Förbigå menyn
Nuoret

Artikelkategorier: Arkiv Nyheter

Ungdomsgårdarna öppnades, fritidsaktiviteter och rådgivning erbjuds unga igen

Publicerad: 3.11.2021

Verksamheten vid Vasa stads ungdomsservice håller äntligen på att återgå till det normala efter coronarestriktionerna. Ungdomslokalerna öppnades 1.11 och även hobbyverksamheten och rådgivningsservicen pågår nu såsom tidigare.

Ungdomsgårdarna och ungdomscaféet Kultsa som länge varit stängda till följd av coronarestriktionerna öppnade sina dörrar 1.11. I Vasa finns fem ungdomsgårdar: Träffpunkten Huudi i Roparnäs, Kultsa i centrum, Sumppu i Storviken, Ristikka i Korsnäståget och Kyrölä i Lillkyro.

– Huudi är ännu stängd på grund av renovering, men vid de andra ungdomsgårdarna kan unga  samlas nu igen och tillbringa sin fritid tillsammans, berättar koordinatorn för ungdomsärenden Anna-Leena Orava glatt.

Orava påminner om att det också i fortsättningen är viktigt att komma ihåg en bra handhygien samt munskydd. Ungdomsgårdarnas öppettider och mer information om verksamheten finns på adressen www.vaasa.fi/nuorisotalot

Även skejthallen i Roparnäs är öppen som normalt.

Mer träningstid för Rockskolans band

Förutom att ungdomsgårdarna har öppnats har även grupp- och hobbyverksamheten för unga kommit i gång igen i Vasa.

Från och med början av november kan igen flera barn- och ungdomsband spela vid Rockskolan under samma kväll. Rockskolans alla 12 grupper får nu alltså mera tid att öva.

– Vi handledare och unga önskar förstås att vi igen får uppträda med våra band inför en live-publik på Rockskolans höst- och våravslutningsframträdanden. Under coronapandemin har vi ordnat streamade gigs, men en äkta live-spelning är ändå alltid ett bättre alternativ, säger Rockskolans handledare Joni Kiviniemi drömmande.

Lediga undervisningsplatser för olika instrument kan man fråga om på webbsidan. Banden söker även sångare.

Idrott, evenemang och workshoppar utlovas

Rådgivnings- och informationstjänsten för unga, Reimari, som under de exceptionella förhållandena har fungerat på nätet, öppnar igen sina dörrar i ungdomsgårdens Kultsas andra våning. Även den av Reimari koordinerade grupp- och hobbyverksamheten startar igen.

Reimari erbjuder unga i åldern 13-29 år information och handledning konfidentiellt i olika frågor och situationer som ansluter sig till ungdomars liv.

– Till oss kan man komma till exempel och fråga om olika hobbymöjligheter och om stadens andra tjänster för unga. Vi önskar att unga skulle komma och fråga om råd innan saker och ting blir mer invecklade. Det finns inga dumma frågor, konstaterar Reimaris ungdomsinformatör Pia Kokko.