Förbigå menyn

Artikelkategorier: Arkiv Vasa stadsorkester

Mot ljuset! – Vasa stadsorkesters vårsäsong 2023

Publicerad: 3.1.2023

Vasa stadsorkesters vårsäsong lockar vänner av musik både med fräscha tolkningar av fina klassiska verk och med överraskande nya fynd, och framför orkestern får vi se och höra strålande begåvningar.

Vasas egen stadsorkester har under sin chefsdirigent Tomas Djupsjöbackas ledning byggt en mångsidig vårsäsong, där konserterna är fullödiga inspirerande helheter. Säsongen börjar med en kammarkonsert, och fortsätter med ett hopp mot den moderna änden. Då hör vi den främste samtida kompositörens Anna Clynes känslor i form av musik tolkad av den polske violinisten Maria Włoszczowska. Vi rör oss också i wienklassicismens och den tidiga romantikens landskap, som för fram virtuoserna i orkesterns bakre i Mozarts blåsarserenaden Gran Partita och stråkmusiker i Mendelssohns stråksymfoni. På György Ligetis 100-års jubileumskonsert hör vi melodier från Hamburg och båda Mendelssohns systrar.

Det finns också utrymme för önskemål och lättare musik i vårens program, när en populär önskekonsert återvänder under ledning av konsertmästaren Maano Männi. Vi tar emot önskemålen fram till mitten av januari. De stigande stjärnorna, den franske Nathanaël Iselin, som nyligen vunnit Jorma Panula kapellmästartävlingen, och Piotr Pawlak, som vunnit pianotävlingen Maj Lind, hörs i ett variationsverk av klassiker och opera. Urbana och energiska amerikanska melodier spelas av klarinettvirtuosen Eneko Iriarte som solist i Aaron Coplands klarinettkonsert. Mot slutet av våren hör vi den bekanta cellisten för Vasabor, Jan-Erik Gustafsson, som spelar Camille Saint-Saëns’ dramatiska cellokonserten under ledning av Henri Sigfridsson.

Pepe Willberg kommer på tröskeln till valborg för att glädja lyssnare i Vasa när hans egen repertoar förvandlas till fylliga orkesterversioner under ledning av Eero Saunamäki, som också sjunger och spelar saxofon. Jorma Panulas kapellmästarkurs gör en återkomst som kulminerar i matinékonserten. Värsäsongen avslutas av Prokofjevs musiksaga Pekka ja susi under ledning av Maria Itkonen och berättaren Sinikka Sokka. I samarbete med Vasa körfestivalen genomförs också Sininen Pallo-konserter, där huvudtemat är omsorgen om vår planet, varandra och också om oss själva. Konserten leds av Jaakko Jauhiainen och solisten är sångare och gitarrist Tuomo Rannankari.

Vasa stadsorkester medverkar också i operan Pohjalaisia, som får sin premiär den 14. januari. Orkestern spelar också i Vasa Baroques Johannespassionen, som tar plats i Trefaldighetskyrkan den 5.4. Det finns även fortsättning på den populära ljussimningen i Vasa simhallen och gratiskonserter runt om i staden.

Välkommen till konserter! 💙

Säsongskort GRANDE

Täcker vårsäsongens nio konserter mellan 26.1–29.4.2023

  • 209 € GRANDE Normalprisbiljett
  • 179 € GRANDE Pensionärer, arbetslösa, Vasa stads anställda
  • 69 € GRANDE Studerande, skolelever