Förbigå menyn

Sevärdheter och attraktioner

Sök intressanta attraktioner enligt typ och/eller område eller med hjälp av sökord, avsluta med att trycka ”Visa Sökresultat”

Välj typ
Ta bort filter
 • Bergö

  Bergö, Malax

  Välkommen till en unik och naturskön skärgårdsö i kvarken. Bergö har drygt 480 invånare och öns totala yta är ca 3,15 km2. På Bergö lever du ett med naturen, här kan du simma, promenera, cykla, fiska samt njuta av den storslagna naturen och de många pittoreska båthusen. Överallt du går, möts du av det stora Bottenhavet. Här är det skönt att koppla av!

  https://www.bergö.fi/

  Facebook

 • Bergö Blom och Presentbod

  Bredhällsvägen 119, Bergö

  Blommor, gåvor och inredningsartiklar.

   

  +358 6 343 0350

  Facebook

 • Bergö hembygdsmuseum

  Hamnfladavägen 36a, Malax

  Bergö hembygdsmuseum

  En kort färjfärd från fastlandet finns skärgårdssamhället på Bergö där ett mångsidigt museum berättar om öns tidigare invånare och leverne.
  Hembygdsmuseet var ursprungligen en klockargård från 1856. Förutom klockargården finns även ett härbre kvar som tillhör gårdens ursprungliga byggnaderna. Under senare tid har äldre byggnader flyttats till gården, bl. a. ett fisketorp från 1850-talet och en traditionell stocklada med halm- och vasstak.

  +358 400 165 685

  pererik.berglund@netikka.fi

  http://www.bergo.hembygd.fi/svenska/

 • Bergö kyrka

  Bergö nyvägen 8, Malax

  Kyrkan är uppförd åren 1800 – 1802 av byamännen på egen hand och ursprungligen till bönehus. Kyrkan vilar på en stenfot av kilad sten. Taket har från början varit täckt av brädor, senare med pärtor, men är numera belagd med målad plåt. Altartavlan är målad 1919 av konstnär Teodor Schalin.

  +358 6 343 0025

  https://bergoforsamling.webnode.com/

 • Besöksmål i yttreskärgården

  Kvarken

  Merenkurkun ulkosaaret ovat karuja mutta kauniita.

  Den unika skärgårdens tusentals öar är fulla av kontraster; på bara några hundra meter kan landskapet ändra från vindpinade klippor och karga skär till frodiga skogar och lummiga vikar. Ensliga fyrar och övergivna lotsstationer minner om livet förr, medan många av de små fiskestugorna numera är uppskattade sommarstugor. En sevärdhet är det rika fågellivet i Kvarkens skärgård.

  Under somrarna ordnas världsarvskryssningar till Mickelsörarna och Valsörarna, då guider avslöjar öarnas hemligheter. Även skärgårdsföretagare erbjuder båtutflykter till den yttre skärgården.

  Läs mer om besöksmålen i yttreskärgården!

 • Brinkens hembygdsmuseum

  Museivägen 13, Malax

  Brinkenin museo

  Vid Brinkens museiområde finns 20 byggnader. Orregården, en genuin bondgård byggd 1879, visar en unik helhet med bondgårdens föremål och uthus bevarade i ursprunglig miljö. Här finns även familjen Orres restaurerade trädgård. Övriga byggnader är flyttade till området från olika delar av Malax. Tufvasgården, tidigt 1800-tal, loftsbyggnad, bodar, härbre, lador och en fäbod enhet finns på området, likaså ett nybyggt arkiv

  +358 50 036 2278

  gustav.smulter@pp.malax.fi

  http://museum.malax.fi/

  Facebook

 • Kvarkens båtmuseum

  Åminnevägen 433, Malax

  Kvarkens båtmuseum är Finlands största båtmuseum och förevisar österbottniska bruksbåtar från tiden 1820-1993. Förutom båtar och fiskeredskap presenteras säljakt, flottning och skärgårdsliv.
  I samlingarna finns över 95 båtar, mer än 130 båtmotorer och ca 3000 andra föremål som anknyter till båtar, fiske, säljakt och skärgårdsliv. Föremålen presenteras i 15 byggnader i en kulturhistoriskt värdefull strandmiljö i Åminne i Malax.

