Förbigå menyn
En vy över Ribersborgs Kallbadhus och dess brygga. Vacker solnedgång i bakgrunden.

Malmö

Malmö är Sveriges tredje största stad och den centrala knutpunkten i södra Sverige. Malmö stad har haft stor betydelse för Vasa eftersom Malmö gav Vasa ett betydande stöd under de svåra tiderna i början av 1940-talet. Därför har Vasa ännu idag både Malmögården, där det funnits ett dagis sedan 1959 och Malmögatan.

Men Malmö är mer än bara en stad. Malmö handlar om möten, god mat och innovativt företagande, om kreativitet och att skapa nya upplevelser. Det är en plats där allt går att nå med cykel och där teater, design och musik samsas med skateparker, gatukonst och fina Michelinstatus restauranger.

Det är en stad med en mångfald av språk, kulturer och religioner. Nästan hälften av stadens befolkning är under 35 år och stadens närmare 350 000 invånare kommer från 179 olika länder. Staden växer dessutom snabbt. Universitetet har över 24 000 studenter.

Hållbarhet har länge varit ett centralt tema i stadens strategi och FN:s mål för hållbar utveckling är nu införlivade i såväl svensk nationell politik som i Malmös egna mål. Malmö betonar framför allt utbildning av hög kvalitet, jämställdhet, minskad ojämlikhet och hållbara städer.

Staden är känd för sin omvandling från industristad till en grön kunskapsstad och ligger för närvarande på sjunde plats i Global Destination Sustainability (GDS) Index. Staden arbetar hårt för att uppnå sitt mål för 2030 att därmed helt och hållet kunna drivas med förnybar energi. Malmö har redan den tredje största vindkraftparken i världen, som driver 60 000 hushåll. Malmö har fått pris för att vara en cykelvänlig stad och har cirka 500 km cykelbanor. Kollektivtrafiken drivs med biogas som produceras av stadens organiska avfall och avloppsvatten.

 

Tre personer tar en båttur på Malmö's kanal med Malmö högskola som bakgrund.
Malmö kanal. Photo: Apelöga. Copyright: Malmö Stad Omvärld & Näringsliv
Personer i omlopp utanför falafelrestaurang på Bergsgatan i Möllevången.
Uteservering på Möllevångstorget. Photo: Apelöga. Copyright: Malmö Stad Omvärld & Näringsliv.