt har varit att vakna på morgonen.

Niklas sommarjobb pågår två och en halv månad. Under denna tid underhåller och reparerar han grönområdesenhetens arbetsmaskiner, t.ex. gräsklippare. Arbetsuppgifterna beror helt på dagen, eftersom det inte går att förutse när apparater går sönder. Utöver reparationerna måste arbetsmaskinerna regelbundet underhållas då serviceintervallet uppnås.

– Det bästa med arbetet har säkert varit att arbetsuppgifterna är så mångsidiga. Svårast är kanske att man måste vakna klockan 6. Jag har varit tvungen att vänja mig vid tidiga morgnar, skrattar Niklas.

Han har inte någon direkt nytta av arbetet i elteknikstudierna, men mångsidig kompetens och kunnande inom andra branscher är nödvändiga färdigheter i sig. Därtill har arbetslivets spelregler blivit bekanta i och med sommarjobbet. Det är viktigt att ha anställningsförhållanden redan i ung ålder och lära sig hur man agerar på en arbetsplats.

Välisuo rekommenderar varmt arbetet till dem som vill arbeta med händerna i mångsidiga arbetsuppgifter. Arbetet har gett trevliga minnen och viktig erfarenhet för framtiden.

Laura, someambassadör

Drömjobb

Laura Nieminen, 17, arbetade som someambassadör hos oss i en månad. För Laura var jobbet en dröm som gick i uppfyllelse men det gav också säkerhet och värdefull erfarenhet. Det är trevligt att fortsätta med gymnasiestudierna efter ett roligt sommarjobb.

Varför sökte du sommarjobb hos oss?

Fotografering, sociala medier och min älskade hemstad Vasa ligger alla mig varmt om hjärtat. Jag njuter också av att skriva, lära mig nytt och göra kreativt arbete. Redan när jag fyllde i ansökan upplevde jag att det här sommarjobbet säkert skulle passa mig bra och dessutom ge massor av möjligheter att lära mig nytt och dra nytta av det som jag redan kan.

Vad har du gjort på sommarjobbet?

Jag har bland annat testat olika aktiviteter i Vasa och gjort reklam för dem i sociala medier, åkt runt i staden på fotograferingsuppdrag, kläckt idéer, planerat bildtexter och Instagram-storyer, arbetat på kontoret, rört mig utomhus och suttit på möten.

Har det någon gång varit tråkigt?

Ostadigt väder med regn har ibland gjort att jag har fått ändra på planerna i fråga om fotograferingsuppdrag, men det har nog alltid fixat sig.

Finns det någonting som har överraskat?

Jag blev positivt överraskad över hur mycket folk litade på mina färdigheter ända sedan den första arbetsdagen och hur mångsidigt sommarjobbet är. Jag kom snabbt med i gänget här inom kommunikationsservicen och har aldrig varit ”bara en sommarjobbare”.

Vad har du lärt dig?

Sommarjobbet har lärt mig mycket nytt om Vasa stad, allmänt om kommunikationen och hur det är att arbeta i en underbar och positiv arbetsgemenskap. Dessutom har jag lärt känna många nya människor och fått mera självförtroende. Sommarjobbet bekräftade också mina studieplaner och hjälpte mig att inse att jag även i framtiden vill jobba med något som har med marknadsföring och kommunikation att göra.

Skulle du rekommendera jobbet för andra?

Ja, det skulle jag, absolut! Jobbet som someambassadör är supertrevligt och arbetsuppgifterna är mångsidiga. I det här jobbet får man vara kreativ, dra nytta av sina egna intressen, lära sig nytt, skapa nätverk och eventuellt även få nya krafter för att jaga sina drömmar.

Essi, praktikant inom tomtservicen

Inte bara någon sommarjobbare

23-åriga Essi Saarimäki, som bara har pro gradu-avhandlingen kvar innan hon kan titulera sig förvaltningsmagister, har arbetat hos oss i sommar som praktikant inom tomtservicen. Praktiken som pågår drygt tre månader har gett henne entusiasm inför den kommande slutspurten och säkerhet i fråga om sina drömarbetsuppgifter.

Essi som studerar regionvetenskap sökte jobb hos oss, eftersom hon ville få en möjlighet att utveckla staden. Även om staden sökte en praktikant inom lantmäteribranschen, upplevde Essi att hon hade något att ge arbetet, och beslöt sig för att söka det trots allt. Hon fick jobbet och har inte ångrat sig en enda sekund.

Till Essis arbetsuppgifter hör till största delen att planera det nya bostadsområdet i Travdalen. Hon funderar exempelvis på den tillfälliga användningen av området och hur processen ska framskrida samt uppdaterar Travdalens webbsidor. Därtill har hon sammanställt ett informationspaket om gruppbyggande och samlat in data om parkering. Arbetsuppgifterna har bearbetats enligt Essis intressen och starka sidor, vilket har gjort arbetet särskilt meningsfullt.

–Det bästa med arbetet har varit att jag har fått samarbeta mycket med t.ex. planläggningen och boendeservicen, säger Essi.

Mot arbetslivet

På grund av rekommendationerna om distansarbete har Essi haft förargligt lite kontakt med arbetskamraterna, eftersom hon fysiskt bara har varit ett par dagar på kontoret. Under normala förhållanden skulle situationen ha sett helt annorlunda ut, men Essi är dock nöjd med sitt jobb.

–Jag uppskattar att man har litat på mig från början. Jag har fått planera och ta ansvar, fastän jag är ung. Det känns inte alls som om jag bara skulle ha varit någon sommarjobbare här, ler Essi.

Praktikperioden har gett Saarimäki säkerhet i fråga om framtida sysselsättningsmöjligheter. Essi upplever att arbetsuppgifterna inom tekniska sektorn är givande och staden intresserar henne som arbetsgivare. En positiv erfarenhet av arbetet hjälper henne ännu att orka skriva pro gradu-avhandlingen och sedan tar hon sikte på arbetslivet!

Emma och Ella, museiarbetare

Sommarjobb på museet

Emma Lindgård, 22 och Ella Koskela, 22 arbetar på Österbottens museum, Emma som museiguide och övervakare, Ella som museiassistent. Som för många högskolestuderande ansluter sig kvinnornas sommarjobb inte direkt till deras studier. De har dock haft överraskande stor hjälp av studierna i arbetet på museet, där man möter kunder i olika åldrar.

Ella hittade jobbet genom sin bror som arbetar på Gamla Vasa museum, och arbetar nu andra sommaren hos oss. Emma sökte jobbet som museiguide på rekommendation av Ella och en annan vän – och har inte ångrat sig. Båda studerar till klasslärare vid Åbo Akademis enhet i Vasa och är utöver klasskamrater även vänner.

Till Emmas arbetsuppgifter hör att leda guidade rundturer, övervaka utställningarna och sporadiskt arbeta vid infopunkten. Ella arbetar mest i infon där hon tar emot kunder, svarar i telefon och på e-postmeddelanden samt beställer produkter. Vännerna har tillsammans även fått genomföra workshoppar för barn med pyssel och andra aktiviteter utöver rundvandringar på museet. Då kommer kunskapen från utbildningen till nytta.

