Förbigå menyn

Artikelkategorier: Arkiv Nyheter

Voltti, Watti och Ohmi – Mini-Lifti-bildelningsbilarna fick namn för att underlätta hyrningen

Publicerad: 1.12.2022

De för vasaborna gemensamma Mini-Lifti-bildelningsbilarna dök upp i gatubilden i september. Samtidigt inleddes en namntävling, där man letade efter ett eget namn för varje bil. Närmare 300 namnförslag kom in, och av dem valdes namnfamiljen Voltti, Waltti och Ohmi. I Vasa har bilarna hittills haft flera hundra användare och redan över 12 000 körkilometer har registrerats.

– Det kom väldigt många bra namnförslag. Syftet med namnen är att ge en positiv känsla, men framför allt att göra det lättare att specificera och hyra bilarna, säger Krista Haapamäki som är ansvarig för Mini-Lifti från stadens sida.

Bilarna reserveras via en applikation som det för Mini-Liftis operativa verksamhet ansvariga bolaget Omago har. Bilarnas namn finns både i applikationen och tejpade på bilarnas sidor, vilket gör att det går snabbt och är enkelt att välja rätt bil.

Bilarna har blivit väl emottagna

De tre helelektriska Mini-Lifti-bildelningsbilarna med automatväxel finns på parkeringsplatsen vid stadsmiljöns verksamhetsställe på adressen Kyrkoesplanaden 26. På vardagarna används bilarna av stadens anställda, men på kvällar och veckoslut kan vem som helst hyra dem.

Omagos försäljningschef Jeremias Lahtinen berättar att början har gått över förväntan.

– Ofta tar det sin tid innan en ny tjänst hittar sina användare. Mini-Liftis start har emellertid varit mycket lovande och bilarna är i trafik i genomsnitt flera timmar varje dag, säger Lahtinen.

I Vasa har bilarna hittills haft flera hundra användare och fram till utgången av november har redan över 12000 körkilometer registrerats.

– Både stadens anställda och andra invånare har tydligt hittat tjänsten och den respons vi har fått är i huvudsak positiv. Men visst finns det också saker att utveckla, och vi försöker ta tag i responsen och göra ibruktagandet av Mini-Lifti så enkelt som möjligt, konstaterar Haapamäki och Lahtinen.

Läs mer om bildelningsbilarna på adressen vasa.fi/mini-lifti och bekanta dig med mer detaljerade bruksanvisningar på Omagos webbplats. Efter att ha registrerat sig i tjänsten kan invånarna hyra en bil med anslutningskoden MINILIFTI22.