Förbigå menyn
Kaisu Tuokko, bild: Otava / Jonne Räsänen.

Artikelkategorier: Nyheter

Många gratisevenemang i biblioteket i vår

Publicerad: 14.2.2024

Uppdaterad: 16.2.2024

I Vasa huvudbibliotek ordnas i vår många författar- och poetbesök, föreläsningar och evenemang med fritt inträde.

På torsdag 15.2 kl. 18–19 uppträder den estniska poeten Elo Viiding i huvudbibliotekets Dramasal. Hon är en av de viktigaste aktörerna i Estland inom modern poesi. Redan som 16-åring gav Viiding ut sin debutsamling. Hon har hittills gett ut tretton poesisamlingar av vilka den senaste, Assisi Luulet, utkom år 2021. Viiding intervjuas av poeten och förläggaren Tommi Parkko. Evenemanget ordnas i samarbete mellan Vaasa-Pärnu Seura, Suomen Viro-yhdistysten liitto och förlaget Kustannusliike Parkko.

I Dramasalen ordnas torsdag 22.2 kl. 18–19 föreläsningen Placeringens ABC. På föreläsningen kommer man att behandla placeringens grunder och ge information till dem som är intresserade av att börja placera. Föreläsningen hålls av Vasa Värdepappersplacerare rf:s styrelsemedlemmar Viljami Riuttala (ordf.) och Joska Joenpolvi (vice ordf.). Båda studerar redovisning och finansiering vid Vasa universitet. Viljami har tidigare deltagit i Börsstiftelsens börsambassadörsprogram, och Joska är dessutom vice ordförande i investeringsklubben Warrantti Invest. De båda förenas av ett stort intresse för finansieringsmarknaden. Evenemanget är på finska.

På måndag 11.3 kl. 17.30–18.30 blir det besök av författaren Kaisu Tuokko i Dramasalen. Debutdeckaren Kosto utspelar sig i hennes ungdomslandskap Kristinestad. Ett brott som begås i den idylliska småstaden skapar en effektiv kontrast. Dessutom har den andra huvudpersonen i deckaren en intressant koppling till Vasa. Evenemanget är på finska.

I Dramasalen ordnas tisdag 2.4 kl. 17.30 en bostadskväll med Kvarkens Konsumenter rf. Konsumentförbundets medlemsförening driver de intressen och rättigheter som konsumenter och användare av offentlig service har i Österbotten. Evenemanget är på finska.

På tisdag 9.4 ordnas ett fågelholkstalko tillsammans med Vasa miljöförening. På evenemanget, som försiggår i Dramasalen och som riktar sig till hela familjen, får man instruktioner om hur man bygger fågelholkar åt småfåglarna.

Varje år högtidlighålls Nationella veterandagen och veteranveckan. Nationella veterandagsfesten år 2024 ordnas i Vasa lördag 27.4. Evenemanget, som hålls i huvudbibliotekets Dramasal tisdag 23.4 kl. 18–19, hör samman med det övriga kompletterande programmet under veteranveckan.  Historieforskare och docent i Finlands historia Marko Tikka föreläser under rubriken ”Laitonta, moraalitonta ja lihottavaa: Suhtautuminen paritansseihin ja sota-ajan tanssikielto Suomessa”. Evenemanget är på finska.