– Att arbeta i workshoppar för barn har varit enkelt och trevligt, eftersom jag kan agera på ett naturligt sätt med barn och anpassa mitt berättande så att det lämpar sig för dem. Utan kunskaperna som min utbildning gett skulle jag ha kunnat få panik i de situationerna, säger Emma.

Bra introduktion gör det enklare att börja

Vännerna är överens om de bästa sidorna med arbetet, dit hör en trevlig atmosfär samt intresserade och avslappnade kunder. Emma säger att hon även lärt sig mycket om själva museet och utställningarna där. I juni var det ganska lugnt på museet, men kvinnorna säger att det var bra med tanke på introduktionen. Då hade man tid att läsa om utställningarna. Bra var även att man inte heller när det var lugnt behövde vara ensam.

– Det som var överraskande i arbetet var att kunder ibland kom till museet med något föremål eller t.ex. en sten och  ber oss uppskatta värdet på den. Då måste vi ju självklart föra vidare informationen till museets personal, ler Ella.

Introduktionen i arbetet var en positiv överraskning för båda. Den genomfördes organiserat och med tid, till och med distanskanaler användes. Att börja jobba kändes organiserat och enkelt och ingen panik uppstod i något skede. Österbottens museum har denna sommar haft totalt fem sommarjobbare och arbetsklimatet är strålande.

–Vi kan rekommendera detta jobb till alla, i synnerhet till dem som är intresserade av historia och konst, nickar vännerna.

Emma Huhtakallio, uteledsagare

Bingo och söta mommon

Emma Huhtakallio, 16, arbetar som uteledsagare vid serviceboendeenheten Himalaja. I arbetet ingår även andra uppgifter, såsom att ordna skönhetssalong och bingo för de boende. Anställningen på en månad med lagom långa arbetsdagar ger Emma också tid för kompisar och sommaraktiviteter.

Hur länge pågår sommarjobbet?

Sommarjobbet pågår en månad, från början av juli till början av augusti.

Varför sökte du sommarjobb hos oss?

Det rekommenderades mig och jag tänkte att det kunde vara ett bra första sommarjobb.

Vad har du gjort på sommarjobbet?

Jag har skött boendeenhetens blomsterrabatter och tagit de boende ut på promenader. Jag har också ordnat en skönhetssalong för de boende, fixat deras hår och lackat naglarna. De har tyckt jättemycket om salongen. Dessutom har jag ordnat bingo till exempel i småhemmen. Uppgifterna varierar varje dag: ibland hjälper jag exempelvis till med disken.

Vad har varit det bästa med sommarjobbet?

Arbetskamraterna. Alla vårdare här är jättetrevliga! Också de boende har varit väldigt söta.

Har det någon gång varit tråkigt? När?

I och för sig har ingenting varit tråkigt, men förstås sätter undantagsförhållandena vissa gränser på jobbet. Vi är tvungna att ha arbetskläder och masker fast uteledsagarna vanligtvis har fått ha sina vanliga kläder på sig på jobbet.

Finns det någonting som har överraskat? Vad?

Inte egentligen, jag hade arbetsbilden ganska klar för mig redan på förhand.

Vad har du lärt dig?

Jag har fått se på nära håll hur det på riktigt är att jobba som vårdare. Mitt jobb är jättelätt och roligt men visst värdesätter jag vårdarna högre än tidigare.

Skulle du rekommendera jobbet för andra? Varför?

Ja, det skulle jag göra! Arbetsteamet är jättetrevligt och även sommarjobbarna får umgås mycket med de boende.

Emmi, rekryteringspraktikant

Nästan klar med studierna

Emmi Korpisalo, 24 år och snart färdig ekonomie magister från Vasa universitet, sommarjobbar hos Vasa stad som rekryteringspraktikant. Rekryteringsjobbet är nytt för Emmi, men ämnet är bekant från studierna. Från sommarjobbet får hon förutom arbetserfarenheten många roliga historier på köpet att berätta.

Stadens organisation är bekant för Emmi, eftersom hon tidigare har arbetat som lönesekreterare. Platsen som rekryteringspraktikant verkade vara en trevlig omväxling jämfört med tidigare uppgifter men också ett intressant jobb inom den egna branschen.

– Jobbet som rekryteringspraktikant är en trevlig omväxling till mina tidigare uppgifter, och naturligtvis intresserar arbete inom det egna området, säger Emmi.

Emmi jobbar med sommarens vikarierekrytering på social- och hälsosidan, och till hennes arbetsuppgifter hör bl.a. behandling av vikariebegäranden och förberedning av arbetsavtal. Någon intervjusituation har Korpisalo inte ännu fått vara med om på grund av semestrar och undantagsförhållanden, men förhoppningsvis blir det en ändring i den saken i början av augusti.

– Jag blev förvånad över hur mångsidiga arbetsuppgifterna är. Arbetet innehåller alltså mycket annat också än att intervjua arbetssökande, säger Emmi.

Roliga situationer

Sommaren är ofta en lugnare tid inom rekryteringen; ibland får man jobba intensivt och ibland går dagarna långsammare. Incidenter har man inte heller lyckats undgå.

– Under den gångna sommaren har jag märkt att dörren till rekryteringen är öppen för alla och att man alltid försöker betjäna alla på ett vänligt sätt. Ibland har bl.a. kunder till tandvården förirrat sig till kontoret, men vi har visat dem till rätt adress, skrattar Emmi.

Emmi tycker att arbetet hos staden har varit avspänt och flexibelt. Hon har trivts bra vid rekryteringen och ser staden som en potentiell arbetsgivare i framtiden.

Amanda och Sofia, vårdbiträden

En meningsfull vardag som mål

Amanda Seppelin, 22, och Sofia Ward, 23, sommarjobbar som vårdbiträden inom handikappservicen. Tjejerna kände varandra sedan tidigare och därför var det en trevlig överraskning för båda när de fick syn på varandra första dagen på samma arbetsplats. Där började också ett oförglömligt sommarjobb som ger nyttig erfarenhet för hela livet.

För Amanda, som studerar till socionom, innebär sommarjobbet arbetserfarenhet inom den egna branschen när det är som bäst. Hon blev intresserad av dagverksamhet redan i skolan. Sommarjobbet har gjort henne övertygad om att det här är hennes grej. Sofia studerar i sin tur till klasslärare vid Jyväskylä universitet och bestämde sig för att återvända till sin hemstad Vasa för att sommarjobba.

– Jag har inte tidigare arbetat med personer med intellektuell funktionsnedsättning och sökte det här jobbet för att få erfarenhet och utveckla mig själv. Även om arbetet inom den här branschen inte direkt ansluter sig till mina studier, kommer erfarenheten säkert till nytta, funderar Sofia.

Amanda jobbar huvudsakligen inom dagverksamheten Revet för barn och unga där fokus ligger i att skapa en meningsfull och positiv vardag i en trygg och uppmuntrande miljö. Verksamheten omfattar exempelvis bakning, uträttande av vardagsärenden, olika utflykter, handarbeten, motion och andra utvecklande aktiviteter.

– Vi har exempelvis ”ett vitt rum” för sinnesstimulering där man kan röra vid olika ytor, känna olika dofter och så vidare, säger Amanda.

