Förbigå menyn

Artikelkategorier: Nyheter

Nationella veterandagens huvudfest arrangeras i Vasa den 27 april på temat Veteranernas arv bevaras – tillsammans lyckas vi

Publicerad: 14.2.2024

Uppdaterad: 8.4.2024

Nationella veterandagen firas årligen den 27 april. Dagen högtidlighålls för att hedra Finlands krigsveteraner samt som minne av att kriget tog slut och freden började. Temat för år 2024 sänder ett budskap om vikten av att bevara veteranernas arv och säkerställa dess fortsatta synlighet. Huvudfesten hålls i Botniahallen.

Nationella veterandagen firas årligen den 27 april. Dagen högtidlighålls för att hedra Finlands krigsveteraner samt som minne av att kriget tog slut och freden började. Temat för år 2024 sänder ett budskap om vikten av att bevara veteranernas arv och säkerställa dess fortsatta synlighet. Huvudfesten hålls i Botniahallen.

Nationella veterandagens tema 2024 Veteraanien perintö turvataan – yhdessä onnistumme; Veteranernas arv bevaras – tillsammans lyckas visänder ett budskap om vikten av att bevara veteranernas arv och dess fortsatta synlighet.

–  Budskapet i temat är särskilt viktigt nu, då veterangenerationen är på väg att lämna vår krets för gott och veteranernas organisationsverksamhet övergår i riktning mot traditionsarbete som utförs av kommande generationer. I årets tema förbinder man sig att bevara veteranernas arv. I detta lyckas man också, om man gör det enligt veteranernas lärdomar – tillsammans, säger festkommittémedlemmen, professor Ilkka Virtanen, som har kartlagt veterandagarnas historia och teman under olika år.

Den visuella framtoningen för Veterandagen år 2024 har skapats av Vasa stads grafiker Jouko Keto.

– Då vi vandrar i våra skogar kan vi se hur blåbärsriset ger en ny skörd och hur vattendragen smälter efter vintern och det på nytt blir sommar. Då vi plockar blåbär på en tuva, kan vi minnas vad veteranerna från våra krig har offrat för att vi också i dag ska kunna stå i skogens tystnad i ett självständigt Finland, beskriver Keto tanken bakom framtoningen.

Huvudfesten i Botniahallen den 27 april

Huvudfesten på Veterandagen ordnas i Botniahallen (Prostövägen 2, Korsholm) den 27 april från kl. 13.30.

Festen kommer att sändas direkt och kan ses på kanal Yle 1 och Yle Arenan.

Det exaktare programmet för festen publiceras senare.

Under Veteranveckan ordnas kompletterande program

Under veckan före Veterandagen kommer ett brett utbud av program att ordnas för att hedra Veterandagens budskap och föra det vidare till yngre generationer.

På festdagen hålls en ekumenisk, tvåspråkig festgudstjänst samt högtidlig flagghissning vid Finlands frihetsstaty. Under veckan utlovas bland annat föreläsningar, guidningar, allsång, museibesök. Programmet för hela veckan publiceras senare.

Alla med – tillsammans

– Vi bjuder in alla att fira veterandagen och hela veckan med oss. Vi vill för vår del göra veteranernas arbete synligt så att vi inte glömmer detta värdefulla arv. Det är viktigt att också våra yngre generationer känner till vår historia och öser ur den inför framtiden, säger arrangörskommitténs ordförande, sektordirektören för Vasa stads bildningssektor Christina Knookala.

Nationella veterandagens huvudfest ordnades senast i Vasa år 1998 och då var temat ”Sotiemme miehet ja naiset – itsenäisyyden turva” Män och kvinnor i våra krig – värnet för vår självständighet”.

Förberedelserna inför Veterandagen och veckan leds av staden i omfattande samarbete med andra. I förberedelserna deltar bland annat Försvarsmakten, församlingar samt veteran- och försvarsorganisationer.

Mera information om dagen och evenemangen: www.kansallinenveteraanipaiva.fi