Förbigå menyn
kör

Artikelkategorier: Nyheter

Vasa körfestival arrangeras 18-21.5.2023 – anmälan har öppnats för körerna

Publicerad: 8.12.2022

Vårliga Vasa fylls igen med körmusik då Vasa Körfestival XXIX arrangeras för 29:e gången 18-21.5.2023. På huvudkonserterna får vi höra ett mångsidigt utbud på finländska toppkörer och därutöver får vi höra ett uruppförande av den svenska kompositören Jakob Mühlrads internationella beställningsverk. Även anmälan för körerna har öppnats och anmälningstiden pågår till 31.1.2023.

-Festivalens comeback förra våren efter coronapandemin var mycket lyckad och det har varit ett nöje att igen få planera en ny festival, kommenterar festivalens konstnärliga ledare Kristian Heberg.

Huvudartister på körfestivalen i Vasa är bland annat Kamarikuoro Kampin Laulu från Helsingfors samt Suomen Mieskuoroliittos representationskör Liiton Miehet. Kampin Laulu har varit med då körverket har beställts av svensken Jacob Mühlrad och verket uruppförs av de körer som deltagit på fyra olika kontinenter i maj 2023.

På konserten får vi förutom Mühlrads uruppförande även höra ett digert urval av körmusik bland annat Toivo Kuula, Einojuhani Rautavaara, Teemu Tommola och Heta Aho, berättar Saara Aittakumpu, som är Kampin Laulus konstnärliga ledare.

Barnkonserter, nytt manskörsprogram samt lättsammare stämning

För de flesta barn och barnsinnade är den år 2019 premierade barnmusikmakaren Tuomo Rannankaris musik bekant från tv. I Vasa får vi höra konserthelheten Sininen Pallo, då Tuomo intar scenen tillsammans med Vasa stadsorkester och Vasa musikklassers barnkör. Tuomos skickliga gitarrspel, hans varma sångröst samt att han uppskattar barnen som åhörare betonar sångernas viktiga tema som berör även vuxna. Sångerna på konserten tar upp såväl mobbning, gott uppförande som klimatförändring.

Suomen Mieskuoroliittos representationskör Liiton Miehet har fungerat sedan år 2017 under ledning av Paavo Hyökki, konstnärlig ledare för Suomen Mieskuoroliitto. Syftet med den periodvis verksamma kören är att erbjuda skickliga manliga körsångare samt ledare för manskörer en professionell arbetsmiljö, vars frukter vi får höra varje år vid konserter runtom i Finland som ordnas i anslutning till övningsperioderna. År 2023 kommer Liiton Miehet att spela in och ger ut en ny skiva, där alla sånger som har tagits med har spelats in för första gången. Skivans utgivningskonsert kommer att äga rum på Vasa körfestival fredagen 19.5.2023.

Körfestivalens programutbud är också denna gång mångsidigt och bjuder även på en mera lättsam stämning både på huvudkonserterna och under festivalens soaréer i Villa Sandviken, vilka var en publiksuccé i våras. Huvudkonserternas biljettförsäljning öppnas i januari 2023 och körernas anmälan är öppen till 31.1.2023 på Vasa körfestivals webbplats.

I fjol deltog i maj nästan 60 körer eller sångensembler från olika håll i Finland. Nu är det en ypperlig tidpunkt att börja planera nästa vårs resa och anmäla sig till vårens soligaste körfestival i Vasa, tipsar kulturproducent Ilkka Nyqvist från Vasa stads kultur- och bibliotekstjänster.