Förbigå menyn
Sebastian är världens lyckligaste

Artikelkategorier: Nyheter

Sebastian Da Costa röstades fram som världens lyckligaste person – "Jag ville gå ärligt in i den här processen."

Publicerad: 2.10.2021

Sebastian Da Costa är världens lyckligaste person. Resultatet av omröstningen offentliggjordes i lördags på Lycklighetskvällen i Strömsö. Upptäcktsresan i lycklighetens värld, som började under våren, nådde sin kulmen vid evenemanget. Vasa, som vill vara den lyckligaste staden i världen, ville hitta den lyckligaste personen i världen för att göra elementen i ett lyckligt liv kända.

Sebastian är världens lyckligaste person. Den 31-årige Vasabon bygger sin lycklighet på modet att förverkliga sina drömmar.

En viktig del av hans lycka är också de som står honom nära och deras stöd.

– Det känns bra. Jag är verkligen tagen av att folk har röstat på mig. Jag ville gå ärligt in i den här processen och den här resan har gett färg åt mina dagar. År 2015 gjorde jag en vändning i mitt liv, och jag började fundera på mitt välmående. Då fick jag Don Miguel Ruiz bok Vägen tillbaka till paradiset i min hand. Just här och nu är det fint att tänka på min resa fram till den här stunden, säger Sebastian.

Sebastian valdes till världens lyckligaste genom omröstning. Förutom han var också Maija och Anni nominerade till de lyckligaste. Till stöd för och inspiration i röstningsfasen publicerade Vasa en tredelad videoserie Maria & världens lyckligaste i september. I videoserien blev journalisten Maria Veitola bekant med finalisternas vardag och lycka i Vasa. Sammanlagt gavs 1 395 röster.

– Vi vill varmt tacka alla som röstade och naturligtvis hela vår finaltrio. Deras genuina och glada berättelser har fängslat och inspirerat finländarna enormt. Det var vår högsta prioritet när vi började leta efter världens lyckligaste person på våren, påminner Leena Forsén, kommunikationschef på Vasa stad.

I en efterlysning som publicerades i maj begränsades sökandet efter världens lyckligaste person till Vasaregionen, eftersom Vasa siktar på att bli den lyckligaste staden i världens lyckligaste land. Vasabornas lycka har utvecklats sedan hösten 2020, under handledning av lyckoprofessorn Markku Ojanen. Ojanen deltog också i Lycklighetskvällen som arrangerades i lördags med Maria Veitola som värd. Under kvällen diskuterade man lycka och samlade insikter från forskningsresan i Vasa.

– Under vårt äventyr har vi lärt oss att lyckan i slutändan bygger på mycket enkla och välbekanta saker. Familj, meningsfullt arbete eller hobby, smidigt vardagsliv och närheten till naturen är viktiga delar av lyckan. Vi har också fått bekräftelse på att goda gärningar ökar lyckan, säger Forsén.

Sökandet efter den lyckligaste personen är Vasas goda gärning för alla finländare. Målet har inte bara varit att dela med sig av insikter om lycka utan också att förändra den traditionella tankemodellen att man inte borde visa sin lycka.

– Sökandet efter den lyckligaste kulminerade på Lycklighetskvällen, men vårt gemensamma äventyr och arbete med lycka fortsätter, betonar Mari Kattelus, marknadsföringschef på Vasaregionens Utveckling Ab VASEK.

– Lycka är inte bara enskilda människors ansvar, utan livsmiljön har också stor inverkan på den. Vi i Vasaregionen tror att städer och kommuner kan bidra avsevärt till sina invånares lycka, fortsätter Kattelus.

Det här handlar det om:

  • Målet att vara den lyckligaste staden i världens lyckligaste land är inskrivet i Vasa stads strategi och invånarnas lycka följs upp genom en årlig lyckostudie.
  • Vasabornas lycklighet utvecklas tillsammans med hjälp av lyckoforskare, professor emeritus Markku Ojanen, som har studerat lycka i flera år.
  • I maj 2021 publicerade Vasa en efterlysning av världens lyckligaste person. Som kännetecken listades boende i Vasaregionen och förmågan att uppleva känslor av tillfredsställelse, relevans och lycka samt förmågan att sprida god energi.
  • Bland 115 anmälda valdes tre finalister ut med hjälp av professor Markku Ojanen. I augusti fick de journalisten Maria Veitola som gäst.
  • Under Veitolas besök sammanställdes en tredelad videoserie Maria & världens lyckligaste. Baserat på videorna kunde vem som helst rösta på sin favorit bland de tre utvalda finalisterna.
  • Världens lyckligaste person tillkännagavs i Strömsö, Vasa, den 2 oktober i direktsändning under Lycklighetskvällen, som man kunde följa på webben.
  • Den som röstas fram som den lyckligaste personen i världen kommer att ha livstids tillgång till Vasa stads kultur- och idrottstjänster.
  • Läs mera på varldenslyckligastestad.fi