Förbigå menyn
tyttö ja tabletti

Artikelkategorier: Nyheter

Vasa stadsbibliotek med i det riksomfattande E-biblioteket

Publicerad: 21.3.2024

Vasaborna får från och med 23.4.2024 använda kommunernas gemensamma E-bibliotek. I E-biblioteket finns ett mångsidigt urval av elektroniska böcker, ljudböcker och tidningar som digitala nätupplagor, och det används till en början med en mobilapp.

E-biblioteket får användas av invånarna i de kommuner som anslutit sig till det. Avtalet om att Vasa ansluter sig till det riksomfattande E-biblioteket godkändes av Vasas kultur- och idrottsnämnd.

I och med reformen finns allt material på en teknisk plattform. I den omfattande elektroniska materialsamlingen kan man lättare läsa elektroniska böcker, lyssna på ljudböcker och läsa tidningarnas digitala nätupplagor.

Kommunernas gemensamma E-bibliotek används till en början med en mobilapp. Senare kommer också en nätsida. Tjänsten tas i bruk 23.4.2024 med Nationalbiblioteket och de kommuner som ansluter sig till den. I samband med detta upphör Vasa stadsbibliotek med överlappande e-tjänster bland bibliotekets tjänster, men håller tills vidare kvar Biblio-tjänsten.

E-biblioteket var ursprungligen ett projekt som finansierades av Undervisnings- och kulturministeriet, och från ingången av år 2024 etablerades det som en del av Nationalbibliotekets verksamhet.