Förbigå menyn
Tre kvinnor i museet
Kulturkompisar Päivikki Turunen, Niina Nokia och Tarja Autio. Bild: Rauli Lehto.

Artikelkategorier: Nyheter

Teater eller en promenad längs stranden – Kulturkompisen är bara ett telefonsamtal bort

Publicerad: 6.2.2023

Skulle du vilja njuta av kultur, men det blir inte av att gå på egen hand? Kulturkompisarna är frivilligarbetare som är förtrogna med kulturutbudet och har genomgått en utbildning i Vasa. Vem som helst kan be dem följa med som sällskap via Finlands Röda Kors finska avdelning i Vasa.

Vem som helst som vill uppleva kulturen tillsammans med någon annan, kan be om att få sällskap av en kulturkompis.

– Kompisarna har fått skolning i att bemöta människor och de kan hjälpa i olika situationer. Avsikten är inte att guida om temat, utan tillsammans diskutera och njuta av kulturen, berättar Niina Nokia som har börjat som kulturkompis.

Enligt Nokia som själv är studerande inom kultur- och konstbranschen är verksamheten mycket interaktiv klienter och kulturkompisar emellan. Man får träffa nya människor och uppleva olika kultur- och konstupplevelser.

Uppmuntran och sällskap till kulturen

Flera av kulturkompisarna är frivilligarbetare inom olika konstområden sedan en lång tid tillbaka. Därför kan de fungera som inspiration för personer som inte kommer sig iväg på kulturevenemang på egen hand.

– I bästa fall får vi personen att bli intresserad av kultur och uppmuntrad att ge det en chans genom vår verksamhet. Träffarna är konfidentiella och man kommer alltid överens med klienten tillsammans genom diskussion, vad som kunde tänkas vara intressant inom kulturen, förklarar Vasabon Tarja Autio som fungerar som kulturkompis.

Hon skulle ta med klienten på stadsorkesterns konsert, ut och gå längs naturstigen och strandleden, samt på litteraturmöten till biblioteket, eftersom man även kan prova på kultur med låg tröskel helt gratis.

Hjälp för personer i olika livssituationer

Kulturkompisverksamheten riktar sig till olika åldrar och man kan fungera som kompis till en ung person, en senior, en studerande, någon som har familj eller är ensamboende samt någon med invandrarbakgrund. Kulturkompisen kan även fungera som hjälp för en liten grupp.

– Vem som helst kan delta i verksamheten oavsett sin livssituation.  Vi kan till exempel vara till hjälp om klienten har rörelsehinder, berättar Tarja Autio.

Vid behov kan kulturkompisen ledsaga till platsen och hem tillbaka. Deltagaren Päivikki Turunen har tidigare varit med i FRK:s vänverksamhet. För henne är den största belöningen med frivilligarbete att man kan hjälpa andra.

– Enligt mig är det viktigt att alla ges lika möjligheter att få uppleva kultur och det är en sak jag vill hjälpa till med.  Jag har redan länge varit intresserad av att införa sådan här verksamhet till Vasa, funderar hon.

Så här bokar du en kulturkompis

För de som funderar på att ta kontakt vill Niina, Tarja och Päivikki ge rådet att man alltid tillsammans med kulturkompisen kan komma överens om saker att göra och en tidtabell som passar en själv. Kontakten binder dig ändå inte till något.

Man kan tillsammans fundera över önskemål och behov med FRK:s avdelningskoordinator, som förenar kulturkompisar och klienter.  Kulturkompisarna kan göra separata uppdrag eller så kan de fungera som enskilda vänner för en och samma person.

Du kan boka en kulturkompis genom att ta kontakt med Finlands Röda Kors finska avdelning i Vasa endera genom att ringa tfn 044 763 1066 (må-fr 10–16) eller skicka e-post till kirsi.wik@sprvaasa.fi. Kulturkompisverksamheten är avgiftsfri för beställaren men vid kulturplatsen betalar hen din egen inträdesavgift om sådan uppbärs.

Kulturkompisar utbildas i Vasa på hösten och våren. Kurserna ordnas i samarbete med Vasa stads kulturtjänster, Finlands Röda Kors finska avdelning i Vasa och medborgarinstitutet Alma.

Läs mer: vasa.fi/kulturkompis