Förbigå menyn
Harstads hamn och centrum.

Harstad

År 1949 var Vasa den andra staden som Harstad etablerade ett brett och långsiktigt partnerskap med – en relation mellan två samhällen i två länder. Det var tidigare ett bilateralt avtal för att främja kulturella och kommersiella band, men numera vänder sig Harstad till Vasa för att få idéer och inspiration för att vidareutveckla Harstad.

Harstad är den näst mest befolkade kommunen i Troms och Finnmark i Norge med nästan 25 000 invånare. Harstad är den största staden i centrala Hålogaland och den tredje största i hela Nordnorge.

Harstad ligger strategiskt mitt i Nordnorge och är lättillgänglig från Tromsø, Lofoten och Narvik och erbjuder en perfekt bas för arktiska äventyr. Harstads centrum har havet på ena sidan och frodiga, gröna bergstoppar på den andra. Staden erbjuder urbana upplevelser som teater och konserter, trevliga restauranger och kaféer samt ett brett utbud av små specialbutiker.

Runt Harstad finns en spännande region. Öarna Grytøy, Sandsøy och Bjarkøy ligger bara en kort färjetur bort. Med sitt rika djurliv, fantastiska landskap och spännande vikingahistoria kan alla hitta något av intresse. Det angränsande länet Kvæfjord kommer att förvåna dig, och du kommer aldrig att kunna glömma smaken av de lokala jordgubbarna och den norska nationalkakan, Kvæfjordkake.

Idag är staden också det naturliga hemmet för de nordliga huvudkontoren för energibolag som Equinor, Aker PB och Lundin. Tillsammans med Harstads starka band till havet kommer en mogen och blomstrande sjöfartsindustri.

 

Från Nergårdshamn på Bjarkøy. I mitten kan vi se ruinerna av Tore Hunds båthus.
Nergårdshamn Bjarkøy. Photo & Copyright: Øivind Arvola
Drönarfoto över Harstads centrum medan Bakgården håller på att byggas.
Bakgården 2022, Harstad centrum. Photo & Copyright: Øivind Arvola.
Människor dricker kaffe på en segelbåt. Berg i bakgrunden.
Seil Bifrost. Photo: Tommy Simonsen. Copyright: Visit Harstad.