Förbigå menyn

Information om coronaviruset

Kuva torin jouluvaloista ja joulukuusesta

Artikelkategorier: Nyheter

Finlands näst ståtligaste julgran restes på Vasa torg

Publicerad: 19.11.2020

Uppdaterad: 20.11.2020

Den traditionella julgranen restes på Vasa torg denna vecka. Samtidigt får centrum en efterlängtad ljusbehandling med den omfattande julbelysningen kring torget.

I år hittades julgranen överraskande nära, i Storviken. I nästan femtio år växte granen på Paavo Eteläpääs tomt tills han bestämde sig för att donera trädet till staden.

– Granen är väldigt fin och minst femton meter hög. Jag har brukat säga att den är den näst ståtligaste granen i Finland och att nummer ett ännu inte har hittats, skrattar Eteläpää.

– Min far planterade granen 1972 och under åren har den växt sig så hög att det skulle vara kört med garaget om den råkade falla över det. Jag ville nu inte göra ved av granen utan tänkte att den ger mer glädje på det här sättet. Folk från staden kom upprepade gånger för att beundra granen och var av samma åsikt, fortsätter han.

Grönområdesenheten fällde granen och förde den till torget under veckan före julöppningen. Samtidigt fick granen även värdiga dekorationer: den kläddes med sammanlagt hundra meter ljuskabel, 25 varmvita ljusbollar och en lysande stjärna på över en meter högst upp.

Julbelysningen lyser upp centrum fram till trettondagsveckan

För två år sedan fick Vasa centrum en helt ny julbelysning, som kompletterades med nya ljus även förra julen. Stadsborna har upplevt det som viktigt att man satsar på julstämningen i centrum och gett nästan enbart positiv respons på belysningen.

– Den nya julbelysningen togs emot väldigt bra, så vi kommer att ha samma belysning även detta år. Belysningen ses över innan den sätts upp och alla trasiga lampor byts ut mot nya, säger Harri Heino, eltekniker inom kommuntekniken.

– Förra året utsattes belysningen i någon mån för skadegörelse. Därför hoppas jag att folk låter belysningen vara i fred så att den kan glädja kommuninvånarna så mycket som möjligt under dessa exceptionella tider, fortsätter Heino.

Julbelysningen har samma bekanta bolltema som under de senaste åren. Till exempel på gågatan mellan Vasaesplanaden och Hovrättsesplanaden hängs över 160 ljusbollar av olika storlekar upp. Därtill finns det tre stora, cirka två meter breda julbollar invid julgranen. En trevlig detalj är också snögubben med LED-belysning i stadshusets lekpark.

Belysningen lyser upp torget åtminstone fram till trettondagen, eventuellt ännu längre.

Finn julstämningen på webbplatsen Julen i Vasa.
Här hittar du berättelser, information, gåvotips och mycket annat.