Förbigå menyn
En hjärtstartare

Artikelkategorier: Arkiv Nyheter

Hjärtstartare på kartan i Vasa!

Publicerad: 25.10.2023

En hjärtstartare, det vill säga defibrillator, är en apparat som används för att återställa hjärtats normala rytm. Det är viktigt att hjärtstartarna finns på kartan, geografiska data för hjärtstartare samlas i defi.fi-tjänsten.

Uppskattningsvis 40 Vasabor får årligen ett plötsligt hjärtstopp i vardagslivet. Vid hjärtstopp är den första hjälparen ofta en förbipasserande. Påbörjande av hjärt-lungräddning och användning av hjärtstartare inom 3–5 minuter från hjärtstoppet mångdubblar chanserna att överleva. Därför är det viktigt att alla vet var närmaste hjärtstartare finns.

Hjärtstartare finns i statens och kommunernas fastigheter, i köpcentra och i företagares lokaler och i husbolag. I Vasa finns hjärtstartare också till exempel på idrottsanläggningarna och biblioteken.

Varje hjärtstartare ska registreras i defi.fi-tjänsten, där det i nuläget nationellt finns nästan 7 000 hjärtstartare.

Den närmaste hjärtstartaren kan lokaliseras i 112 Suomi-appen och defi.fi-tjänsten.

Det är lätt att registrera en hjärtstartare

Är du innehavare av en hjärtstartare? Lägg till din apparat i defi.fi-tjänsten. Se också övriga anvisningar (muut ohjeet) för den som är innehavare av en hjärtstartare. Ansvaret för att hjärtstartarna registreras har innehavaren av startaren. Registreringen av hjärtstartaren ska göras, när startaren är monterad och färdig att använda.

  • Besök adressen defi.fi.
  • Registrera dig som användare på webbplatsen.
  • När du har registrerat dig, kan du lägga till en hjärtstartare genom att välja Sydäniskurit – Lisää uusi sydäniskuri.
  • Lägg till den information som begärs om hjärtstartaren. Det är mycket viktigt att ange hjärtstartarens placering så noggrant som möjligt (t.ex. huvudentrén, info) och när och hur apparaten är tillgänglig. Vi rekommenderar att apparaten placeras så att den alltid är tillgänglig.
  • När du har lagt till uppgifterna, spara dem genom att trycka på Lähetä tiedot tarkastettavaksi-knappen. Vid behov kan du redigera anmälan efter att den sparats.

Har du bongat en hjärtstartare som inte finns på kartan?

Informera om den per e-post bongaadefi@sydanliitto.fi eller be innehavaren av apparaten att lägga till den i registret.

 

Hjärtförbundet administrerar defi.fi-tjänsten tillsammans med branschorganisationen för återupplivning Suomen Elvytysneuvosto och Finlands Röda Kors.