Förbigå menyn

Artikelkategorier: Nyheter

Cykelgaraget vid järnvägsstationen öppnades för provanvändning

Publicerad: 20.12.2022

Det cykelgarage med glasväggar som har byggts framför järnvägsstationen i Vasa öppnades för provanvändning i veckan. I det kameraövervakade garaget finns totalt 156 cykelplatser i två våningar. Cykelgaraget får användas gratis och det fungerar helt automatiserat via en mobilapp.

Av garagets 156 cykelplatser är 76 avsedda för normala cyklar, 76 för cyklar med breda däck och 4 för lastcyklar. Cyklarna finns i två våningar och det är behändigt att lyfta upp cykeln till andra våningen med hjälp av en gasfjäder.

Garaget är 6,5 x 24 meter stort och har tillverkats av svenska Cyklos. Inspiration har man fått från andra sidan viken i Umeå.

− Enligt våra uppgifter är detta Finlands första helt automatiserade cykelgarage i sitt slag. I Umeå har ett liknande garage varit i bruk redan en tid, berättar Samuli Huusko som är projektingenjör när det gäller cykling.

Cykelgaraget har stålstomme och väggarna är av tåligt och lättskött säkerhetsglas. I garaget finns det inte några innerstolpar alls, vilket förbättrar användarvänligheten och gör det möjligt att förvara också större lastcyklar.

− Cykelgaraget är en del av utvecklandet av cykel- och gångtrafiken i Vasa. Det bidrar till att främja cyklingsmöjligheterna i Vasa samt förbättra stadsbilden och således även centrumets attraktionskraft, konstaterar Huusko.

Cykelgaraget förhindrar stölder

Cykelgaraget finns mittemot järnvägsstationen i norra ändan av stationsparken. Det är en del av Vasas promenadcentrum vars nyaste avsnitt öppnades tidigare i december.

Invånarna har redan länge önskat sig ett låst utrymme i centrumet där man tryggt kunde lämna sin cykel.

− Vi vill erbjuda trygg cykelförvaring bland annat för dem som reser med tåg. Det är endast användare som har registrerat sig som kommer in i garaget. Cyklarna kan låsas fast i cykelställ i garaget där det även finns kameraövervakning för att förhindra stölder, förklarar Huusko.

Det är gratis att lämna sin cykel i garaget. Första gången man använder garaget ska man registrera sig i platsbokningssystemet och efter det kommer man in i garaget via mobilappen. Garaget öppnas nu för provanvändning.

− Än är inte riktigt alla egenskaper i bruk, och det kan förekomma mindre brister till exempel i platsbokningssystemet. Till en början öppnar vi garaget på försök för att få erfarenheter i praktiken av hur det fungerar och respons av användarna. Som det nu ser ut kommer garaget att öppnas med full effekt i januari, säger Huusko.

Cykelgaraget blev att kosta totalt cirka 500 000 euro och man har fått statsbidrag för det som en del av Vasas utvidgade promenadcentrumprojekt.

Så här använder du cykelgaraget

  1. Ta en bild av den QR-kod som finns fasttejpad på cykelgaraget eller besök webbsidan  vasa.fi/cykelgarage
  2. Boka en cykelplats via bokningssidan där du även ser tillgängligheten. Bokningstiden kan börja direkt eller för det tidsintervall som du har valt. Lägg till bokningen i din kundkorg.
  3. Gå till kundkorgen. Logga in och identifiera dig med bankkoder eller mobilcertifikat.
  4. Fyll i personuppgiftsformuläret och godkänn bokningsvillkoren. Bekräfta bokningen.
  5. Du får en bokningsbekräftelse per e-post som innehåller noggrannare anvisningar om hur du laddar ner mobilappen.