Förbigå menyn
Valokuvaaja Christoffer Björklund

Motionera och fotografera – inspiration från naturen

Vasaregionens natur erbjuder inte fotografen Christoffer Björklund bara en outtömlig källa med motiv utan även inspiration för hela yrkesverksamheten.

En fjärd som ligger vindstilla, vågor som skvalpar lugnt eller havet som tornar upp sig och bryter och visar sin kraft – vilken sida av sin varierande karaktär havet än visar, erbjuder det alltid fotografen Christoffer Björklund något intressant att fotografera.

– Havets dragningskraft går inte riktigt att förklara. Jag har alltid varit intresserad av naturen och har sysslat med båtliv och rört mig ute i naturen sedan jag var barn. Jag blev först senare intresserad av fotografering, när jag upptäckte att naturen i Vasaregionen erbjuder outtömligt med inspiration även för fotografering, säger Christoffer.

Även för turister rekommenderar Christoffer att kombinera vistelse ute i naturen med fotografering. De idylliska fiskehamnarna med sina båtskjul, steniga stränder och den karga vackra vegetationen skapar de bästa förhållandena vid kusten. De lummiga skogarna och de bördiga slätterna kommer till sin rätt på landsbygden.

– Där finns också de bästa platserna att fotografera norrsken, tipsar Christoffer.

Christoffer tycker inte att det är någon skillnad på årstid när det gäller att röra sig ute i naturen eller fotografera.

– På sommaren kan man naturligtvis ta vackra landskapsbilder, men själv föredrar jag en lite mer dramatisk stil och fotograferar hellre årstider som höst och vinter, säger Christoffer.

Christoffer Björklund tips för turister

  • Svedjehamn och utsiktstornet Saltkaret. Området har ett flertal olika vandringsleder av olika längd och från utsiktstornet öppnas en magnifik vy över UNESCOs världsarvsområde. Här är även ljuset för fotografering gynnsamt.

  • Sommarö fästningsområde i Södra Vallgrund. Natur och historia förenas på området som var i Försvarsmaktens bruk fram till år 2000. Längs naturstigen finns både en bunker, gamla ruiner och en glosjö samt en skyddad sandstrand. Havsvatten kanske inte alltid är varmt, men ett dopp lönar sig!

  • Valsörarna, Ritgrund, Rönnskär och många av Kvarnens fyröar erbjuder möjlighet till ett riktigt äventyr. Öarna kan nås med egen båt eller med organiserade utflykter. Om isen är tillräckligt tjock på vintern kan man också ta sig dit över isen. Läget invid det öppna havet och den vilda naturens oförutsägbarhet kräver dock omsorgsfull planering och råd av en expert som känner till lokala förhållanden. Så kom ihåg att alltid ta hänsyn till förhållandena!

Dela dina egna bilder #visitvaasa

Publicerad 22.2.2019

  • Besöksmål i yttreskärgården

    Kvarken

    Merenkurkun ulkosaaret ovat karuja mutta kauniita.

    Den unika skärgårdens tusentals öar är fulla av kontraster; på bara några hundra meter kan landskapet ändra från vindpinade klippor och karga skär till frodiga skogar och lummiga vikar. Ensliga fyrar och övergivna lotsstationer minner om livet förr, medan många av de små fiskestugorna numera är uppskattade sommarstugor. En sevärdhet är det rika fågellivet i Kvarkens skärgård.

    Under somrarna ordnas världsarvskryssningar till Mickelsörarna och Valsörarna, då guider avslöjar öarnas hemligheter. Även skärgårdsföretagare erbjuder båtutflykter till den yttre skärgården.

    Läs mer om besöksmålen i yttreskärgården!

  • Saltkaret

    Svedjehamn, Korsholm

    Utsiktstornet Saltkaret erbjuder vackra vyer av moränryggarna

    Det ståtliga utkikstornet i tjära når upp till 20  m ö h. Från utkiksplattformen öppnas en magnifik vy över De Geer-moränernas vida område. Den unika moränskärgården är ett bevis på istidens enorma kraft i Kvarken.

    Området som kan skådas från tornet är ett utmärkt exemplar på De Geer- moränområden i Finland. Tornet gläder också många fågelintresserade eftersom många av de typiska skärgårdsfåglarna som t.ex. sothönor, tärnor och havsörnar rör sig i detta område. Utkikstornet i trä är ett bra rastställe för människor på utflykt. Det ligger nämligen i början på naturstigen Bodvattnet runt och Björkö – Panike vandringsled. Det finns också en ramp för rörelsehindrade/barnvagnar till utkikstornets första våning.

    Köranvisning till Saltkaret:

    Utkikstornet ligger i Svedjehamn, som hör till Korsholms kommun, ca. 40 km från Vasa mot nordväst. När man kommer från Vasa kör man på väg 724 mot Replot ca. 21 km. Från Replot fortsätter man rakt på vägen 7240 (Replotvägen/ Björkövägen) ca. 20 km, tills vägen tar slut och man anländer till Svedjehamns fiskehamn.

    I Svedjehamn finns en parkeringsplats där man kan lämna sin bil. Utkikstornet är synligt redan från hamnen. Bredvid parkeringsplatsen finns en info-skylt över Björkö – Panike vandringled samt Forststyrelsens infopunkt som håller öppet sommartid. Utkikstornet är beläget i början på denna vandringsled, ca. 600 meter från parkeringplatsen. Vägen till utkikstornet måste gås till fots.

    Kartor och tydligare information kan hittas på Utflyktskarta.fi-tjänsten.

    Latitud: 63.360304
    Longitud: 21.301319

    Facebook

Berättelser från Vasaregionen