Förbigå menyn

Artikelkategorier: Arkiv Nyheter

Östersjön ren genom dykning – välkomna till Wärtsilä Dive Against Debris-evenemanget på Fiskstranden 25.8

Publicerad: 16.8.2022

Kan du föreställa dig en Östersjö på vars botten det inte ligger något skräp alls, som t.ex. plastflaskor, cyklar eller elsparkcyklar. För att förverkliga den här drömmen ordnar Wärtsilä ett städevenemang för miljön, och genom att delta kan du göra din egen insats antingen på land eller i vattnet.

Dykevenemanget Dive Against Debris ordnas på Östersjödagen, torsdag 25.8.2022, kl. 16-19 vid Fiskstranden i Vasa.

Du kan delta i evenemanget som frivillig dykare om du har tillräckligt med erfarenhet  från tidigare och egen dykutrustning. Du kan också följa med på plats, när frivilligdykarna tar upp de mest besynnerliga saker från havsbottnen. När du följer med dykarnas arbete kan du samtidigt också prata med dykarna om din dykhobby eller delta i skräpplockningen på strandområdet.

Evenemanget ordnas av Wärtsilä och frivilliga dykare tillsammans med bland annat Vasa stad. Stadens grönområdesteam för ett växelflak och städredskap för skräpet till stranden.

– Vi uppmuntrar alla invånare att delta i skräpsamlandet såväl från havet som på land, t.ex. i samband med en båttur eller en kvällspromenad, säger grönområdeshortonom Leila Roininen.

Med på evenemanget finns också Håll Skärgården ren rf, vars verksamhet strävar efter att hålla Finlands havsområden och insjöar, stränder och skärgård rena. Dessutom är Vasa sjöräddningsförening med och berättar mer om sin sjöräddningsverksamhet, och Vasa FBK är på plats för att se till att dykarna blir rena när de kommer upp ur vattnet. Under evenemanget kan du också låna böcker med havstema från Vasa stadsbiblioteks bibliotekscykel Laina och delta i pyssel med havstema.

Om du vill delta i evenemanget som dykare ska du registrera dig via den här länken senast 19.8.2022. Du kan delta i dykandet om du är certifierad dykare och behärskar att dyka i Finlands vatten. Egen dykutrustning och dykarcertifikat ska tas med.

På den här videon ser du stämningar från förra årets evenemang i Helsingfors och motsvarande dykevenemang som ordnats i Dubai.  Genom ett Facebook-evenemang kan du också dela information om evenemanget till dina vänner. Välkommen med!

Dag, tid och plats

Torsdag 25.8.2022
kl. 16.19

Fiskstranden
Strandgatan 14
65100 Vasa