Förbigå menyn
Fiskstrand på vinter

Artikelkategorier: Arkiv Nyheter

Vasa stad donerar fyrverkeripengarna till Mathjälp Vasa

Publicerad: 28.12.2022

Vasa stad beslöt redan i fjol att permanent avstå från det traditionella nyårsfyrverkeriet. I år doneras 3000 euro som skulle ha använts på fyrverkerier till Mathjälp Vasa.

– Vi fick mycket positiv respons på att vi avstått från fyrverkeriet. Vi vill på alla sätt och vis främja miljövänliga lösningar och ett koldioxidneutralt Vasa. Dessutom är naturligtvis även fråga om lugn och ro för djur och människor, säger koncernförvaltningsdirektör Jari Karjalainen.

Fyrverkeripengarna ges till välgörenhet.

-Vi lever på många sätt i osäkra tider och antalet personer som behöver hjälp ökar i vårt samhälle. Vi vill för vår del vara med och hjälpa och vi värdesätter frivilligarbete mycket. Därför ger vi fyrverkeripengarna, dvs. 3000 euro, i år till Mathjälp Vasa, fortsätter Karjalainen.

Föreningen Mathjälp Vasa har som syfte att stöda både det mentala och fysiska välbefinnandet hos personer i behov av hjälp i Vasaregionen.

Förbjudet med fyrverkerier i Vasa centrum

Österbottens räddningsverk har fattat beslut om på vilka områden det med stöd av lagen om säkerhet vid hantering av farliga kemikalier och explosiva varor är förbjudet att använda fyrverkerier och andra pyrotekniska produkter. I Vasa är dessa områden centrum, Vasklot och Brändö.

Närmare instruktioner och en karta över förbudsområdet finns på Österbottens räddningsverks webbplats: https://www.pohjanmaanpelastuslaitos.fi/service/farliga-amnen-och-kemikalier/explosiva-amnen-och-fyrverkeripjaser/