Förbigå menyn
Satu Rämö. Foto: Björgvin Hilmarsson.

Artikelkategorier: Nyheter

Fem författargäster i Dramasalen under våren

Publicerad: 6.3.2023

Vasa stadsbibliotek ordnar författarbesök i huvudbibliotekets Dramasal under våren. Författargästerna är Kale Puonti, Mikaela Nykvist, Ann-Luise Bertell, J.S. Meresmaa samt Satu Rämö.

Kale (Kalevi) Puonti talar i Dramasalen måndag 13.3.2023 kl. 17.30–18.30. Puonti arbetade med att undersöka narkotikabrottslighet och organiserad brottslighet i Helsingfors i över 30 år. Femte delen i hans deckarserie Pasilan Myrkky, Fadi, kom ut i januari. Det planeras även en TV-serie av böckerna. Förra året utkom faktaboken Satu: undre världens järnlady.

I Dramasalen berättar Kale Puonti om bland annat hur hans böcker har kommit till och hur en bok blir till en TV-serie. Puonti är också känd som ett av de återkommande ansiktena i MTV:s populära program Rikospaikka och dessutom även i musikkretsar, eftersom han under årens lopp har skrivit såväl text som musik för, producerat och gett ut ett antal album. Puonti uppträder på finska.

Släkthistorier som utspelar sig i Vasa

Den finlandssvenska författaren Mikaela Nykvist berättar om sin nya romanserie torsdag 23.3.2023 kl. 18–20. Berättelsen om familjen Montelius börjar år 1901 och utspelar sig i Vasa. Nykvists tidigare trilogi Runsor följer en släkts öden under tiden kring Vasa brand och genom de stora hungeråren på 1800-talet.

Förra året utkom Nykvist med Kerstins bok, som berättar historien om en kvinna och hennes barn i en liten by i Österbotten före och efter kriget på 1900-talet. Boken hör till serien Allt handlar om barnen. Nykvist uppträder på svenska. Det är också möjligt att köpa böcker av Nykvist under evenemanget.

Författaren av deckarserien Hildur på besök i maj

I april gästas Dramasalen av den finlandssvenska skådespelaren, författaren och regissören Ann-Luise Bertell torsdag 13.4.2023 kl. 18-19 och av J.S. Meresmaa, känd för sina fantasi- och scifiböcker, tisdag 25.4.2023 kl. 18-19. Bertells och Meresmaas besök är en del av projektet Läsandet flyter, vardagen flyter.

Hildur, som är första delen i nordic blue-deckarserien som utspelar sig i Island av den isländsk-finska författaren Satu Rämö, var en av förra årets mest omtalade romaner. Den andra delen Rósa & Björk som kommer ut i mars, är en fortsättning på serien med en gnutta isländsk mystik. Rämö berättar om sina böcker onsdag 10.5.2023 kl. 17.30.