Sofia arbetar i sin tur vid Sjöstjärnan i en bil- och utflyktsgrupp för vuxna. De som är med i bilgruppen tar folk på Sjöstjärnan och Revet ut på utflykter, anskaffar arbetskläder och transporterar måltider. I uppgifterna ingår också att hämta klienter från boendeenheter eller hemifrån för uteaktiviteter samt ordna med olika dagsutflykter. Undantagsförhållandena har påverkat verksamheten relativt mycket, men å andra sidan har det just därför varit givande att ordna utflykter för mindre grupper.

Lektion i att bemöta människor

Amanda och Sofia är eniga om vad som är det bästa med jobbet. Man ger mycket av sig själv till klienterna men får minst lika mycket tillbaka. Ett lyckligt leende på klientens ansikte är det bästa priset för ett väl utfört arbete för ett vårdbiträde. Också arbetsklimatet har varit fantastiskt, vilket syns i hur bra både de anställda och klienterna mår.

Pandemin har inneburit extra utmaningar för det dagliga arbetet. Personalen har varit tvungen att ha ansiktsmasker, vilket försvårar kommunikationen betydligt när klienten inte kan se vårdarens miner eller läsa på läpparna. Under normala förhållanden skulle de anställda ha sina egna kläder på sig på jobbet men nu ska alla ha arbetskläder. Det är synd, för då syns inte den anställdas egen personliga klädstil.

Arbetet har lärt ut viktiga färdigheter, framför allt hur man bemöter människor eller skapar en kontakt trots kommunikativa begränsningar. Även användningen av kommunikationshjälpmedel, såsom pekplattor, stödtecken och bildkort, har blivit bekant.

– Det är många som inte kan kommunicera verbalt, vilket framhäver vikten av andra kommunikationssätt. Jag har lärt mig att förstå vad olika miner eller gester betyder med respektive klient. Dessutom har jag själv blivit bättre på att gestikulera, säger Sofia.

Tjejerna tvekar inte en sekund när man frågar dem om de skulle rekommendera jobbet också för andra. Absolut, för precis alla, oavsett bransch! Arbetet ger möjligheter att göra själv, prova på och lära sig massor. Också vårdarbetet har varit överraskande roligt, säger Amanda och Sofia.

Elina Ojala, byråsekreterare

Multitasking som arbetsbeskrivning

21-åriga Elina Ojala som studerar till tradenom jobbar i sommar som byråsekreterare. Elina började i arbetspraktik som räckte tio veckor och efter det har hon fortsatt i sommarjobbet. Hon har fått mera ansvar och är nöjd med sina mångsidiga arbetsuppgifter.

Till Elinas arbetsuppgifter hör bl.a. att assistera ledningen, ha hand om intern kundbetjäning och assistering, svara på frågor, bereda beslut, sköta ensamföretagarnas stödprocess, arrangera möten, gå igenom posten och reservera resor. Under sommaren vikarierar Elina även en arbetstagare som är på semester, så det har funnits mycket att göra.

Det bästa i det här arbetet har varit att det är kundinriktat och att jag har fått träffa många olika människor och hjälpa dem. Arbetskamraterna och arbetsgemenskapen har varit jättebra! Man får alltid fråga då man behöver hjälp och gemenskapen märks i vardagen, berättar Elina.

Självledarskap blev bekant

Elina harmar sig över undantagsförhållandena, varför hon inte har fått uppleva den vanliga vardagen i sekreterararbetet. Största delen av personalen jobbar på distans och enligt arbetskamraterna har det aldrig varit så här lugnt på byrån. Elina önskar därför att situationen skulle jämna ut sig lite i augusti efter semestrarna.

Sekreterararbetet har gett värdefull arbetserfarenhet. Dessutom har jag inifrån fått en inblick i hur staden fungerar. Jag har lärt mig mycket om organisationer och om självledarskap. Det här arbetet är ganska ansvarsfullt och inbegriper mycket självständigt arbete, beskriver Elina.

Elinas drömyrke är arkitekt. Och hon har också fått sin drömstudieplats i Kuopio, dit hon flyttar i höst. Under sommarjobbstiden har den här drömmen understötts på så sätt att Elina har kunnat delta i inträdesproven och avlägga sina studier samtidigt. Fastän nya utmaningar väntar på Elina tycker hon att sommarjobbet har gett nyttig arbetserfarenhet, i synnerhet åt en företagsekonomistuderande.

Roope och Eetu, planeringsassistenterna

Självförtroende genom praktiska erfarenheter

Ingenjörsstuderandena Roope Kytölehto, 23 och Eetu Parkkinen, 24 jobbar som planeringsassistenter inom kommuntekniken. Sommarjobb är ett förträffligt sätt att få mer praktisk erfarenhet och att på samma gång få avlagt den arbetspraktik som hör till utbildningen.

Roope, som studerar elteknik för tredje året vid Vasa yrkeshögskola, prövade lyckan genom att söka en arbetsplats inom sitt eget område redan till sommaren efter andra studieåret. Det lönade sig att söka, och förutom arbetserfarenhet från den egna branschen har han efter sommaren en utförd arbetspraktik till skolan. Till Roopes arbetsuppgifter hör bl.a. att utarbeta och rita gatubelysningsplaner, övervaka underhålls- och byggarbeten i gatubelysningsnätet samt uppdatera och dokumentera gatubelysningsnätets egenskapsuppgifter till en elektronisk fil.

Eetu däremot har redan tidigare utfört arbetspraktiken, och hans förväntning var att kunna fördjupa sig ännu mer i den egna branschens arbetsuppgifter. Han bereder grävtillståndsbeslut, går igenom grävrutter för kablar både före och efter grävarbetet och rapporterar om dem i form av promemorior. Arbetsuppgifterna är mångsidiga, och atmosfären avslappnad. Arbetet känns alltså riktigt bra, och målet med det har uppnåtts.

Enligt båda studerandena har det hittills knappt alls funnits några dåliga sidor med arbetet. Ibland kan det vara korta stunder då det inte finns något arbete och man måste tänka ut det själv. Det mest överraskande har varit hur bra det har gått i arbetet, men också hur mycket det var att studera under introduktionsskedet i början. Introduktionsmaterialet klarade Eetu ändå lätt av genom att ta en sak i taget, och nu rullar det redan på riktigt bra.

Bekantskap med förbipasserande

– Jag har lärt mig otroligt mycket här, varje dag någonting nytt. Det som jag har studerat på teorinivå i skolan har blivit klarare via praktiken, säger Roope.

Också roliga händelser har inträffat i arbetet. När Eetu har varit ute på fältet har det också kommit överraskande reaktioner från förbipasserande som inte alltid har varit så entusiastiska över grävarbetsplatsen. Lyckligtvis tar Eetu reaktionerna med humor!

I framtiden är Roope intresserad av att jobba med distributions- och överföringssystem, planering av byggande och arbetsledningsuppgifter. Eetu har för sin del examensarbetet framför sig, för vilket det redan under sommarjobbet föreslogs olika temaidéer från stadens sida. Sommarjobbet kan alltså i bästa fall vara en väg till ett framtida jobb eller samarbete kring ett examensarbete.

