Förbigå menyn
hundparken

Artikelkategorier: Arkiv Nyheter

En ny hundpark öppnas i Korsnäståget – polishundsuppvisning och ärtsoppa på invigningen

Publicerad: 7.12.2021

Uppdaterad: 17.3.2022

En ny hundpark öppnas i Korsnäståget på torsdag denna vecka. Invigningen av parken firas 9.12 kl. 15–18. För invigningen slår grönområdesenheten upp ett fälttält och bjuder alla besökare på smaklig ärtsoppa. På programmet står kl. 16 även en polishundsuppvisning under ledning av hundförare från polisinrättningen i Österbotten. Uppvisningen ordnas inte om hundpolispatrullen får ett brådskande uppdrag samtidigt.

Den nya hundparkens adress är Kapellbacksvägen 1. Parken ligger längs Kapellbacksvägen på vänstra sidan under kraftledningen när man kommer från staden. Platsen valdes på basis av invånarnas önskemål som en del av Korsnästågets förortsprogram, där området utvecklas mångsidigt i år och nästa år.

Parken har planerats och ritats av grönområdesenhetens grönområdeshortonom Leila Roininen.  För större och mindre hundar har separata områden reserverats så att parken ska vara säker och användarvänlig för hundar i olika storlekar.

Landskapsarbetet görs senare på våren

Storleken på parken är cirka en hektar med hundarnas områden och parkeringsplatserna. De egentliga inhägnade områdena är uppskattningsvis 5000 kvadratmeter.

– Den nya parken är större än parken i Brändö och lika stor som parken i Gerby.  På sidan för stora hundar har vi lämnar kvar tre skogsdungar, medan sidan för små hundar har ganska jämn terräng med undantag av några naturstenar, säger grönområdesenhetens serviceansvarig Jarmo Latvala.

– Landskapsarbetet i parken görs senare på våren. Bland annat buskage, bänkar och bord läggs till för bättre trivsel, fortsätter Latvala.

Bredvid parken finns några parkeringsplatser för rörelsehindrade, och det egentliga parkeringsområdet ligger på Månskensparkens sida.

Parken har belysning som har kopplats enligt gatlamporna. Senare får parken intelligent belysning, där ljuseffekten minskar till 10 procent då parken inte har använts på en viss tid. Belysningen fås på full effekt om man trycker på en separat knapp.

Kom ihåg att bekanta dig med parkens regler

Utöver parken i Korsnäståget finns det fyra andra hundparker i Vasa: i Sunnanvik, Vasklot, Brändö och Gerby.

Parkerna är avsedda för alla hundar. Varje hundägare ansvarar för sin hund och dess agerande.  Kom ihåg att bekanta dig med reglerna före första besöket.

Vasa stads grönområdesenhet ansvarar för underhållet av hundparkerna.

Byggandet av hundparken i Korsnäståget finansieras ur statens förortsprogram 2020–2022. Understödet motsvarar 35 procent. Hundparken är en av åtgärderna i förortsutvecklingsprojektet i Korsnäståget.

Se läget på kartan: