Förbigå menyn
Konstens natt föreställning

Artikelkategorier: Arkiv Nyheter

Under Konstens natt kunde man känna av karnevalsstämningen

Publicerad: 12.8.2022

Konstens natt i Vasa 11.8.2022 samlade en rekordstor publik. Nästan 30 000 besökare njöt av karnevalsstämningen i det vackra vädret. Kvällens sista föreställning slutade abrupt med släckning av eldarna vid Gustavsborgs badstrand.

Arrangörerna uppskattade att antalet besökare under Konstens natt i år var på samma nivå som tidigare år, kanske till och med flera än tidigare.

-Människorna har hittat tillbaka och karnevalsstämningen var förnimbar. Det nya karnevalståget var en framgång och det fanns publik längs hela rutten till biblioteket, berättar tf kulturplanerare Pia Kokko nöjd.

De tre musikestraderna under Konstens natt drog fullskalig publik så gott som till det sista bandet, och de band som uppträdde var verkligen nöjda. Evenemanget produceras av Vasa stads kultur- och bibliotekstjänster.

Under eldföreställningen på Gustavsborgs strand rykte det ur brasorna

I slutet av Konstens natts sista föreställning kom brandkåren för att släcka de brasor som var en del av gruppen Sudenmorsiamet ja Weljets föreställning. Ingen som var på stranden orsakades fara av föreställningen eller brasorna.

-Publiken blev förskräckt när vi inte hann informera om vad som hände innan brandmännen kom marscherande för att släcka brasorna. Vi är ledsna för den här överraskningen samt för den rök som släckningen eventuellt orsakade och som vällde över den del av publiken som stod nära, säger Pia Kokko.

Beslutet om att avbryta föreställningen fattades av polisen, eftersom röken spred sig till det närliggande centralsjukhusets ventilationskanaler.

-Räddningsverket släckte brasorna i slutet av föreställningen med en enhets krafter. Släckningsarbetet förlöpte lugnt, säger evenemangets säkerhetsansvariga Renato Mangs.

Föreställningen på Gustavsborgs strand, som blivit en tradition, var den 30-åriga gruppens sista uppträdande under Konstens natt i Vasa.

-Vi har under många år fått bjuda publiken på en minnesvärd stund med eldar som avslutning på Konstens natt. Tack ska ni ha för det allihop!  Denna sista gång spelade vinden oss ett spratt och det stilla slutet på vår föreställning fick en tvär vändning. Det viktigaste är emellertid allas vår säkerhet. Fint att man sörjer för den. Vi är tacksamma att vi fick slutföra vår föreställning som just var på väg mot sitt slut, säger Laura Elo från gruppen Sudenmorsiamet ja Weljet.