Förbigå menyn

Artikelkategorier: Nyheter

Må bra utan en enda droppe!

Publicerad: 28.12.2023

Att hålla en vit månad - låter det bekant? Eller vill du utmana dig själv? En vit januari riktar sig till alla som vill uppmärksamma sin alkoholanvändning, minska olägenheterna, pröva på nykterhet eller främja det egna välmåendet.

En vit januari är en flera decennier gammal tradition. Dess rötter sträcker sig till nykterhetsarbetet som riktades mot de hemvändande soldaterna under efterkrigstiden.  

Numera fungerar en vit januari som en gemensam start på det nya året, som en språngbräda för ett hälsosammare liv. Med en vit januari uppmanar man till att hålla en kort rusmedelsfri period och att uppmärksamma dess inverkan på den egna hälsan. Enligt en enkät har många som hållit en vit januari fortsatt ännu en bit in i februari, eller minskat sitt alkoholbruk. 

Du kan hålla en vit januari på det sätt som passar just dig, till exempel genom att helt avstå från alkohol under en månad eller minska på alkoholbruket. 

Den vita månaden hör samman med fenomenet sober curious, som fritt översatt betyder nyfiken nykterhet. Det här fenomenet, som också har blivit populärt runtom i världen, uppmanar till att ifrågasätta de egna alkoholvanorna och att söka nya, hälsosammare alternativ. 

En vit månad påverkar både kroppen och humöret positivt: 

  • Du kan gå ner i vikt. 
  • Du sover bättre. En god nattsömn gör dig piggare och förbättrar ditt humör. 
  • Ditt blodtryck kan sjunka. 
  • Om du har halsbränna eller magbesvär kan symtomen avta. 
  • Din lever mår bättre. 

Evenemang, råd och stöd