Förbigå menyn

‘AWAKE’

Artikelkategorier: Museer och utställningar

Mural reveal and live Music performance

Outdoor event

Program:
15:15-15:45 welcome & artist talks
16:00-16:40 concert

Du är varmt välkommen att tillbringa en hösteftermiddag med konst, gott sällskap och varma godsaker i det fria, omgiven av Övermarks landskap.

Den platsspecifika muralmålningen ‘Awake’ av konstnärerna Bekim Hasaj & Valentina Gelain presenteras. Under våren och sommaren 2023 har de målat ladan från 1947, som finns på ett fält brevid huvudvägen i Övermark. De målade hela ladan i färg och gav den nytt liv och syfte!
Konstverket inviger konstnärsduons Black Box Genesis projekt som handlar om offentlig konst på landsbygden i Österbotten (D.P.A.R.A.). Syftet är att främja kunskapen kring och utvecklingen av olika offentliga konstformer i periferia och glest befolkade ställen och skapa en bättre förståelse för fördelarna med detta.

Det här pilotprojektet har också inneburit ett tvärvetenskapligt samarbete med en ljudkonstnär för att skapa musik enligt samma ramverk och koncept som det för ladan. Musiken kan man njuta av under evenemanget medan man betraktar och fördjupar sig i konsten och det omgivande landskapet.
Ljudkonstnär och musikern Michele Uccheddu skapade det stämningsfulla stycket ‘Under’ samtidigt som han också arbetade med samlingen ‘Awake Aqua’ som består av fem ljudspår. Musikstycket kommer att öppna spelningen på söndag, invid den målade ladan … mitt i fältet!

Dessutom kommer Övermark Byaråd och bybor att ordna en fantastisk brasa och ‘kaffehörna’, där du kan värma dig och äta snacks och njuta av varma drycker.
Vi rekommenderar att du klär dig bekvämt och bär skor som är lämpliga för lera … och för lokalbefolkningen att komma med cykel, eftersom det inte finns någon specifik parkeringsplats tillgänglig, tack.

Vi ser fram emot att träffa dig… Välkommen!

Den 360° muralmålningen ‘Awake’ representerar en abstraktion av det omgivande landskapet i flera nivåer av underjordisk jord, synliga träd och skog, och en dynamiskt formad himmel skapad av geometriska linjer. I detta abstrakta landskap finns tre zoomorfa figurer under ‘jordnivån’ som symboliserar de växande fröna. ‘Uppvaknandet’ från vintersäsongen, pånyttfödda, uppstigande i ett metaforiskt uttryck som man kan tillämpa i många olika sociala sammanhang i vårt liv. Platsen där konstverket har uppförts har inspirerat både de zoomorfa figurerna och det abstrakta färg- och formspelet. Kombinationen av de två konstnärernas unika stil och arbetsätt har utvecklats till ett unikt konstverk.

Ljudkonstnär Micheles forskning, som fokuserar på elementet vatten, kommer att vara i dialog med den platsspecifika muralmålningen ‘Awake’ och sammanflätas med dess ämnen och med omgivningen. Genom att kombinera och syntetisera elektroniska element och genom digital manipulation kommer den musikaliska kompositionen att utvecklas till att påminna om vattnets olika faser. Eviga förändringar som alltid leder till att elementet omvandlas i sitt tillstånd. Vi utforskar det oundvikliga förhållandet som binder livet till vatten och den starka symbolik som vi har tillskrivit det under hela vår existens.

Event by Black Box Genesis in collaboration with O3SIDIAN aka Michele Uccheddu & the contribution of Övermark Byaråd.

Many thanks to Magdalena Lindroos (location manager) and Patrik & Lilli Groop(barn owner) / The project and event are supported by Svenska Kulturfonden, Svensk-Österbottniska Samfundet & Närpes stad – Närpiön kaupunki.

Michele Uccheddu’s live performance is also supported by Svenska Kulturfonden & Konstsamfundet.