Förbigå menyn
På bilden är 3D-skrivare i huvudbibliotekets Makerspace-rum, fotograf Maija Rossi

Artikelkategorier: Arkiv Nyheter

I huvudbiblioteket finns nu ett rum och utrustning för gör-det-själv-verksamhet

Publicerad: 29.10.2019

Uppdaterad: 6.11.2019

I huvudbiblioteket har ett Makerspace-rum öppnats, där det finns en 3D-skrivare, en vinylskärare, en symaskin och en overlockmaskin. Kunderna måste kunna använda apparaterna självständigt.

Med 3D-skrivaren kan man skriva ut tredimensionella föremål, och det kostar 0,40 € / påbörjad timme att använda den. Det filament som ska användas i skrivaren finns i Makerspace.

Med vinylskäraren kan man göra enfärgade dekaler eller kombinera flera färger för att göra flerfärgsdekaler. För närvarande används svart och vit vinyl. Vinylen kostar 0,40 € / påbörjad 10 cm.

Det kostar inget att använda symaskinen och overlockmaskinen, men kunden ska ha med sig allt material som behövs för syarbetet. Bytesnålar finns i Makerspace.

I rummet finns bruksanvisningar. 3D-skrivaren får användas bara om man har deltagit i användarutbildningen som biblioteket ordnar 1–2 gånger i månaden.

Makerspace finns i huvudbibliotekets första våning och det kan användas under bibliotekets öppettider. Läs mer om utrustningen, reserveringen av den och användarreglerna på bibliotekets webbsidor.

Utrustningen har skaffats med hjälp av Regionförvaltningsverkets projektfinansiering.