Förbigå menyn
Väven, entrén från Rådhusparken.

Umeå

Umeå – Norrlands knutpunkt – är residensstad i Västerbotten, den mest befolkningsrika kommun i norra Sverige och hit går många vägar. Umeå flygplats några kilometer från centrum är en av Sveriges mest trafikerade. Du kan också ta dig till Umeå på E4, E12 eller via Botniabanan, eller så kan du komma sjövägen över Kvarken från Vasa med världens mest miljövänliga färja.

Umeå är en växande stad. Umeå universitet invigdes 1965 och sedan dess har Umeås befolkning fördubblats. I dag utgör de inflyttade 54 procent av befolkningen. Umeåborna är unga i jämförelse med befolkningen i resten av Sverige. Staden har en befolkning på 133 010 invånare med en medelålder på 39 år.

Även näringslivet i Umeå är något att räkna med. Här finns många växande företag inom framför allt bioteknik, medicin, informationsteknologi, miljö och energi.

Som kunskapsstad, erbjuder Umeå universitet, med design-, konst- och handelshögskolorna, utbildningar inom alla områden för sina 37 000 studenter. Här finns också Sveriges lantbruksuniversitet.

Friluftslivet i Umeå präglas av läget nära hav, kust, skog och älv och av årstids­växlingar med rejäla snövintrar och soliga badsomrar.

I det mångkulturella Umeå finns det mycket att se och göra. Besök Norrlands­operan med dess symfoniorkester, gå på någon av alla festivaler eller upptäck det internationellt kända Bildmuseet. Under 2014 var Umeå Europas kultur­huvudstad.

Umeå är Vasas närmaste större stad och kan nås på 3,5 timmar med färja. Färjan – som heter Aurora Botnia – och hamnarna i Umeå och Vasa ägs gemensamt av de båda städerna. År 2023 har Umeå och Vasa beslutat om en gemensam utvecklingsstrategi, vilket leder till ett ännu närmare samarbete mellan de två städerna.

 

Stadshuset.
Stadshuset. Photo: Tina Jonsson. Copyright: Umeå Kommun.
Stadskyrkan, Öst på stan, i skymning
Stadskyrkan. Photo: Peter Steggo. Copyright: Umeå Kommun.
Barnens lyktor i Vänortsparken, 2022.
Barnens lyktor i Vänortsparken, 2022. Photo: Inger Nordin. Copyright: Umeå Kommun.