Förbigå menyn

Artikelkategorier: Arkiv Nyheter

Fåren påbörjade sitt sommarjobb i Gamla Vasa och i Äppelträdsparken i Gerby

Publicerad: 8.6.2021

Uppdaterad: 18.6.2021

Sommarhjälpredorna, som blivit bekanta under de senaste åren, inledde igen sin betesperiod. I sommar kan fåren ses på ängen mellan Västra långgatan och Torggatan, mitt emot Gamla Vasas ruiner samt i Äppelträdsparken i Gerby, som är ett Kommun-Helmi –objekt för Vasa stad i fråga om skötseln av ängar.

Det här är redan fjärde sommaren Vasa stads grönområdesenhet anlitar sommarfår som landskapsvårdare. De ekologiska och skonsamma landskapsvårdarna passar bra i områden som är kulturhistoriskt och landskapsmässigt betydelsefulla. Området i Gamla Vasa är dessutom arkeologiskt värdefullt.

De får av finsk lantras som betar på ängen kommer från en fårfarm i Staversby i Korsholm. Man besöker fåren varje dag för att kontrollera att allt är bra med dem och samtidigt får de färskt vatten.

Rör dig försiktigt nära fårinhägnaden. Gå inte in i inhägnaden och mata inte fåren. Du ser väl också till att din hund inte stör fåren. På det här sättet säkerställs att fåren har det bra och att de hålls friska. Ni beaktar ju att man inte får köra in i Äppelträdsparken med bil, utan bilen ska lämnas i ändan av Granviksvägen, ifall ni går för att titta på de flitiga sommarjobbarna.