–Om det är något man inte vet lönar det sig att fråga genast. Det lönar sig inte att tveka eller vara rädd för att vara okunnig, eftersom man är här för att lära sig ännu, tipsar Roope.

Det här är ett gott råd till vem som helst som är första gången på ett jobb inom den egna branschen – eller överhuvudtaget bekantar sig med arbetslivet.

Valtteri, instruktör på idrottsläger

Ansvar och frihet i samma paket

Den blivande abiturienten, 17-åriga Valtteri Ahonen jobbar som instruktör på idrottsläger. För Valtteri som gillar idrott och barn passar arbetet perfekt, eftersom det är både ansvarsfullt och skojigt. Vi har haft tur med vädret, då både barnen och instruktörerna har fått njuta av solen.

Hur länge pågår sommarjobbet?

Arbetet började i slutet av maj och pågår till slutet av juni. Först planerade vi lägret i huvuddrag och sedan for vi runt och tittade på olika platser för lägret. Då hade vi också möjlighet att bekanta oss med de andra instruktörerna på samma gång. Vi var alla ganska likasinnade så vi har ett bra jobbgäng, fastän det byts hela tiden beroende på läger. På det här lägret finns det exempelvis två ansvariga instruktörer och fyra andra instruktörer. Jag hör till de ansvariga instruktörerna. De ansvariga instruktörerna har deltagit i planeringen och har längre anställningsförhållande och arbetsdag. De andra instruktörerna är yngre i 14-17 års åldern.

Varför sökte du sommarjobb hos oss?

Därför att jag kommer bra överens med barn och är verkligen motionsintresserad. Den största fördelen i det här jobbet är att jag ända sedan sjuan har tränat fotisjuniorer. För mig känns det här jobbet naturligt då jag är van att leda grupper sedan tidigare.

Vad har du gjort på sommarjobbet?

Först var planeringsdelen och efter det började handledningen på lägren. I jobbet ingår att leda en grupp och lekar, planera en utfärdsdag och fundera hur den ska förverkligas. Vi försöker hitta på så mångsidiga uppgifter som möjligt för barnen och de kommer också alltid med egna önskemål. På lägren blir vissa lekar favoritlekar och dem vill barnen förstås leka mera än andra lekar: fotboll och kyrkråtta är alltid lika populära!

Vad har varit det bästa med sommarjobbet?

Det bästa i arbetet har varit en avspänd stämning och de många aktiviteterna på lägret. Vi har också haft bra tur med det soliga vädret. Vi har här en trevlig atmosfär och fast vi har våra regler så vill vi att barnens dagar ändå är mera avspända än i skolan.

Har det någon gång varit tråkigt? Vad?

Ingenting har egentligen varit tråkigt. Alltid blir det ju bli nå små meningsskiljaktigheter mellan barn, vilket är tråkigt, men dem reder vi genast ut. Dåliga erfarenheter blir i allmänhet bra, då sämjan återställs snabbt efter att barnen har bett om förlåtelse av varandra.

Vad har du lärt dig?

Jag har lärt mig mera om att leda grupper och om barn överhuvudtaget, då jag inte har så många barn i den åldern i mitt eget liv. Största delen av barnen som deltar går i åk 1-3 och det har varit roligt att kunna motivera dem att röra på sig.

Skulle du rekommendera jobbet för andra? Varför?

Självklart! Det här ett bra sommarjobb då man får både jobba med barn och röra på sig. Man får göra många olika saker, varje dag är annorlunda och man lär sig mycket nytt.

Marianna, kommunikationsassistent

Med förnyade krafter till fortsatta studier

Marianna Österlund, 21, sommarjobbar som kommunikationsassistent på Vasa stad. Hon studerar kommunikation vid Vasa universitet och börjar med magisterstudierna i teknisk kommunikation i höst. Arbetet vid staden har gett henne ny iver för studierna och perspektiv på sysselsättningsalternativen inom branschen.

Marianna hittade jobbet på LinkedIn, när en av de nuvarande teammedlemmarna kommenterade hennes CV-video. Inspirerad av kommentaren ”du skulle passa in i vårt toppenteam” beslöt hon sig för att söka och fick platsen till slut efter en intervju.

Som kommunikationsassistent har Marianna till uppgift att exempelvis producera innehåll i flera olika kanaler (webbplatsen, sociala medier, meddelanden m.m.), ha jour i sociala medier och handleda someambassadörerna. Under dagen skriver hon såväl meddelanden på kontoret och deltar i möten som åker runt i staden på fotograferings-, intervju- och reportageuppdrag.

– Det bästa har varit att det här inte ens känns som jobb! Varje dag är annorlunda och ofta är arbetsuppgifterna så roliga att dagen bara svischar förbi, berömmer Marianna.

Kollegorna hjälper till vid behov

Tråkigt med arbetet har varit att man i början är tvungen att ganska ofta fråga om hjälp. Exempelvis meddelanden skrivs i så många olika kanaler och system att det är svårt att ännu efter ett par gånger komma ihåg hur man gör. Lyckligtvis har man dock trevliga arbetskamrater som gärna hjälper till och handleder en.

– Jag hade aldrig tänkt att sociala medier kunde bli mitt jobb men här har jag insett hur roligt och givande det är. Och att arbetslivet inte nödvändigtvis behöver vara strikt och allvarstyngt, skrattar Marianna till.

Marianna rekommenderar arbetet för i synnerhet kommunikationsstuderande, för det ger en mångsidig bild av kommunikationen som bransch och kan göra en säkrare med sitt val av specialitet. Som assistent får man hjälpa ett flertal olika proffs mångsidigt med olika uppgifter, vilket är den bästa praktiska undervisningen. Marianna anser att alla studerande borde skaffa sig arbetserfarenhet inom sina respektive branscher redan under studierna och med tanke på det är en tre månaders anställning som kommunikationsassistent ett utmärkt alternativ!

Miko och Venla, tillgänglighetskartläggare

Utveckling mot en tillgänglig stad

Miko, 23, och Venla, 20, sommarjobbar hos Vasa stads boendeservice. Båda två studerar förvaltningsvetenskaper vid Vasa universitet, Miko för fjärde och Venla för andra året. Som huvudämne har de regionforskning. Arbetet som tillgänglighetskartläggare har varit en lärorik upplevelse för både Miko och Venla.

Venla hittade arbetsplatsen på stadens webbplats när hon bläddrade bland sommarjobbsannonser och blev intresserad av tillgänglighetskartläggningar. Miko har i sin tur redan tidigare arbetserfarenhet av tillgänglighetsfrågor vid staden. Sommarjobbet är därmed relevant för bådas utbildning och intressen.

I uppgifterna ingår att göra tillgänglighetskartläggningar ute på stan, rapportera om kartläggningsresultat, hålla kontakt med samarbetspartner samt exempelvis övervaka valet av invånare till hyreshus, det vill säga granska bostadsansökningar.

– Det bästa med det här sommarjobbet har varit att inse hur stor grupp människor tillgängligheten gagnar. Några människor har till och med kommit till mig på gatan och sagt hur bra det är att någon ser över de här frågorna. Bra väder har också varit ett plus, säger Venla.

