Förbigå menyn

Artikelkategorier: Nyheter

Ungdomsservicen beger sig ut i Vasa på skolavslutningen

Publicerad: 24.5.2024

Sommarlovets början och skolavslutningarna firas 1.6.2024. Hela personalen vid Vasa stads ungdomsservice beger sig ut bland ungdomarna på kvällen och natten för att se till att alla får en trygg utekväll.

Ungdomarna brukar traditionellt samlas i Hovrättsparken i Vasa och på Sandö för att fira att sommarlovet börjar.  Även i år beger sig vuxna från Vasa stads ungdomsservice ut bland ungdomarna på skolavslutningskvällen för att bemöta och hjälpa dem.

– Vårt mål är att vara närvarande, samt att synas och göra utekvällen trygg för alla. Vi gör förebyggande ungdomsarbete och man kan komma och prata med oss med mycket låg tröskel, berättar servicechefen för inriktat ungdomsarbete Kirsi Päivinen.

Ungdomsledarna går förutom i Vasa centrum även ut bland ungdomarna i Lillkyroområdet.

Känner igen ungdomsledarna på jackan

Totalt kommer cirka 30 anställda från ungdomsservicen att bege sig ut bland ungdomarna på skolavslutningskvällen. Man känner igen dem eftersom de alla bär en blå jacka eller väst med trycket Ungdomsarbete eller Ungdomsledare på ryggen.

– På skolavslutningskvällen brukar hela personalen traditionellt vara med, inklusive chefen för ungdomsverksamheten. Vi är på plats bland ungdomarna kl 16-02 i Vasa centrum och i Lillkyro kl 16-24, berättar Päivinen.

Ungdomsservicens husbil Nuoli i farten

Ungdomsservicens husbil Nuoli inom det mobila ungdomsarbetet är också i farten på skolavslutningskvällen på olika områden i Vasa fram till omkring kl 20-21.

Efter klockan nio på kvällen är Nuoli i tjänst på Sandö och är ett landmärke där man kan vara säker på att hitta en trygg vuxen. Telefonnumret till husbilen Nuoli är 040 168 3924.

Tillsammans med Vasa stads ungdomsservice rör sig också anställda från Vaasan suomalainen seurakunta, som har ett nära samarbete runt ankarverksamheten. Ankarverksamheten genomförs i multiprofessionella team, som består av sakkunniga från polisen, sociala sektorn, hälsovårdssektorn och ungdomssektorn. I Lillkyro deltar även Vandrande föräldrar.

Rockskolan håller öppet hus

Lördag 1.6 ordnas program vid ungdomsservicens Rockskola som finns i Klemetsö. Rockskolan håller öppet hus, där man kan se lokalerna och prova på olika instrument.

– Det lönar sig också att följa ungdomsservicens kanaler på sociala medier särskilt Instagramkontot @youngvaasa.  Där kan man till exempel se var Nuoli-bilen rör sig och se annan nyttig information, tipsar Päivinen.