Förbigå menyn
Kvarkens skärgård hör till UNESCOS världsarv.
Merenkurkussa on hyvät kalastusmahdollisuudet.

Fiske

Har du sett när man fiskar med strömmingstackel från Replot bro? På en rev kan det finnas upp till 10 krokar. Strömmingarna, och ett fyrtiotal andra fiskarter, trivs som fisken i vattnet i Kvarkens grunda och näringsrika vatten. Pröva din egen fiskelycka!

I Kvarken kan man fiska året runt. Under vintern lönar det sig att fiska abborre på havsisen utanför Replot eller Björkö. Gäddorna nappar dock bättre under sommaren och hösten på kastspö i vassdungarna och nära de små skären. Sommartid kan man fiska både från båten och från stranden.

För att navigera i de steniga farvattnen i Kvarken lönar det sig att anlita en fiskeguide. De lokala fiskeguiderna känner dessutom till de bästa fiskevattnen. Du kan även hyra fiskeutrustning och båt av dem. Här kan du se de företagare som erbjuder fisketjänster.

Innan du fiskar

Kom ihåg att alla 18-65-åringar ska betala en fiskevårdsavgift. För att meta, pilka eller fiska med strömmingstackel behöver man inget fisketillstånd, de fiskemetoderna ingår i allemansrätten.

Här kan du läsa mera om och betala fiskevårdsavgiften.

På den här sidan kan du också kontrollera eventuella begränsningar i fiskerätten på det område där du vill fiska.

Dessutom alla som bedriver fiske med nät, katsa eller sax i Vasas fiskevatten ska ha med sig personliga fångstredskapsmärken som köpts på Medborgarinfon. Här kan du läsa mera om fångstredskapsmärken.