Förbigå menyn
simstrand

Artikelkategorier: Arkiv Nyheter

Vid Gustavsborgs och Abborröns badstränder kan man bada igen

Publicerad: 26.7.2023

Enligt resultaten av de ytterligare prover som tagits vid badstränderna uppfyller vattnet vid Gustavsborgs och Abborröns badstränder kvalitetskraven. Vid Kronviks badstrand rekommenderas badande ännu inte.

Av badvattnet vid badstränderna i Gustavsborg, på Abborrön och i Kronvik i Vasa har ytterligare prover tagits 20.7.2023, eftersom det vid provtagningen av badvattnet 17.7.2023 vid dessa allmänna badstränder konstaterades bakteriehalter som överskrider kvalitetskraven.

Enligt resultaten av de ytterligare prover som tagits underskrids gränserna för åtgärder och uppfylls kvalitetsrekommendationerna i vattnet vid Gustavsborgs och Abborröns badstränder, vilket gör att man igen kan bada där.

Bad vid badstranden i Kronvik rekommenderas ännu inte

I badvattnet från Kronvik konstaterades ännu en något förhöjd halt av fekala enterokockbakterier, och därför rekommenderas det inte ännu att man badar vid badstranden. Bakteriehalten är dock klart på väg neråt. Det misstänks att skälet till att vattnet i Kronvik blivit förorenat är att orenheter från jorden har sköljts ut i vattnet.

Ett ytterligare badvattenprov tas igen 26.7.2023 vid badstranden i Kronvik. Resultaten blir klara senast måndag 31.7.

I Vasa och Laihela följs vattenkvaliteten vid badstränderna (13 st.) upp under badsäsongen 15.6–31.8.2023. Nästa provtagningsdag enligt uppföljningskalendern är 7.8.2023.