  +358 6 365 1933

  goran.stromfors@pp.inet.fi

  http://museum.malax.fi/

 • Kvarkens världsarvsskärgård

  Kvarkens skärgård, Vaasa

  Saaristo ilmakuva

  Den unika skärgården i Kvarken är Finlands enda naturobjekt på Unescos världsarvslista. Tillsammans med Höga Kusten utgör den grunda Kvarkens skärgård den bästa platsen i världen att uppleva och förstå landhöjningen som uppstått efter den senaste istiden.

  +358 50 346 6200

  info@kvarken.fi

  http://www.kvarken.fi

  Facebook

 • Malakta konstverkstad

  Töckmovägen 48b, Malax

  Vi är ett oberoende produktionshus som fokuserar på förverkligandet av idéer och där konstnärer kan samlas, skapa och dela varandras idéer och arbeten. Malakta är en plats som erbjuder utrymmen för konstnärer inom olika områden och som produktionsbolag initierar innovativa projekt och produktioner.

  +358 50 587 5674

  https://www.malakta.fi

  Facebook

 • Malax kyrka

  Kyrkogränd 2, Malax

  Församlingens tredje kyrka, ritad av C. Bassi, restes under H. Kuorikoskis ledning 1828-29. Klockstapeln, som är den kände arkitekten C.L. Engels skapelse, byggdes 1832. ”Fattiggubben” på stapelns södra vägg är gjord år 1990 av Torsten Lundmark.

  +358 6 365 1048

  https://www.vaasa.fi/wp-admin/admin.php?page=mlang_strings&lang=all

 • Naturstigar och vandringsleder i Vasaregionen

  Metsässä
 • Änggårds plantskola

  Degermarsvägen 74, Bergö

  Änggårds plantskola är belägen på Bergö, i Malax skärgård, utanför Vasa.

  Hos oss hittar du egenodlade plantor samt plantor från flertalet plantskolor i Finland och Europa. Förutom traditionella välkända plantor provar och erbjuder vi nya och exotiska plantor från olika växtzoner. Vi har fruktträd, nyttoträd/buskar, prydnadsträd/buskar och rankor. Efter önskemål försöker vi att ta hem plantor som inte tillhör vårt befintliga sortiment.

   

  +358 44 235 0036

  http://www.niittytila.com/

  Facebook

 • Petalax hembygdsmuseum

  Petalax kyrktået, Malax

  Hembygdsmuséet står på kyrkbacken, mitt emot församlingshemmet. Muséet utgör en viktig del av de traditionella byggnader som hembygdsföreningen äger på kyrkbacken. Nedre våningen i muséet är inrett som en gammaldags bondstuga, med farstu, farstukammare, storstuga och kammare. På övre våningen finns samlingar av olika slags föremål.

  hembygdsforeningen@bykiston.fi

  http://www.bykiston.fi/museet/

 • Petalax kyrka

  Kyrktået 12, Petalax

  En träkyrka med korsformig grundform. Byggd 1805 med Nathanael Rönnblad från Pörtom som byggmästare. Klockstapeln i Petalax började byggas 1832 och byggmästare var Henrik (Heikki) Kuorikoski från Kaustby.

  +358 6 347 0274

  petalax.forsamling@evl.fi

  https://www.bykiston.fi/forr/kyrkan/

 • Pärlor i Kvarkens skärgård

  Kvarkens skärgård, Vaasa

  Flada

  Något av det mest unika i Kvarkens skärgård är De Geer-formationerna. Dessa märkliga ränder i landskapet ser du bäst från utkikstornet i Svedjehamn och längs vandringsleden som börjar nedanför tornet. Vill du istället se den yttre skärgårdens karga men vackra stenlandskap rekommenderar vi en båttur till Bergögaddarna eller Norrskärs fyr. Hur speciell naturen är här syns bra i fladorna, så pröva att upptäcka de speciella lagunerna med kajak exempelvis i Molpe.

  Svårt att välja bland alla fantastiska besöksmål i Kvarkens skärgård? Här hittar du smakprov på vad du kan se.