Förbigå menyn

Nu beger vi oss in i barnteaterns värld!

Publicerad: 16.4.2024

Teatern ger barnen unika erfarenheter och upplevelser, och även kära minnen. I det här avsnittet av VaasaCast får vi höra teatermakarnas tankar om hur det är att bygga upp dessa upplevelser.

I avsnittet gästas Ronja Juola av teaterregissör Emma Mattila från Vaasan kaupunginteatteri och teaterpedagog Anna Moberg från Wasa teater. På teatrarna utlovas under våren starka rollgestalter och hjältar som agerar förebilder för många barn.

– Viktiga utgångspunkter i barnteater är berättelser och vad vi vill berätta för barnen om olika saker. Målgrupp är dock barnen, och därför måste teatern vara sådan att den intresserar dem, säger Moberg.

I avsnittet fördjupar man sig också i gästernas egna teaterminnen under karriären.

– På första raden i teatersalongen satt ett barn och jag såg ur ögonvrån att hen var på väg att komma upp på scenen för att rädda kompisen ur skurkens grepp. Läraren måste hålla fast hen för att hen inte skulle springa upp på scenen, minns Mattila med ett skratt.

I början av avsnittet kommer också barnen till tals, och vi får höra deras funderingar om teater. Är det bästa med teatern godsakerna i pausen eller drakarna? Lyssna på avsnittet så får du reda på!