Förbigå menyn
piktogrammi

Artikelkategorier: Arkiv Nyheter

Semestertiden närmar sig: du reser väl ingenstans nu?

Publicerad: 26.3.2020

Påsken närmar sig och det känns lockande för många med ett avbrott i den exceptionella vardagen. På grund av coronaepidemin bör resor även i Finland undvikas.

På grund av undantagsförhållandena enligt beredskapslagen har statsrådet fattat beslut om att begränsa trafiken vid Finlands yttre gränser fr.o.m. 19.3. På grund av denna väldigt exceptionella situation bör man inte åka utomlands.

Regeringen har därtill beslutat begränsa trafiken mellan landskapet Nyland och övriga landskap fr.o.m. 27.3. När rörlighetsbegränsningarna träder i kraft måste invånarna i Nyland hålla sig inom landskapet, och invånarna i övriga landskap får inte åka till Nyland. Begränsningarna är i kraft till 19.4.

Håll dig hemma, undvik offentliga platser

Regeringen har vädjat till finländarna att undvika all onödig rörlighet även på annat håll i landet.

– Det lönar sig inte heller att resa till Lappland, även om det här på västkusten kan kännas som att det är bra väder där och finns utrymme och lugn och ro för semester. För att vi ska kunna förhindra spridningen av coronaviruset och skydda dem som hör till riskgrupperna från sjukdomen, bör man undvika resor även i Finland och koncentrera sig på samvaro hemma med familjen, konstaterar stadsdirektör Tomas Häyry.

Även t.ex. social- och hälsovården i Kajanaland har bett finländarna att avbryta fritidsresorna till Kajanaland så länge pandemin pågår. Det finns ingen beredskap för att vårda turister och stugägare i Kajanaland och Lappland, och man kan inte förbereda sig för det. Faran är även att antalet coronavirussmittade personer ökar om resenärer anländer dit från andra delar av landet.

– Nu behövs allas insats. Föräldrar, se även till att barn och ungdomar inte samlas under undantagsförhållandena. Bara genom att följa rekommendationerna kan vi undvika smittspridning, påminner Häyry.

Utomhusvistelse med familjen

Soliga vårdagar och påsken kan tillbringas utomhus i hemknutarna med familjen. I Vasa finns det många utomhusidrottsplatser och en lista på dessa finns på webbsidan: https://www.vaasa.fi/sv/bo-och-lev/fritid/idrott-och-friluftsliv/. Naturstigar i Vasaregionen finns på adressen https://www.vaasa.fi/sv/se-och-upplev/aktiviteter-och-natur/.

Enligt regeringens riktlinjer är det även skäl att undvika utomhusidrottsplatser med trängsel och gå någon annanstans om det finns över 10 personer på samma plats.