Förbigå menyn
Kaksi naista ja mies esiintyvät lavalla Aalto-yliopistossa.

Artikelkategorier: Arkiv Nyheter

Otnässtuderanden imponerades över företagslivet i Vasa

Publicerad: 31.10.2019

Uppdaterad: 8.11.2019

Arbetsgivare från Vasa reste tillsammans till Otnäs i Esbo för att locka diplomingenjör- och arkitektstuderanden att komma och arbeta i Vasa. Studerandena imponerades över regionens mångsidiga arbetsmöjligheter.

Wärtsilä, ABB, YIT, WasaGroup, Wapice, Devatus, TK-Engineering och Vasa stad var med på Karriärcoccaren som gick av stapeln på fredagen den 25 oktober vid Aalto-universitetet. Evenemanget var en fortsättning på konceptet ”Karriärsitzen” som har utarbetats för att direktrekrytera högskolestuderande. Konceptet testades med framgång i Umeå i februari.

– Eftersom finländska studeranden sökte och även fick jobb i Vasa tack vare konceptet, testade vi nu samma vid Aalto-universitetet. Ett femtiotal studeranden, varav de flesta var hemma från Österbotten, deltog i evenemanget för att få höra mera om regionens arbetsmöjligheter, berättar utvecklingschef Nina Hautio från Vasa stad.

Enligt Hautio uppskattade studerandena speciellt att få tala ansikte mot ansikte med arbetsgivarna. Samtidigt fick de en inblick i Vasaföretagens verksamhet, rekryteringsprocesser och arbetssätt.

– Flera företag kan erbjuda de eftertraktade talangerna flexibla arbetsarrangemang och möjligheter att jobba deltid. För företagen är detta ett smart sätt att rekrytera framtidens arbetstagare, säger företagsrådgivare Olav Nylund från Vasaregionens Utveckling Ab VASEK.

Karriärcoccaren arrangerades i samarbete med studentnationen Teknologföreningen vid Aalto-universitetet. Enligt Teknologföreningens näringslivsansvariga Siiri Korhonen var evenemanget mycket lyckat.

– Tack vare evenemanget fick vi en omfattande bild av Vasaföretagen. Vi blev mest imponerade över att det finns så mycket arbetsmöjligheter i regionen, berättar Korhonen.

Kaksi naista ja mies seisoo lavalla Aalto-yliopistolla.
Nina Hautio och Olav Nylund, som tillsammans utarbetat konceptet, öppnade evenemanget vid Aalto-universitetet tillsammans med Siiri Korhonen (i mitten).

Vaasalaisia yritysedustajia Aalto-yliopistolla
Åtta Vasaföretag deltog i Karriärcoccaren. Bild: Frida Björklund

Energiklustret intresserar

Jakobstadbördiga studerandena Victor Granlund och Linda Autio berömde stämningen på Karriärcoccaren och hoppades att evenemanget blir årligen återkommande. Granlund hoppades framförallt hitta både sommarjobb och möjlighet att göra sitt slutarbete i Vasa. Autio är intresserad av att jobba på Vasa stads planläggning.

– Jag skulle vilja bo i en större stad än vad min hemstad är, men ändå nära naturen och mina släktingar i Österbotten, så Vasa kunde vara ett bra alternativ, funderade Autio.

Energi- och miljötekniksstuderande Oskar Kallio har hört om regionens energikluster och kunde tänka sig att flytta till staden från sin hemort Ekenäs. Av företagen är han mest intresserad av Wärtsilä och WasaGroup. Pedersörebördiga Elin Nyman anser det vara bra att studerandena får information om arbetsmöjligheterna i Vasaregionen.

– Sedan tidigare känner jag till bara de största exportföretagen, men nu fick jag bekanta mig även med mindre, intressanta företag, berättade Nyman.

Nainen hymyilee Aalto-yliopistolla
Fjärde årets studerande Elin Nyman skulle vilja i framtiden arbeta på ABB, Wärtsilä eller Wapice.

Kaksi miestä ja nainen hymyilevät rekrytointimessuilla Aalto-yliopistolla.
Oskar Kallio (t. v.), Linda Autio och Victor Granlund njöt av stämningen på Karriärcoccaren. Bild: Frida Björklund.

Karriärmöjligheterna väntar

WasaGroups personalchef Jenny Peräsarka, som deltog i Karriärcocaren, tycker att konceptet är fungerande, och företaget tänker vara med även i fortsättningen.

– Vi förde givande diskussioner med byggstuderanden under evenemanget. Tillsammans med de andra Vasaföretagen gav vi en lockande och mångsidig bild av Vasaregionens arbetsplatser, vilket vi tror kommer även att leda till återflyttningar till regionen, påstod Peräsarka.

Enligt Wapices personalchef Kati Korolainen-Kujala var det väldigt engagerade och kunniga studenter som deltog i evenemanget. Även TK-Engineerings vd Timo Kesti och försäljnings- och ekonomiassistent Maria-Teresa Vuotari gladdes åt studerandenas intresse över Vasaföretagen.

– Vi hittade verkligen intresse och potential. Vi välkomnar varmt studerandena till Vasa, karriärmöjligheterna väntar!

Neljä miestä ja nainen seisovat messupisteellä Aalto-yliopistolla
Karriärcoccaren var ett lyckat evenemang där studerandena fick en inblick i hur mycket det händer i Vasaregionen, berättade YIT:s regionchef Mikael Snellman.