Förbigå menyn
På bilden från vänster Teemu Saarinen, Laura Plosila, Anna-Leena Orava, Chatarina Fjällström, Mika Pietilä och Juha-Matti Wahlström från Vasa stads ungdomsservice.

Artikelkategorier: Nyheter

Ungdomsarbetets nya fritidsfordon tar arbetarna till ungdomarna

Publicerad: 29.5.2023

I maj får Vasa stads ungdomsservice ett fritidsfordon för eget bruk. Fordonet stöder mobilt ungdomsarbete, alltså att arbetarna patrullerar bland ungdomar på gator, torg och i parker.

Fritidsfordonet anskaffas till ungdomsservicens ägo och fordonet kommer användas året runt. Ungdomsservicen har tidigare prövat på liknande verksamhet genom att hyra fordonet, vilket har gett bra respons.

Fordonet tas i bruk under maj månad senast innan skolavslutning.

– Under skolavslutningshelgen kommer hela ungdomsarbetets personal göra mobilt ungdomsarbete, alltså patrullera ute på stan. Det är viktigt att vi då kan ge fordonet ett riktigt elddop, säger ungdomssekreterare Teemu Saarinen.

I trafiken från måndag till lördag hela sommaren

Vasas ungdomslokaler håller öppet ännu i maj och lämnar därefter på sommarpaus. Medan lokalerna är stängda kommer ungdomsledarna röra sig på samma ställen där ungdomarna också hänger.

Fordonet kommer vara i rörelse hela sommaren från måndag till lördag under sena eftermiddagar och tidiga kvällar. Det finns alltid minst två arbetare med i fordonet.

– Det mobila ungdomsarbetet blir allt viktigare under sommaren och då är fritidsfordonet ett bra stöd. Vi slipper smidigt på olika områden och når på det sättet mera ungdomar. Fritidsfordonet är också ett synligt tecken på att vi finns, beskriver Saarinen.

Gerby, Sundom och Sunnanvik

Ungdomslokalerna öppnar åter i augusti i samband med skolstarten, men fritidsfordonets verksamhet fortsätter genom hela året.

– Vi vill speciellt röra oss på de områden där det inte finns några ungdomslokaler, alltså i Gerby, Sundom och Sunnanvik. Det har kommit önskemål om detta direkt från ungdomarna, berättar Saarinen.

Dessutom kommer fritidsfordonet att röra sig i Lillkyro och den kommer även finnas på olika evenemang.

Fordonets rutter informeras om i sociala medier

Under sommaren uppdaterar ungdomsledarna om fordonets rörelser och rutter till ungdomsarbetets somekanaler och webbsida.

– Det löns att börja följa det mobila ungdomsarbetets Instagram-konto, som hittas på namnet Fältistyö. Fordonets huvudplatser uppdateras också till det mobila ungdomsarbetets webbsida på adressen https://www.vaasa.fi/sv/faltistyo/. Via some kan man dessutom ge önskemål om vart man vill att fordonet ska köra, tipsar Saarinen.

Under sommaren har man planerat samarbete med till exempel räddningsverket och församlingen.

Ungdomsledarnas stödpunkt

Fritidsfordonet är ungdomsledarnas mobila verksamhetspunkt. Den aktiva verksamheten sker utanför fordonet, men vid behov kan man också kika inuti. Ifall det blir regnväder så har fordonet ett stabilt regnskydd.

Saarinen tipsar även om att man under sommaren kan se fritidsfordonet på gågatan i centrum.

– Vi har lov att parkera på gågatan framför Citymarket i centrum under sommaren. Det är en bra och synlig plats för att nå ungdomar.