Förbigå menyn
Foto: Jonna Karekivi

Artikelkategorier: Nyheter

Invånarna föreslog nytt namn: Funkkis beskriver både byggnaden och funktionaliteten

Publicerad: 9.4.2024

Vasaborna skickade under februari ivrigt in förslag till nytt namn för det f.d. Opistotalo. En arbetsgrupp valde namnet Funkkis, som beskriver byggnaden och väcker föreställningar om funktionalitet.

Ett namn som lämpar sig för det nya användningsändamålet letade man efter bland annat via stadens kanaler på de sociala medierna. Ordentligt över trehundra namnförslag kom in, vilket överraskade kulturchef Jenni Niemi positivt.

– Vasaborna deltog i idékläckningen i stora skaror. Det visar att byggnaden är betydelsefull för stadsborna och att verksamheten i den intresserar, säger en glad Niemi.

Flest röster av allmänheten, fungerar bra på olika språk

Den vita byggnaden invid Viadukten heter i fortsättningen Funkkis.

Niemi berättar att man ville välja ett namn som fungerar bra på olika språk. Dessutom fick Funkkis eller olika former av namnet absolut flest röster av allmänheten. Namnet beskriver byggnaden och dess arkitektoniska stil samt väcker föreställningar om funktionalitet. Det kom många förslag som anknöt till kultur och konst, men arbetsgruppen ville inte utesluta andra verksamheter i huset.

I den arbetsgrupp som valde namnet fanns representanter för Vasa stads kultur- och bibliotekstjänster, ägarstyrning och kommunikation samt för Vaasa Facilitas som ansvarar för hyrningsverksamheten.

Samtidigt förrättades en utlottning, där vinnarna får inträdesbiljetter till Vasas museer. Vinnarna kommer man att ta kontakt med personligen.

Arkitekt Erkki Huttunen ritade den vita funkisbyggnaden, som stod klar år 1939. Sedan hösten 2023 har ett tjugotal aktörer inom områdena bildkonst, musik, teater, film och dans varit verksamma i lokalerna. Även andra aktörer, såsom föreningar, har möjlighet att hyra lediga rum.