Förbigå menyn

Artikelkategorier: Arkiv Nyheter

Imponerande ljusinstallationer och blomplanteringar på sommargågatan

Publicerad: 11.8.2021

Uppdaterad: 12.8.2021

Sommargågatan på Hovrättsesplanaden kommer denna vecka att börja spraka av färger och ljus när sträckan mellan Kyrkoesplanaden och Rådhusgatan livas upp med imponerande ljusinstallationer och blomplanteringar.

Vasa stads kommunteknik ska bland annat bygga en belysning med färggranna fjärilar på gågatan. Ovanför gatan hängs även upp vajrar med lampor och brunnen på Kyrkoesplanaden får en mäktig fasadbelysning.

– Belysningen tänds på torsdag 12.8 och den får finnas kvar på esplanaden en längre tid, eventuellt till och med permanent. Förhoppningsvis ger den mycket glädje nu när kvällarna redan börjar skymma, säger eltekniker Harri Heino.

Utöver med belysning pryds gågatan även med massor av ringblommor i lådor. Stadsborna kan gå och plocka blommor i lådorna från måndag 16.8. enligt egen tidtabell med beaktande av restriktionerna för sammankomster. Om du vill kan du även lägga ut bilder på blommorna i sociala medier med hashtaggen #myvaasa eller tagga grönområdesenheten @puistotvaasa i dina inlägg.

– Tanken är att ringblommorna ska finnas kvar på gågatan i ett par veckor och att alla fritt får gå och plocka en bukett hem till sig från nästa vecka. Vi önskar att blommorna plockas jämnt från olika lådor och gärna de som är i slutskedet av blomningen, säger trädgårdsmästare Inger Norrgård.

Tidigare på sommaren fick gågatan bland annat en stor portkonstruktion, blomplanteringar och flyttbara bänkar. Dessutom har restaurangerna haft större terrasser än vanligt under hela sommaren.

Den nya belysningen och de nya planteringarna betalas huvudsakligen med Hedmanska stiftelsens avkastning, som är avsedd att användas till att försköna Vasa stad.