Förbigå menyn
Foto: Kaspian Knuutila

Artikelkategorier: Nyheter

Sommarartisterna sprider glädje också i sommar på olika håll i Vasa

Publicerad: 23.6.2022

Sommarartisterna, dvs. unga Vasamusiker och –konstnärer, uppträder på olika håll i Vasa.

De unga sommarartisterna som Vasa stads kultur- och bibliotekstjänster har anställt i sommar är  Emmi Haapaniemi, Joel Jokiaho, Pyry Paavola samt Lina Railio. Sommarartisterna uppträder på olika håll i Vasa, bland annat i stadens servicehus, på daghem, vid serviceboendet för personer med funktionsnedsättning samt på torgscenen och på gatorna i centrum.

Förutom de tre musikerna gör Lina Railio målningar och konstverk av naturmaterial i Korsnästågets parkskog invid Nummen koulu samt gatumålningar i centrum.

Mångsidiga artister

Varje sommarartist har sin egen konstnärliga bakgrund.

Pyry Paavola spelar gitarr, saxofon, klarinett, oboe, el- och kontrabas samt mandolin. På den mångsidiga 17-åriga musikantens spellista finns såväl klassisk musik som jazz, folkmusik och egna kompositioner. Han har studerat vid utbildningsenheten för folkmusik vid Konstuniversitetet Sibelius-Akademin sedan år 2018.

17-åriga Joel Jokiaho som spelar trummor i Kuula-institutet är aktiv på Vasas musikfält. Han har studerat musik snart i tio år. Joel har lång erfarenhet och han har spelat mycket olika slags musik. Under sommaren uppträder han som duo med Pyry Paavola och tillsammans spelar de i huvudsak jazz och folkmusik.

Sångare-låtskrivare Emmi Haapaniemi har studerat sång ett år i Helsingfors. 23-åriga Emmi som i sitt soloprojekt använder artistnamnet Asla Jo uppträder på sommaren med sin gitarr på torgets gröna bänkar, i Skeppsparken, i servicehus och vid olika evenemang.

22-åriga Lina Railio som studerar bildkonst vid yrkeshögskolan Novia har gjort egen konst redan sedan hon var liten inom den grundläggande konstundervisningen TaiKon. Förutom att hon har examen som medieassistent har hon studerat speldesign. Som sommarkonstnär vill hon väcka människors intresse för miljön och göra konsten tillgänglig gör alla.