För Miko är positiv respons från människor samt mångsidiga arbetsuppgifter det bästa. Dagarna blir inte långtråkiga när man hela tiden pendlar mellan kontoret och fältet.

– Det är roligt hur folk enkom kommer för att fråga vad vi egentligen gör med måttband och vattenpass i centrum, skrattar Miko till.

Med nya lärdomar i ryggsäcken

Det tyngsta med jobbet har varit heta dagar ute på fältet samt introduktionen i början som krävde att man läste ett flertal olika guider och studerade tillgänglighet. Överraskande har i sin tur varit hur vitt begrepp tillgänglighet sist och slutligen är och hur olika personers behov man med hjälp av tillgänglighet kan tillgodose.

– Det skadar ingen om platser och tjänster görs tillgängliga. Alla blir vi ändå äldre. Dessutom är andelen rörelsehindrade stor bland befolkningen och behoven är olika, konstaterar Miko.

Med tanke på studierna har sommarjobbet varit till nytta för både Miko och Venla. I det dagliga arbetet lär man sig mera om vad branschen i praktiken kan innebära. Också olika arbetssätt, projektarbete, digitalisering och utnyttjande av lägesdata har blivit bekanta redan under de första veckorna.

– Jag skulle rekommendera det här jobbet eftersom uppgifterna är varierande och jobbet vidgar perspektivet på tillgänglighet, säger Venla.

Miko anser att arbetet stöder många olika utbildningsområden och rekommenderar det egentligen för alla högskolestuderande

Lassi, tillgänglighetskartläggare

Personlig erfarenhet i användning

Lassi Alahäivälä som studerar social- och hälsovetenskaper vid Vasa universitet är sommarjobbare vid boendeservicen. Sin egen erfarenhet i fråga om tillgänglighet har han haft nytta av i sina arbetsuppgifter, men han har också fått mycket ny information.

Lassi hittade sitt sommarjobb via sina farföräldrar som på Vasa stads webbsida hade hittat information om sommarjobb för ungdomar med funktionsnedsättning och för ungdomar med specialbehov. Lassi blev intresserad och ringde och frågade om arbetsuppgifter som var lämpliga för en synskadad och fick sedan relativt snabbt veta att han blivit vald till tillgänglighetskartläggare.

Till Lassis arbetsuppgifter hör i huvudsak att göra kartläggningar om tillgängligheten i stadsbilden och i utrymmen inomhus. Kartläggningarna ingår i bostadspolitiska programmet, handikappolitiska programmet, tillgänglighetsplanen samt åtgärdsplanen för åldersvänlighet för åren 2020-2025. I tillgänglighetskartläggningarna ingår t.ex. att lyssna på hur trafikljusens ljudsignaler styrs och att pröva på att använda olika utrymmen. Alla arbetsuppgifter är emellertid inte förlagda utomhus utan Lassi har också t.ex. kartlagt Vasa stads webbsidor och granskat sidornas tillgänglighet ur synskadades perspektiv.

-Det bästa i det här arbetet är att få märka hur mycket uppmärksamhet som faktiskt på riktigt fästs vid tillgänglighet och hur noggrant den kartläggs. Det känns som att jag får vara med och göra ett viktigt arbete, funderar Lassi.

En möjlighet att lära sig om arbetslivet

-I arbetet har det inte egentligen funnits någonting som är tråkigt – åtminstone inte hittills. Det som var lite svårt i början var det att jag var tvungen att vänta långa stunder då jag inte alltid kunde hjälpa mina arbetskamrater Venla och Miko i alla arbetsuppgifter, t.ex. i mätningen av stenläggningen på gatorna. Nu har det som tur varit mera sådana uppgifter att jag har kunnat säga och göra någonting konkret.

För Lassi var det överraskande hur noggrant tillgänglighetsarbetet utförs i Vasa. Dessutom var det överraskande hur mycket det har funnits att förbättra i fråga om tillgänglighet, t.ex. styrningen av trafikljusens ljudsignaler samt ur deras perspektiv som rör sig med rullstol. Även lagstiftningen som berör tillgänglighet och de allmänna spelreglerna i arbetslivet har blivit bekanta under de första arbetsveckorna.

-Jag kan rekommendera det här jobbet också åt personer som inte själv har något behov eller någon egen erfarenhet av tillgänglighet. Det här jobbet ger en god erfarenhet och man lär sig att tänka på saker ur olika perspektiv och dessutom kan arbetet vara intressantare än bara ett pappersjobb, konstaterar Lassi.

Lumi och Elsa, lantmäteripraktikanter

Praktiska erfarenheter för miljöteknikstuderande

Lumi Tuominen och Elsa Rosenblad  jobbar som lantmäteripraktikanter på Vasa stad i sommar. Elsa studerar energi- och miljöteknik på Aalto-universitet i Helsingfors och Lumi miljöteknik på Vasa Yrkeshögskola.

Maanmittaush

Varför sökte du sommarjobb hos oss?

Lumi: Jag ville ha arbetserfarenhet och studerar miljöteknik i Vasa så jag tyckte att detta jobb kändes passande med tanke på mina studier.

Elsa: Jag är uppvuxen i Vasa och jag studerar energi- och miljöteknik så arbetsuppgifterna här går bra ihop med mina studier.

Vad har du gjort?

Elsa: Vi har gjort alla möjliga lantmäteriuppgifter, till exempel om någon vill bygga hus så åker vi dit och mäter tomten samt lägger infon i vår databas.

Lumi: Vi har gjort mycket praktiska saker och varit både på kontoret och ute på fältet.

Vad har varit det bästa med sommarjobbet?

Lumi: Att lära sig nya saker. Jag har lärt mig mycket här som jag kommer att kunna använda i studierna och arbetslivet.

Elsa: Nya lärorika erfarenheter. Jag har till exempel lärt mig mycket nytt om datorprogrammen och utrustningen som säkert kommer att vara nyttigt sedan då studierna börjar igen till hösten.

Har något varit tråkigt?

Elsa: Nu i juli då många är på semester så har jag inte haft så mycket att göra.

Lumi: Jag håller med Elsa. I juli har det varit rätt lugnt men i juni hade vi mera saker att göra.

Har något varit överraskande?

Lumi: Jag kommer inte på något som skulle ha varit överraskande.

Elsa: Innan jag började jobba så visste jag inte riktigt hur arbetsbilden skulle vara så jag har inte heller blivit överraskad av arbetsuppgifterna.

Rekommenderar du jobbet, och i så fall, varför?

Lumi: Ja, jag rekommenderar det till studerande inom detta område! Det är ett väldigt varierande jobb och jag har lärt mig mycket.

Elsa: Jag rekommenderar också det. Det är ett mångsidigt jobb!

Miiko, parkarbetare

Grönområdenas sommarfixare

För Miiko Mustonen som studerar på husbyggnadslinjen vid Vamia var sommararbetet som parkarbetare hos Vasa stad en naturlig fortsättning på vardagsstudierna.

Varför sökte du sommarjobb hos oss?

– Jag sökte sommarjobb och staden sökte lämpligt nog folk till en plats inom min bransch

Vad har du gjort på sommarjobbet?

– Hittills har vi målat och bytt ovansida på bänkar, men jag har bara varit en vecka i jobb så listan är ännu ganska kort.

