Förbigå menyn

Information om coronaviruset

nuoret solistit

Artikelkategorier: Nyheter Uutiset Vasa stadsorkester

Nu är det unga musikers tur att lysa

Publicerad: 19.2.2020

På torsdagen är unga musiker från Vasa och Österbotten i blickpunkten som Vasa stadsorkesters solister.

Unga solisters konsert, som redan har blivit en tradition, presenterar unga musiker från Österbottens musikinstitut.

-Vi vill erbjuda talangfulla ungdomar möjligheten att få öva och uppträda med en riktig symfoniorkester, berättar Kuula-institutets rektor Tomas Holmström.

Ett hopp i det okända

Unga solisters konsert dirigeras av stadsorkesterns chefsdirigent James Lowe.

Lowe har jobbat mycket med unga musiker. Han har bl.a. varit rådgivare och chef för Skottlands ungdomsorkesterinstitution.

-Det är alltid roligt att få jobba med ungdomar! Det är en verkligt viktig erfarenhet att få jobba med en riktig symfoniorkester.

Konsertens alla 15 solister har redan fått öva med orkestern den här veckan.

Det har varit fantastiskt! Det är verkligen en stor utmaning att uppträda som solist med en riktig orkester. Det är lite som ett hopp i det okända och alla solister har klarat sig alldeles utmärkt, berömmer Lowe.

Lyckad musikfostran

Lowe talar varmt för hur man i Finland förstår musikfostrans betydelse.

– Finland är ett litet land, varifrån det har kommit många lysande musiker. Här finns musikinstitut runtom i landet och det är fantastiskt att elever från dessa får uppträda med oss.

Torsdagskonsertens solistelever kommer sålunda förutom från Vasa, även från Korsholm, Jakobstad och Närpes.

– Jag hör ofta sägas att det lönar sig att studera musik för matematiken eller språken. Men musik lönar det sig att studera för själva musiken! säger Lowe.

– Genom att studera musik lär man sig mycket om sig själv och världen, fortsätter Lowe.

Såväl Mozart som Beyoncé finns med

Unga solisters konsertrepertoar är en färgstark och varierande blandning av olika verk. Med finns många klassiska konserter, men också lättare musik t.ex. Beyoncé och Frank Sinatra.

16-åriga Amel Susic spelar på konserten Mozarts Pianokonsert nr 23 A-dur (KV 488), sats 1. Susic har spelat piano i sex år och uppträder nu för första gången som stadsorkesterns solist. Susic beskriver sitt stycke som gladlynt.

Det för tankarna till stranden en dag med vackert väder, som senare mitt på dagen drar ihop sig till storm så att man är tvungen att söka skydd någonstans, men stormen avtar sedan till slut och man kan återvända till stranden för att sola sig, beskriver Susic verket.

Unga solister konsert
Ti 20.2.2020 kl. 19.00 Vasa stadshus
dir. James Lowe
sol. Emilia Teppo, Aada Laajalahti, Sara Korpilahti, Henna Vuorio, Wilma Saar, Amel Susic, Netanel Hong, Sini Rajalehto, Kevin Vikström, Katja BolotovaEmma Dahl, Emma Strömbäck, Oskari Riihimäki, Erica Snårbacka, Natalie Snellman,
+Gruppen från Novia-institutet : Adrian Heiskanen, Tobias Nygård Oskar Packalen

Biljetter: 25/21/10€

Bach–Mozart–Grieg–Rahmaninov–Beyoncé–Snårbacka…

I samarbete med: Kuula-institutet , Korsholms Musikinstitutet,  Musikinstitutet Legato,  Yrkesakademin i Österbotten, Yrkeshögsskolan NOVIA, &  WaVa-institutet