Förbigå menyn

Artikelkategorier: Arkiv Nyheter

Från utsiktstornet i Gerbyberget öppnar sig svindlande vyer över landskapet

Publicerad: 29.6.2023

Utsiktstornet på Gerbyberget blev klart i slutet av år 2022. På toppen av det öppnar sig svindlande vyer ända till Replotbron och vindkraftpark i Lillkyro.

Utsiktstornet är 3,5 meter högt och dess utsiktsterrass är belägen 43 meter över havsytan. Under klart väder kan man från tornet se tiotals kilometer ut i skärgården och in i landet.

– Till exempel Replotbron och vindkraftparken i Lillkyro kan ses klart och tydligt härifrån. I planerna finns att sätta ut skyltar i området, där det berättas mera exakt om de omkringliggande landskapen, berättar grönområdeshortonom Leila Roininen.

Upp till bergets topp kommer man behändigt längs den motionstrappa som byggdes för tre år sedan. Trappan har totalt 133 steg och den är 60 meter hög.

I omgivningen runt Gerbyberget finns också många andra aktiviteter. På området finns bland annat en hundpark och mångsidiga terrängcykelleder samt vintertid en populär pulkbacke.

Enligt Roininen utvecklas området också under kommande år.

– Det nästa som sker är att på området byggs en OCR-bana, det vill säga ett slags hinderbana. Målet är att banan till sina huvuddrag ska vara klar i år, även om en del färdigställande åtgärder kan komma att vidtas först nästa år.

Är det här den bästa utsikten i Vasa? Foto: Kimmo Makkonen