Har någonting varit tråkigt? Vad?

– De två första dagarna gick kanske lite långsamt, då målade vi nästan bara.

Har någonting överraskat dig? Vad?

– Arbetsmängden, att vi nu har bytt ett tiotal av de här ovansidorna på bänkarna och ännu finns det mycket arbete kvar. Sedan när de har blivit färdiga, kan vi gå över till exempel till bord. Det finns alltid saker att göra

Skulle du rekommendera jobbet till andra? Varför?

– Ja! Det är roligt och ett ganska lugnt arbete för den som tycker om att syssla med byggande/underhåll.

Tatu, daghemsbiträden

Sommarjobb på daghem

Tatu Jokipii jobbar vid Purolan päiväkoti i juli. Han har också tidigare sommarjobbat med barn.

Varför sökte du sommarjobb vid Vasa stad?

– Jag sökte olika sommarjobb för att jag ville ha arbetserfarenhet. Förra året sommarjobbade jag också på ett daghem och trivdes med det så jag tänkte att jag kunde söka i år igen.

Vad har du gjort?

– Jag har tagit hand om barnen.

Vad har varit det bästa med sommarjobbet?

– Det bästa har nog varit att se hur olika många barn är.

Har något varit tråkigt?

– Kanske då barnen sover och jag inte har något att göra.

Har något varit överraskande?

– Hur tungt detta arbete är, jag är nog alltid trött då jag kommer hem från jobbet.

Rekommenderar du jobbet och i så fall, varför?

– Ja, jag rekommenderar det eftersom att det är ett ganska lugnt och trevligt jobb där man får vara med barn. Jag rekommenderar det till alla som tycker om att vara med barn!

Emil ja Julia, idrottskompisar

Emil Saha och Julia Kytölä arbetar i juni som idrottskompisar hos Vasa stad. Idrottskompisarna står avgiftsfritt till kommuninvånarnas förfogande två timmar åt gången. Förutom kompisverksamhet har i sommarjobbet ingått att arbeta på läger samt att leda idrottsverksamhet för barn på olika håll i Vasa.

Varför sökte du sommarjobb hos oss?

Emil: Jag gjorde min praoperiod vid idrottsservicen och då tänkte jag att det där kunde ju vara ett roligt arbete. Sedan sökte jag jobbet, då de redan kände till mig.

Julia: Vasa är en trevlig stad! Jag bor själv i Helsingfors men det är roligt att komma hit över sommaren då min mamma bor här. Dessutom finns det intressanta sommarjobb här.

Vad har det bästa med sommarjobb?

​Emil: Barnens entusiasm. Då någon föreslår att vi spelar stjäla pinnen så är alla ivrigt med.

Julia: Det bästa har varit att jobba med barn, det ger energi. Alla dagar är olika och man får lära sig någonting nytt.

Har någonting varit tråkigt?

Emil: Om det roliga är barnens motivation att röra på sig, så är det tråkiga det om man är tvungen att uppmana barnen att röra på sig.

Julia: Inte särskilt tråkigt. Alltid finns det givetvis svårare dagar, men jag försöker alltid vara positiv.

Finns det någonting som har överraskat?

​Emil: Jag är överraskad över hur många som orkar och deltar ivrigt. Vi har haft idrottsgrupper, där alla har helhjärtat varit med.

Julia: Jag har haft mycket ansvar och det är ju positivt.

Vad har du lärt dig?

​Emil: Jag har lärt mig att barn har alldeles för många frågor.

Julia: Att ha större ansvar och ta initiativ.

Skulle du rekommendera jobbet till andra?

​Emil: Självklart! Här får man lära sig att arbeta med barn och hur man ska fungera som handledare. Av det här får man bra erfarenheter, om man vill jobba till exempel som tränare.

Julia: Absolut åt dem som tycker om att arbeta med människor och i synnerhet med barn.

Nelli ja Marko, kulturassister

Kultur, kreativitet och teamarbete

Nelli Salonen och Marko Lehto arbetar som kulturassistenter på Vasa stad under ett par månaders tid. Nelli studerar till kulturproducent i yrkeshögskolan Arcada i Helsingfors och Marko å sin sida film och media på Queen Margaret University i Edinburgh. Sommarjobbet kulminerar i Konstens natt som ordnas i augusti.

Varför sökte ni sommarjobb hos oss?

Nelli: Jag kommer ursprungligen från Vasa och jag önskade göra något nyttigt för Vasa och Vasanejden ur kulturellt perspektiv. Jag har alltid önskat göra kulturarbete för den egna staden.

Marko: Även jag kom tillbaka till min hemstad över sommaren och önskade göra något som berör kultur, kreativitet och underhållning.

Nelli: Ja och så har Konstens natt även i övrigt varit ett fint minne från barndomen, så det är trevligt att få arbeta i samband med dess arrangemang.

Vad har du gjort på sommarjobbet?

Marko: Ganska långt förbereder vi detta evenemang från en dag till annan. Vi går igenom anmälningar och kontaktar deltagarna.

Nelli: Arbetet omfattar alla möjliga uppgifter. Vi går igenom praktiska behov, då alla uppträdande har så många olika behov. Därtill har vi planerat kommunikationen för Konstens natt. I synnerhet kommunikation genom sociala medier och webbsidor, så programmet inte alls uppkommer i tryckt format.

Vad har varit det bästa?

Marko: Variationen i arbetet. Det finns mycket att göra, men uppgifterna är mycket varierande.

Nelli: Det är aldrig tråkigt! Det är intressant att se Konstens natt ur stadens perspektiv, då man annars känner till konceptet.

Finns det någonting som har överraskat?

Marko: Vi har byggt upp kommunikationen på sociala medier ganska mycket under sommarens lopp.

Nelli: Nu då samma koncept har funnits nästan 30 år förväntar sig många fortfarande tidningsannonser. Nu borde alla hänvisas till webbsidorna.

Har någonting varit tråkigt?

Marko: Det har funnits mycket väntetid före vissa saker framskrider.

Nelli: Jo, i synnerhet då det är semestertid.

Marko: Och inte är ju väntetiden tråkig, utan det är mer en spänning att tiden kommer att ta slut.

Vad har ni lärt er?

Marko: Jag har lärt mig hur många olika trådar man kan hålla i sina händer. Det är så många ärenden som måste finnas i tankarna. Detta fungerar dock bra i team, då det går att få stöd från andra och då man även kan påminna den andra.

Nelli: Det var bra sagt.

Skulle du rekommendera jobbet till andra?

Marko: Detta har nog varit det bästa sommarjobbet som jag har haft. Jag har fått utföra kreativt arbete.

Nelli: Om den kulturella branschen och produktionssidan intresserar, är detta jobb ett mycket gott exempel på dessa. Detta är ett ganska stort projekt, även ur stadens synvinkel. Det här även ett bra ställe att börja karriären i fråga om projektarrangemang.

Joona och Emma, sommarartist

Passionen för musik och att uppträda sporrar sommarartisterna

För sommarartisterna Joona Keturi och Emma Katajamäki var sommarartistjobbet en dröm som gick i uppfyllelse och en satsning på framtiden. Trots sin unga ålder är de båda redan erfarna och begåvade artister med fötterna stadigt på jorden och blicken mot framtiden.

