Information om coronaviruset

Information om coronaviruset

Förbigå menyn
ihmiset

Artikelkategorier: Nyheter

Vasa och det finska språket lockar

I sommar ordnar Vasa universitet en finskakurs för internationella deltagare. Kursen har cirka 50 deltagare från olika länder och världsdelar.

Margareta Goman från Sverige, Sandra Pérez Hernández från Mexiko och Jékales Civkulin från Lettland deltar alla i finskakursen i Vasa. De är intresserade av Finland samt av det finska språket och vill förbättra sina språkkunskaper. De har alla studerat finska i sina hemländer.

Olika bakgrunder och intressen har fört dem till Finland

Det finns lika många bakgrundshistorier om intresset för finskan som det finns deltagare på kursen.

— Mina föräldrar är från Finland och ända tills att jag var 7 år gammal så pratade jag bara finska. Sedan började jag skolan och tappade bort språket men tack vare mina barn som gått i finska skolan i Sverige så har jag fått tillbaka mitt intresse för finska, berättar Goman.

Hela gruppen har ett gemensamt mål i form av förbättrade finskakunskaper men alla har olika anledningar som ligger bakom deras intresse. Civkulin intresserade sig först för den finska kulturen innan han bestämde sig för att lära sig språket.

— Jag har länge varit intresserad av Finlands historia och lärt mig mycket om den i skolan. Jag började sedan kolla på finska videor på youtube och lyckades då lära mig några ord som jag ännu använder. Dessutom lyssnar jag mycket på finsk metal-musik och nu har jag studerat finsk-ugriska språk i ett år på universitetet, berättar Civkulin.

En givande utmaning

Den deltagare som kommer från ett land allra längst från Finland är Sandra Pérez Hernández från Mexiko som hört talas om det finska skolsystemet under sin magisterutbildning.

Hon blev intresserad av skolsystemet samt av språket och har nu studerat finska i tre år. Språket är svårt men spännande och svårighetsgraden är faktiskt en av anledningarna till att hon valde att studera just finska.

— Då jag var yngre så var jag inte alls intresserad av språk eftersom att jag inte behövde något annat språk än spanska i min dåvarande livssituation. Sedan började jag resa och insåg att det nog är nödvändigt att kunna språk. Jag har aldrig varit speciellt intresserad av engelska eftersom att jag tycker att det är så lätt, jag ville istället ha en utmaning och valde finska, säger Pérez Hernández.

Lugna landskap och närheten till havet

Ingen av de intervjuade deltagarna har besökt Vasa tidigare men håller alla med om att det är en väldigt vacker stad. De uppskattar lugnet och närheten till havet men också att det alltid finns saker att göra i Vasa.

— Det känns som om jag lever i en saga!, utbrister Pérez Hernández.

Hon uppskattar närheten till havet och naturen samt att hon känner sig trygg överallt och vilken tid som helst, vilket inte alltid är en självklarhet då hon vanligen bor i mångmiljonstaden Mexiko City.

Deltagarna uppskattar även universitetets arkitektur och placering.

— Jag gillar själva universitetsområdet eftersom att hela universitet är på samma ställe, sådana universitetsområden finns inte i Lettland säger Civkulin.

 

 

Publicerad: 30.07.2019