Förbigå menyn
Kaarina Heikinheimo
Kaarina Heikinheimo. Foto: Maaria Salo.

Artikelkategorier: Arkiv Nyheter

Färgglad konst från fem decennier – textilkonstnären Kaarina Heikinheimo målar med tråd

Publicerad: 30.3.2023

Konstnären Kaarina Heikinheimo från Vasa är känd som en textilkonstnär, vars konstnärliga bana sträcker sig över fem decennier. Hon har gjort experimentella verk, ofta i stor skala. Som konstnär målar hon med tråd, utöver den traditionella lintråden använder hon även t.ex. koppartråd eller glastråd. Motiven till de glatt färgsprakande konstverken sträcker sig från havet och skogen till vardagliga föremål som prinsesstårtor och karameller.

Bildkonstnären Kaarina Heikinheimo (född 1946) är känd som en textilkonstnär, vars konstnärliga bana sträcker sig över fem decennier. Redan från början av sin konstnärliga karriär har hon gjort experimentella verk, ofta i stor skala. Hon studerade åren 1965–1968 hos Kreeta Pohjanheimo i Helsingfors och debuterade på Strindbergs konstsalong i Helsingfors år 1968. Konstnären bor och arbetar i Vasa.

Utställningen 5+ rum i Tikanojas konsthem presenterar 31.3–24.9.2023 Heikinheimos omfattande konstnärliga karriär som en estetisk helhet från det första koppartrådsverket från år 1967 till de senaste somriga textilrelieferna från år 2023. Som konstnär målar hon med tråd, vid sidan av den traditionella lintråden använder hon koppartråd eller överraskande nog glastråd. I de fem rummen har konstnärens koloristiskt glädjefyllda verk sammanställts till rumsliga installationer.

Linet som huvudsakligt arbetsmaterial

Som konstnär företräder Heikinheimo ett självständigt och praktiskt skapande. Hon planerar och tillverkar allt själv, och enligt sina egna ord älskar hon sitt arbete. I hennes tidiga produktion hittas exempel på vävda motiv där figuren ännu är närvarande och som refererar till den måleristiska nyklassicismen. I den senare produktionen blir naturens former mer framträdande i hennes uttryck. De fristående kolumnformade textilverken berättar om bemästring av färg, form och rum. Linet är konstnärens huvudsakliga arbetsmaterial. Motiven sträcker sig från havet och skogen till vardagliga föremål som prinsesstårtor och karameller. Även fantasifulla former ryms in i hennes färgglada produktion.

Heikinheimos verk har visats i hundratals utställningar i Finland. Antalet verk i offentliga samlingar är imponerande, utmärkande är den stora andelen beställningsverk. Den omfattande produktionen består av hundratals verk, av vilka ungefär 80 verk visas i den här utställningen. Utställningschef Maaria Salo har varit kurator för utställningen i samarbete med konstnären. Utställningen har producerats av Vasa stads museer.

Regional vandringsutställning

Utöver utställningen i Tikanojas konsthem i Vasa visas Kaarina Heikinheimos verk även i regionen under året, som en del av uppgiftsfältet för ett regionalt ansvarsmuseum.

I biblioteket i Jakobstad öppnades 1.2–5.3.2023 en vandringsutställning med Heikinheimos mindre verk, som godisskålar och koppartrådsblommor. Utställningen visas även på biblioteket i Närpes (1.5–31.5.2023), biblioteket i Nykarleby (2.6–2.7.2023) och i Korsholms Kulturhus/Vuxeninstitut (7.8–1.9.2023).

Vandringsutställningen har producerats av Vasa stads museer av arbetsgruppen tf. amanuens Ilona Mäki, regionkonstamanuens Silvia Rinne och utställningschef Maaria Salo.

En konstnärsträff ordnas även om utställningen med Kaarina Heikinheimo 23.4.2023 kl. 13 på finska i Tikanojas konsthem. Välkommen!

Lyssna på det nyaste VaasaCast avsnittet! Ronja Juolas gäster är textilkonstnär Kaarina Heikinheimo och Vasa stads museidirektör Elina Bonelius.