Varför sökte du sommarjobb hos oss?

Joona: Platsen verkade intressant och jag hade tidigare av bekanta hört om deras goda erfarenheter.

Emma: Så var det för mig också ungefär.

Vad har du gjort på sommarjobbet?

Joona: Vi har förstått spelat, dvs. för det mesta har det varit många pop up-spelningar runt om i Vasa.

Emma: Vi hade just några spelningar på servicehuset. Eftersom vi får bestämma själva om spelplatsen, så har vi spelat lite enligt väder och feelis på olika ställen i Vasa.

Vad har varit det bästa?

Joona: Att få spela i solsken!

Emma: Jag tycker att det bästa är att kunna göra människor glada!

Joona: Jo, och man märker nog när de blir glada.

Vad har varit tråkigt?

Joona: Kanske det då vi inte har haft någon ordentlig ljudåtergivning och publiken inte alltid har hört ordentligt. Men vi får snart en ljudåtergivningsanordning, så den saken borde nu också vara löst!

Emma: Jepp, jag är av samma åsikt som Joona. Också det har varit tråkigt emellanåt, då det har varit mindre folk och lyssnat.

Har någonting överraskat dig?

Joona: Nå, för det första det att tiden går snabbt då man spelar. Och det, hur mycket lättare det är att spela då man bara börjar spela.

Emma: Det har överraskat hur direkt människor ger positiv respons: vi har fått mycket olika slags beröm. Också det att spelandet inte heller är så spännande som man hade trott i förväg. Man vänjer sig snabbt vid att uppträda.

Vad har du lärt dig?

Joona: I arbetet har jag lärt mig att anpassa mig och förstås att släppa loss och ta initiativ. Nu är det lättare att spela i alla slags situationer oberoende av publiken.

Emma: Jepp, det stämmer! Och nu när man själv ansvarar för allt, har det varit svårt att börja spela emellanåt, men nu har jag kommit över det också.

Rekommenderar du det?

Joona: Jo, absolut! Om man är intresserad av att spela så är det här ju det perfekta sommarjobbet.

Emma: Rekommenderar! Det här är ett super bra sommarbete bara du vill och vågar uppträda!

Otto och Ella, museiguide

Intresse för staden

Vasa stad och dess historia lockade de unga studenterna Otto Gao och Ella Nybäck till arbetet som museiguide. Enligt ungdomarna fungerar sommararbetet som en språngbräda mot framtida karriärdrömmar och hjälper vid valet av utbildningsställe.

Varför sökte ni sommarjobb hos oss?

Otto: Jag hade hört ganska mycket positiv respons om staden som arbetsgivare och också annars intresserade verksamheten som organisation. Också arbetets ovanliga och ganska speciella karaktär lockade.

Ella: Jag var mycket intresserad av att jobba på museum och staden verkade också annars att vara ett bra val då det gäller sommararbetsplatser.

Vad har ni gjort under sommarjobbet?

Otto: Ganska många guidningar har vi lett runtom i museet. Sedan hör det också till vår arbetsbeskrivning att sköta allmän övervakning och försäljningen i caféet.

Ella: Ja och sedan har man förstås lite varit tvungen att sätta sig in regionens historia, så att man kan berätta om den!

Vad har varit det bästa här?

Otto: Arbetskamrater i min egen ålder, de har alla varit toppen!

Ella: Kanske det visade förtroendet och friheten att agera självständigt, de har varit ganska roliga.

Har någonting varit tråkigt? Vad?

Otto: Kanske sådana stunder, då det inte har funnits några kunder på en längre tid. Då har man nästan blivit förslöad ibland.

Ella: Allting har egentligen nog varit ganska roligt. Svårt att hitta något som verkligen skulle ha varit tråkigt. Emellanåt har man känt sig otillräcklig som om man inte har uträttat tillräckligt, men det beror inte egentligen på att det skulle vara tråkigt.

Finns det någonting som har överraskat? Vad?

Otto: Antalet kunder! Till exempel då jag kom första dagen var det barnens dag och här var det mera folk än jag någonsin hade trott.

Ella: Säkert det hur mycket man litar på oss här, det kom litet som en överraskning. Vi hade en mycket bra introduktion och efter det har vi ganska långt fått sköta arbetet själv. Förstås har vi sedan fått hjälp om det har behövts, men ganska självständigt har vi ändå fått arbeta.

Vad har ni lärt er?

Otto: Nåja åtminstone gamla Vasas historia! Inte visste jag just någonting om den innan jag kom hit.

Ella: Verkligen lärt oss Vasas historia!

Otto: Och sedan naturligtvis kommit in i det här arbetet och lärt oss det.

Skulle ni rekommendera jobbet till andra? Varför?

Otto: Absolut! Det har varit superbra arbetsklimat här och jag har också annars trivts bra.

Ella: Ja! Samma här. För sociala personer med intresse för historia så passar det här som hand i handske.

Pauliina, sommarhjälpare

Pauliina hjälpar och vidgar tänkesättet

Vasa stad anställer i sommar ungdomar med särskilda behov och för flera av dem är sommarjobbet den första värdefulla arbetserfarenheten. Pauliina Harju, som jobbar inom staden för andra sommaren i rad, är glad över att hon genom sin arbetsinsats kan hjälpa andra. Stöd för att lyckas i arbetet har Pauliina fått av sina kolleger och även av arbetstränaren för ungdomar med särskilda behov och av den egna ansvariga handledaren.

Pauliina, som studerar till hemvårdare vid yrkesinstitutet Luovi i Alavus, är sommarhjälpare och assisterar klienter och kolleger vid Bergcentret, dit hemmaboende seniorer kan komma för att delta i program, motionera och pyssla.

– Jag har hållit äldre sällskap och så har jag städat: dammtorkat skåp, sorterat tvätt och diskat. Det här har jag även studerat i skolan men det är bra att få erfarenhet härifrån också, säger Pauliina.

Det bästa med sommarjobbet är den arbetserfarenhet man får. Även lönedagen är enligt Pauliina en bra orsak att sommarjobba.

Varmt mottagande

Kollegerna vid Bergcentret har varit trevliga och tagit emot sommarhjälparen med öppna armar. Arbetstränaren för ungdomar med särskilda behov, Joanna Varjosaari, den ansvariga handledaren på arbetsplatsen, Marika, och de andra kollegerna hjälper Pauliina när arbetet känns besvärligt.

– Jag har även lärt känna några klienter här. En av dem är Helinä, hon och jag skickar meddelanden till varandra på WhatsApp och Messenger och besöker ibland också evenemang, berättar Pauliina.

De tidiga morgonväckningarna känns ibland tråkiga men Pauliina har även klarat av dem bra genom att kämpa på. Det är lättare att stiga upp ur sängen när man vet att det ligger en trevlig och lämpligt jäktig arbetsdag framför.

I framtiden drömmer Pauliina om ett arbete i något daghem eller i Brändös Pärlas småhem för seniorer.

– Jag är även intresserad av fortsatta studier vid Vamia: lokalvårdare och kock skulle vara trevliga yrken, avslöjar Pauliina.

