Förbigå menyn
Öjbergetin talviurheilukeskus

Ta en skidtur till Vasa regionen!

Även vintertid finns det massor att göra i Vasaregionen. Skidspåren och slalombackarna är ett utmärkt recept för en lyckad vinterdag. Mångsidiga skidspår erbjuder något för så väl familjens minstingar som för dem som är i sitt livs form. Inför de stundande vinterloven har vi samlat en lista över de mest intressanta spåren och backarna i Vasa och regionen.

Mångsidiga aktiviteter på det mäktiga Öjberget

Ca 10 kilometer från Vasa centrum ligger vintersportcentret Öjberget där man kan åka slalom och skida. Du kan välja om mellan 3, 4 och 5 kilometer långa belysta spår. Terrängen är intressant och omväxlande, och tar säkert fram svetten. Alldeles intill backen och de långa spåren finns även ett jämt övningsspår samt en fartfylld pulkabacke för familjens minsta. Förutom de tre större backarna har man i år öppnat en nybörjarbacke med mattlift. På området finns ett grilltak, där du kan grilla korv och avnjuta matsäck mellan åken. Här finns också en cafeteria där man kan köpa något smått att äta och varma drycker.

Tävlingsstämning i Vörå skidcenter

Vörå skidcentrum ligger cirka 30 kilometer från centrum av Vasa. I Vörå finns utmärkta förutsättningar för att åka i så väl backe som längs spår. Det cirka 3 kilometer långa upplysta spåret bjuder på möjligheter till att skida såväl klassisk som fri stil. Här kan du ge dig själv en ordentlig utmaning i en omgivning som är känd från Finska Cupen.

Natursköna Vargberget i Närpes

Söder om Vasa i Närpes finns Vargberget med 7,5 kilometer upplysta skidspår. I den fina och natursköna omgivningen kan du njuta av att ta dig fram i spåren med både klassisk och fri stil. De vintrar då snöläget tillåter kan du också ta en längre 12 kilometers tur. Detta spår är inte upplyst men i och med att vårvintern redan knackar på dörren så är det redan naturligt ljus långt in på kvällen. Förutom det mångsidiga spårnätet finns det på området även en splitterny skidskyttestadion. Så faciliteterna är det inget fel på!

I Vasa finns skidspår av alla de slag

Även i närheten av centrala Vasa finns många skidspår av varierande längd och för skidentusiaster på alla nivåer. Till exempel så är Vasklots motionsspår, som ligger endast ca två kilometer från Vasa centrum, ett utmärkt spår oberoende om du föredrar klassisk eller fristil. Den knappt 3 kilometer långa rutten passar även ypperligt för en lugn tur med familjen.

Du kan bekanta dig med Vasa stads mångsidiga skidspår här.

Hållbart havsis ger nya miljöer för friluftsliv.

Bra isvintrar är en förmån för den som tycker om att röra sig i naturen. Längdskidåkning, cykling och promenader på isen är utmärkta sätt att njuta av vintern. De som rör sig på isen måste dock vara medvetna om riskerna och utrusta sig korrekt.

Vasa stad underhåller skidspår på isen när det är möjligt. Man strävar efter att inleda arbetet med spåren veckorna 7–8, beroende på isens tjocklek/sammansättning och snötäcket på isen. Om förhållandena är gynnsamma kan spåren dras tidigare. Havsvattnet kan ibland stiga över isen, och det kan finnas våta eller hala områden på rutten.

Kom ihåg att du alltid rör dig på isen på eget ansvar. https://www.issakerhet.se/isvett/

Du kanske också är intresserad av