Information om coronaviruset

Information om coronaviruset

Förbigå menyn
James ja orkesteri

Artikelkategorier: Vasa stadsorkester

Hösten ljuder av symfonier, sagor och Sibelius

Vasa stadsorkesters höstsäsong för tävlingsvinnare till Vasa och ger feststämning.

Höstens mångsidiga konsertprogram innehåller förutom traditionella symfonikonserter dessutom tre kammarkonserter, en familjekonsert och en filmkonsert.

Förutom konserterna utlovas ett större utbud än förut av olika publikevenemang som ordnas i samband med konserterna.

Från Oktoberfest till Halloween

Orkesterns höstsäsong öppnas med Jorma Panula -kapellmästarkursens konsert som ordnas i september. Konserten är öppen för allmänheten och leds av kapellmästarkursens elever.

Konserten Eld och lågor med livfulla ungerska melodier inleder kort därefter kammarmusikserien. I oktober firar stadsorkestern Oktoberfest med en munter konsert för bleckblåsinstrument.

Orkestern ger också en konsert på biografen Ritz, där man får se (och höra!) klassikern bland vampyrfilmerna, Nosferatu. Filmen väcks till liv med hjälp av levande musik på Halloween.

Stadsorkesterns säsong kulminerar i november, när orkesterns stödförening Bravo! för sin del firar sitt 25:e verksamhetsår med en festkonsert.

Gästartister

Höstens konserter får stjärnglans av gästartister som den unga violinvirtuosen Rebecca Roozeman.             Som solister får vi till Vasa också vinnaren i Villmanstrands sångtävling, sopranen Virva Puumala, samt tenoren Topi Lehtipuu.

Även som dirigenter får vi se nya gäster. Spanjoren Miguel Romea kommer för att dirigera konserten Magia española. Mihhail Gerts från Estland dirigerar konserten Phantasma som genomförs i samarbete med Seinäjokis stadsorkester.

Lär känna verken

Under höstsäsongen fortsätter de musikcirklar som chefdirigent James Lowe leder och de varierar i enlighet med temat i varje konsert som han dirigerar.

I den familjeinriktade Fågel Blå-konsertens sagomusikcirkel bekantar vi oss med verket och dess tillkomst under solisterna Jussi Makkonens och Nazig Azezians ledning. I Nosferatu-konsertens skräckcirkel diskuteras filmen och dess musik med Marko Hautala och James Lowe.

Utöver det här har publiken möjlighet att bekanta sig med stadsorkesterns musiker och gästartister vid musiker- och artistträffarna. Det är fritt inträde till alla höstens publikevenemang.

Välkommen till konserterna!                                                                                                         

Publicerad: 30.08.2019