Förbigå menyn
Unescos världsarv

Nappar gäddan eller abborren?

Vasa är årets närfiskeplats i Finland

I Vasaregionen kan du fiska alldeles nära centrum eller långt ute i den yttre skärgården. Regionen har satsat hårt på fiskevattnen och fångsterna är i allmänhet utmärkta. Högst sannolikt är det abborren som nappar på kroken, men det finns också mycket gädda och gös. Vasa valdes år 2019 till årets närfiskeplats i Finland, vilket bevisar det som vasaborna redan vet: stadens fiskemöjligheter är helt unika!

Lämpliga platser för stadsfiske är till exempel Vasklot, Brändö och Sundom. I Metviken har man nyligen byggt en tillgänglig fiskebrygga.

Packa ner fiskedragen i ryggsäcken och ta dig till de bästa fiskeställena med cykel eller till fots. www.vasa.fi/fiske

Fiskarbyns fiskevatten

Kvarkens yttre skärgård erbjuder fiskare både rikliga fångster och unika landskap. Ta kurs mot Svedjehamn och åk ut i den natursköna skärgården med båt. De bästa fiskevattnen finns runt små öar och skär. Samtidigt kan du besöka Bodbacka gamla fiskehamn, där postrutten över till Umeå gick för 100 år sedan. Från skärgårdens yttersta ögrupp Valsörarna är det bara omkring tio nautiska mil till Sverige.

Direkt till dukat bord

I restaurangerna och butiken som säljer närmat längs Fiskstranden i Vasa kan du smaka på de bästa fiskdelikatesserna. Här serveras alltid färsk fisk som fångats i närområdet. I Fiskets hus får du mer information om fiske och fiskenäringen i Österbotten. En speciellt bra tidpunkt att besöka Fiskstranden är i juni på Fiskets Dag, som ordnas ett stenkast därifrån i Inre Hamnen.

Publicerad 14.2.2020

Berättelser från Vasaregionen