En engagerande arbetskamrat

Ungdomar med särskilda behov behöver stödjande instruktioner och anvisningar i sitt arbete. Arbetsuppgifter som känns enkla och som är återkommande ger den unga stöd och trygghet i arbetsdagen.

– Ungdomar med särskilda behov kan till exempel kopiera och skanna, städa kafferummet, ställa i ordning arbetsställena och utföra andra mindre rutinuppgifter. Man försöker skräddarsy sådana inspirerande och motiverande arbetserfarenheter för ungdomarna som stöder deras egna resurser, säger Joanna Varjosaari.

Även arbetsplatsen får stöd av arbetstränaren när det gäller att ge anvisningar till den unga; arbetstränaren besöker arbetsställena regelbundet och kan alltid kan nås per telefon för att svara på både den ungas och arbetsgivarens frågor. Den unga får även en egen ansvarig handledare på arbetsplatsen.

– Det här är en vinn-vinn-erfarenhet för såväl den unga som arbetsgivaren. Den unga får arbetserfarenhet och arbetsgemenskapen får en ung person som vidgar det egna tänkesättet och attityden till olikheter. Uppskattandet av olikheter lyfts fram som ett tema även i Vasa stads värdelöften, påminner Joanna.

Markus, uteledsagare

Sommarjobbet gav Markus gnistan till drömyrket

Markus Mikkola sökte sitt första sommarjobb som 16-åring, visste han ännu inte vad han skulle göra då han blir stor. Sommarjobbet som uteledsagare för seniorer lät som ett trevligt jobb, där man fick umgås med människor och samtidigt njuta av det fina sommarvädret. Erfarenheterna av sommarjobbet visade sig senare vara viktiga på vägen till hans drömyrke – sjukskötare.

Markus togs varmt emot på sin första sommarjobbsplats, stadssjukhusets avdelningar. Det fanns behov av någon som kan ge dem ett handtag, och Markus kände att hans arbetsinsats var till glädje för såväl skötarna som för de äldre.

– Till mina arbetsuppgifter hörde förutom att vara uteledsagare även att läsa tidningar för klienterna och att ordna små utflykter. Speciellt kommer jag ihåg en solig sommardag, då de äldre ville ta sig till torget och äta jordgubbar. Jordgubbar ville de gärna bjuda även på mig berättar Markus leende.

Markus tycker att man ska komma till sommarjobbet precis som man är. Hurtighet och det att man tar jobbet på allvar, hjälper en att anpassa sig till arbetsplatsen.

– Att komma till en ny arbetsplats är alltid spännande. Ensam behöver man inte grubbla på saker, utan mer erfarna arbetskompisar stöder en alltid när man behöver hjälp, påpekar Markus.

Inte bara grötkokande

Efter gymnasiet sökte Markus till universitetet för att läsa modern finska och kommunikation. Snart upptäckte han att han saknar en mer praktisk bransch och sökte till sjukskötarstudier vid Vasa yrkeshögskola.

– Det var roligt att märka att sommarjobbet med seniorer var nyttigt. Det var lättare att studera teori då jag redan hade fått en någorlunda uppfattning om arbetet och förståelse för hur olika slags människor man kan möta i vårdarbetet, säger Markus.

Efter första studieåret fick Markus ett sommarvikariat som vårdbiträde inom hemvården. I början besökte Markus klienterna och bekantade sig med dem tillsammans med ett mer erfaren vårdbiträde, som guidade honom. Efter en genomgripande inskolning gick arbetsdagarna åt till att cykla runtom Vasa centrum med vårdtillbehören i ryggsäcken.

Markus fick under sommaren besöka många slags hem, där fick han möta seniorer med varierande behov av hjälp.

– Många tror att arbetet inom hemvården är ingenting annat än grötkokning. I verkligheten är arbetet verkligen omväxlande och varje dag är olika. Nu då jag har slutfört en del av vårdbranschens studier, får jag även utföra basvården och jag får samtidigt värdefull erfarenhet, berättar Markus.

Arbete vid sidan av studierna är omväxlande

Markus har arbetat inom hemvården i två skift: morgnar och kvällar. Några nattskift har Markus inte gjort, vilket han tycker är en positiv sida med arbetet. Om det vid hembesöken uppstår frågor, finns hjälp att få per telefon. Även vårdplanerna och arbetsinstruktionerna finns i mobilen.

Efterfrågan för kunniga finns i så stor grad att man kan jobba vid sidan av studierna. Markus har gjort vårdbiträdevikariat såväl på sommaren som under andra lov.

Som 24-åring tycker Markus nu att han är inom rätt bransch.

– Jag rekommenderar arbetet för den som vill hjälpa människor. I detta arbete ser man konkret varje dag att det man gör verkligen är till nytta, och det gör det så givande.

Inez, vårdbiträde

Ett perfekt tillfälle

Vasa stad och Vasaregionens Utveckling Ab VASEK lanserade i februari ett koncept för rekrytering vid högskolor, där man i samarbete med företag från regionen och högskolans studentorganisationer arrangerar ett rekryteringsevenemang i samband med studenternas egen träff eller sits. Första evenemanget, Karriärsitzen, ordnades vid Umeå universitet i samarbete med Vasa centralsjukhus, Wärtsilä, ABB och studentnationen FinlandsSvenska Nationen I Umeå.

Inez Harkkila, som studerar till läkare vid Umeå universitet, ville hitta ett sommarjobb som skulle stöda branschstudierna. Efter ett år i Sverige drömde hon också om en sommar med familj och vänner i hemstaden Vasa.

På mässan Karriärssitzen som ordnades i skolan i februari fick Inez prata ansikte mot ansikte med arbetsgivare från Vasa. Eftersom evenemanget var riktat till finländska studerande, var det intim och avslappnad stämning.

– Vasa stads representant berättade att det är möjligt att bli vårdbiträde, fastän man har bara ett års studier inom branschen bakom sig. Jag tänkte att det skulle vara ett perfekt tillfälle att både få behövlig erfarenhet av vårdarbete och tillbringa sommaren i Vasa, säger Inez leende.

Ines fick ett varmt mottagande på sitt sommarjobb vid stadssjukhusets rehabiliteringsavdelning. Det var roligt att gå till jobbet: arbetskamraterna var hjälpsamma och också patienterna var underbara. Varje dag lärde jag mig nya saker som man inte kan lära sig från böcker.

– Jag fick bra introduktion till arbetet och verkligt bra erfarenhet av branschen: jag såg hur en avdelnings vardag rullar på och hur värdefullt arbete yrkesmänniskorna där utför. Emellanåt kändes det inte ens som ett jobb, då man fick sitta i solen och samtala med klienterna, säger Inez.

Enligt Inez är arbetet belönande, då man märkte, hur man själv med små medel kunde pigga upp klienternas dag. Fastän det krävdes mycket sociala färdigheter i arbetet, fanns det också energi att göra egna saker på kvällen och njuta av sommaren i Vasa.

På hösten fortsätter det andra läsåret vid Umeå universitet med många nya färdigheter i bagaget.

– Jag vet inte ännu vart framtiden för mig. Nu njuter jag av stunden och hoppas att jag ska få se mer av världen. Till bekanta Vasa är det ändå alltid roligt att återvända.