Förbigå menyn

Artikelkategorier: Arkiv Nyheter

Nytt geonät för asfalten testas i Vasa

Publicerad: 9.8.2022

I Vasa testas för första gången en ny beläggningsmetod, där ett hållbart polyesternät monteras mellan två asfaltlager. Målet är att förebygga sprickor i asfalten och att på så sätt förlänga beläggningens bruksålder samt minska kostnaderna på längre sikt.

Ett geonät för asfalt HaTeLit monterades förra veckan på Roparnäsvägens cykelväg på avsnittet mellan Gustav III:s stig och Aspnäsvägen.

– Vi följer noga med hur väl geonätet stävjar sprickor i längdriktning på asfaltgrunden. Om det konstateras att metoden fungerar, kan den i fortsättningen användas i flera objekt, säger underhållsmästare Isak Norrgård.

Då ett geonät monteras behöver vägkroppen inte brytas upp, utan geonätet binder ytlagret och därmed fördelas belastningen bättre över hela området. Samtidigt förhindrar nätet effektivt att det blir sprickor i ytan.

Målet med geonätet, som det går enkelt och snabbt att montera, är att öka beläggningens bruksålder och på så sätt minska asfalteringskostnaderna.

– Också om asfalteringskostnaderna med denna metod är något högre än tidigare, ger beläggningens bättre hållbarhet kostnadsbesparingar på längre sikt, förtydligar Norrgård.

Mer information ger:

Underhållsmästare Isak Norrgård, tfn 040 683 8563, e-post isak.norrgard@vasa.fi

Peab Oy byggplatschef Atte Ala-Honkola, tfn 040 719 8721