Förbigå menyn

Artikelkategorier: Nyheter

Vasa kartlägger cykelvägarnas skick med hjälp av ett mobilspel

Publicerad: 1.7.2022

Vasa tar hjälp av invånarna för att kartlägga cykelvägarnas skick. I mobilspelet Crowdsorsa tjänar lokalinvånare pengar genom att plocka virtuella bär medan de samlar in information om gång- och cykelvägarnas skick.

Kartläggningen går av stapeln lördag 9.7 kl. 10 (väderreservation). För att kunna delta behöver du en smarttelefon, en cykel och en telefonhållare som fästs på styrstången. Vem som helst kan delta.

– Det finns upp till 200 kilometer cykelvägar i Vasa, men Vasaborna kartlägger säkert hela nätverket redan under veckoslutet, säger Toni Paju, verkställande direktör för Crowdsorsa.

Samla in värdefulla virtuella frukter och bär

För att kunna spela behöver du applikationen Crowdsorsa, som kan laddas gratis och som visar en karta över gång- och cykelvägarna i Vasa. Över cykelvägarna har det strötts virtuella bär och frukter till ett värde av över två euro per kilometer, och dem samlar du genom att spela in en video över vägen. Arvodet får du på ditt bankkonto.

Då någon plockar ett bär eller en frukt i spelet, försvinner de i realtid från alla användares rutor. Av videorna analyseras skadorna på cykelvägarna med hjälp av artificiell intelligens. På det sättet får staden information om var de pengar som reserverats för beläggningsarbeten kan användas bäst.

Ett liknande evenemang ordnas samtidigt även i Birkaland, Seinäjoki, Lappo, Jämsä och Laukas. I Vasa utgör kartläggningen av cykelvägarna fortsättning på jippot i juni, då man med samma metod samlade in information om körbanornas skick.

Vad är Crowdsorsa?

  • Crowdsorsa är ett startup-företag i Tammerfors, som utöver Finland också har verksamhet i Sverige och Storbritannien.
  • Mobilspelet Crowdsorsa har tagits fram för ett kostnadseffektivt massinsamlande av bild- och videodata.
  • Spelet gick tidigare under namnet Crowdchupa, och det uppdaterades i och med den förnyade applikationen och dess andmaskot också till en mera finsk form (sorsa = and).